"Tršica" Cilka, najstarejša ptujska vzgojiteljica

Zgodbe | jan. '22

Cecilija Kralj ob praznovanju stoletnice

Cecilija Kralj je novembra lani praznovala stoti rojstni dan. »Tršica« Cilka, kot so jo klicali otroci v vrtcu, je še vedno polna miline, nežnosti, empatije in energije, zna se pošaliti na svoj račun. »Že prav neumno mi je, če me kdo vpraša, koliko sem stara. Ne vem, a naj jim rečem sto let? To je tak čudež, še sama ne morem verjeti, da sem toliko let na svetu,« se smeji.

Rojena je bila v Podvincih pri Ptuju v kmečki družini z devetimi otroki. Zemlja je zanjo sveta. Če nisi imel zemlje na vasi, nisi bil nič, pravi. Končala je meščansko šolo, nato se je v Mestnem šiviljstvu izučila za šiviljo, leta 1946 pa je po enoletnem šolanju za vzgojiteljico dobila zaposlitev v ormoškem vrtcu. Leta 1949 se je poročila v lepi temnomodri obleki z velikim belim ovratnikom, ki jo je sama sešila. Takrat ni bilo enostavno priti do blaga, hrane, se spominja. »Na Ptuj sem prišla okoli desetega januarja 1950. Vrtca, ki je bil v stavbi ob sedanji upravi Perutnine, ni več. V njej so bile še lesene igrače, trikotniki, pravokotniki, rombi zelene in rdeče barve, to so bile poleg žogic iz blaga edine igrače. Največ so se z njimi igrale punčke, bile so bolj strpne kot fantki.« Pozneje so se preselili v vrtec Med vrti, ki posodobljen in dograjen še danes vrvi od otroškega veselja.

Zadovoljni otroci in starši

»Igrač je bilo zelo malo, včasih tudi papirja nismo imeli, da bi otroci risali. Potem smo dobili prve punčke, veliko sem kvačkala za igralni kotiček, izdelovale smo tudi punčke iz cunj. Otroci so najraje šli na sprehod, starejši pa niso radi spali po kosilu. Uspavale smo jih s pravljicami,« pripoveduje sogovornica. »Zaposleni sva bili samo dve vzgojiteljici. Ni bilo težko delati, čeprav je bilo veliko otrok od tretjega leta starosti naprej. Najprej je bil vrtec brezplačen, ko ga je bilo treba plačati, je število otrok upadlo. Težko je bilo po vojni. Nekateri niso dobili službe, robe v trgovinah ni bilo, za sladkor in sol je bilo treba čakati … Živeli smo skromno, a zdravo, zelja je bilo na pretek,« pove med smehom »tršica« Cilka.

Otroci so imeli v vrtcu, kjer so bili od sedme do pete ure, zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Z vsem so bili zadovoljni. Bili so nagajivi, nekateri pa so ji delali sive lase. Radi so poslušali radio, saj ga je takrat malokdo imel doma. Imeli so tudi roditeljske sestanke, starši niso bili zahtevni, vse so vzeli za dobro, Cecilija pravi, da ni imela niti enega konflikta s starši.

Bila je tudi prostovoljka pri Rdečem križu, več let predsednica Krajevne organizacije RK Rogoznica in kasneje članica Mestnega odbora Rdečega križa Ptuj. Organizirala je tečaje, na katerih so izobraževali krajane o negi bolnikov na domu, prirejali so srečanja za člane Rdečega križa in upokojence, izlete … Postala je tudi krvodajalka, vendar je morala zaradi zdravstvenih težav prenehati.

In kako živi v Domu upokojencev Ptuj, jo vprašamo. »Kaj bi rekla? Ja kam bi pa šla? Na toplem sem, sita sem, kopam se, nič me ne boli, lahko hodim na sprehode, klepetam, kar dober spomin imam.« To je res, saj se spomni imen in priimkov otrok izpred več kot 60 let. »Družbo imam, hodim na krožek kvačkanja, skupinsko telovadbo. Dolga leta sem naročnica Večera in Štajerskega tednika, ko vse preberem in rešim križanke, je že konec dneva.« Piše dnevnik, pregleduje in dopolnjuje svoje lepo urejene albume in obuja spomine, tudi žalostne, saj je izgubila moža in sina. Obkrožena je s svojimi dragimi, ki ji z veseljem podarjajo svoj prosti čas. Ob nedeljah gre k sinu na kosilo, povabijo tudi njeno 90-letno sestro, da malo poklepetata, se druži z vnuki in pravnukoma. »Okoli stoletnice pa je bil pravi živžav, toliko čestitk in dobrih želja! Saj to je samo enkrat v življenju! Bilo je res lepo praznovanje,« zadovoljna konča klepet Cecilija Kralj.

Nevenka Dobljekar, fotografija: osebni arhiv


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media