Inkontinenca nam ne jemlje dostojanstva

Dobro počutje | jan. '22

Inkontinenca ni samostojna bolezen, ampak je kot zdravstvena nadloga pogosta spremljevalka neozdravljivih kroničnih bolezni, ki so značilne za starost. Če bi se o njej več pogovarjali, bi jo tudi drugače sprejemali, saj je tudi s to boleznijo mogoče aktivno in zdravo živeti, prav tako kot z vsako kronično boleznijo.

Običajno imamo starejši po več bolezni hkrati, ki jih v vsakdanjem življenju doživljamo kot enovito zdravstveno motnjo, tesno povezano z osebnimi lastnostmi in načinom življenja. So neločljiv del naših življenj, a tudi življenjski izziv. Ali jih sprejemamo kot partnerja ali sovražnika ali kot preizkušnjo ali nadlogo? Ali je mogoče z njimi in tudi z inkontinenco aktivno in zdravo živeti?

Ko se leta nabirajo, slabi delovanje organov in živčnega sistema, zmanjšuje se moč mišic. Sečni mehur sprejme in zadrži manj urina, pogosteje je treba na vodo, težje jo je zadrževati. Stanje slabšajo še druge zdravstvene težave, naštejmo le debelost, sladkorno bolezen, osteoporozo, demenco, multiplo sklerozo, parkinsonovo bolezen in stanja po kapi ali poškodbah hrbtenjače. Upad hormonskih funkcij je pri ženskah povezan s slabšo odpornostjo proti okužbam sečnice in mehurja, pri moških pa s povečanjem prostate, eno in drugo pa prinaša več težav z uhajanjem urina. Več ko imamo bolezni, več imamo predpisanih zdravil, vsa se med seboj ne ujemajo in med posledicami je treba omeniti tudi težave s kontinenco. Ko se govori in piše o kateri koli od naštetih bolezni ali stanj, je potreben tudi razmislek o težavah z zadrževanjem seča in včasih blata, na kar pa večina poljudnih zdravstvenih prispevkov pozablja. Enako ravnamo tudi starejši sami. Čeprav so v starosti te težave najpogostejše in se o zdravstvenih težavah zelo radi pogovarjamo, je v naravi naših odnosov, da se o uhajanju urina ne govori.

Najslabša rešitev je omejevanje tekočine

Za vsako od kroničnih bolezni vemo, kaj lahko in česa se moramo izogibati, kar velja tudi za nezmožnost zadrževanja seča. Poleg popularnih vaj za krepitev mišic medeničnega dna se izogibajmo nikotinu in alkoholu, pravemu čaju, pijačam z mehurčki in ostrim začimbam. Če je telesna teža previsoka, pomaga vsak kilogram manj. Pomembno je redno iztrebljanje, ki ga je mogoče vzdrževati s hrano, v kateri je veliko vlaknin. Pogosta napaka ob inkontinenci je, da manj pijemo, ker mislimo, da bo manj potreb po uriniranju in manj možnosti, da bi nam kaj ušlo. Rekli smo, da z leti delovanje organov peša, kar velja tudi za ledvice. Če premalo pijemo, je kri gostejša, s tem pa ledvice dodatno obremenjujemo. Pomagajmo jim z dovolj tekočine, najboljša je voda, dobro je, če se navadimo piti toplo vodo. Ne pozabimo pa na vlogo možganov, ki so vrhovni regulator vseh organskih funkcij. Naj jim ne poveljuje sečni mehur, ampak obratno. Kadar nismo doma, je število uriniranj bistveno nižje, ker v javnosti mislimo in ravnamo drugače. S krepitvijo nadzora nad mehurjem ravnajmo enako tudi v domačem okolju, uriniranje naj ne postane ena izmed domačih razvad.

Zdravstvo lahko pri zdravljenju inkontinence zelo pomaga, kar pa je seveda odvisno od njene oblike in pogostosti. Pomemben je pogovor z zdravnikom o obliki in pogostosti težave, vlil naj bi nam pogum z informacijami, kako vse je mogoče ukrepati ob taki nadlogi. Še bolje je, če se o tem pogovorimo z urologom ali ginekologom. Pomagamo si lahko s pripomočki, zdravili in kirurškimi posegi. Danes je mogoče življenje z inkontinenco močno olajšati, v določenih primerih pa jo celo odpraviti, zato naj ne kroji naših življenj. Najpomembnejše pa je, kako jo sprejemamo starejši, med katerimi je je največ. Če bi se o njej več pogovarjali, bi jo tudi drugače sprejemali.

Za aktivno in zdravo življenje je potreben še naš osebni z odgovornostjo in čustvi povezan odnos do težav, ki jih prinašajo leta. Od nas je odvisno, ali bo bolezen vzbujala ali zavirala naše potenciale, ki nam pomagajo, da se na zdravstvene izzive ustrezno odzovemo. Življenje z inkontinenco naj nam ne jemlje vsebin in dostojanstva, tudi z njo je – kot z vsako kronično boleznijo – mogoče aktivno in zdravo živeti, kar vključuje urejen način življenja, krepitev osebnosti in odgovornosti do sebe. S poznavanjem in razumevanjem vzrokov, ki vplivajo na naše sposobnosti kontinence, lahko učinkovitejše vplivamo na pojavnost njenih motenj in izboljšamo kakovost življenja. Kot vse kronične bolezni naj nam tudi te težave pomagajo spoznati, da zdravje nista le lepota in mladost, ampak polno življenje v okvirih možnosti, ki jih imamo.

Dr. Božidar Voljč, dr. med.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media