Iz želodca na krožnik in nazaj

Dobro počutje | jan. '22

Legenda pravi, da je sir verjetno nastal tako, da so pred tisočletji popotniki mleko s seboj nosili v mehih, narejenih iz živalskih želodcev. Pri tem so encimi želodčnega tkiva prehajali v mleko, ki se je sesirilo. Nastala je okusna trda gmota, ki je bila obstojnejša od mleka.

Stari zapisi pravijo, da so bili prvi siri precej grenki in slani, podobni grškemu siru feta. Bolj organizirano so se izdelave sira lotili v 11. in 12. stoletju, in sicer predvsem v Franciji, Italiji in Švici. Tudi pri nas je sirarska tradicija bogata. Pred dobrimi 30 leti sta se v Gorenji vasi v Poljanski dolini sirarstvu posvetila Žužana in Milan Pustotnik.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media