NOVOLETNI POSLANICI USTANOVITELJEV ZAVODA VZAJEMNOST

jan. '22

Marijan Papež

Drage upokojenke, dragi upokojenci,

leto 2021 je bilo žal še vedno v znamenju koronavirusa, ki nam je zelo spremenil življenje, ker se vseskozi srečujemo z omejitvami in zaščitnimi ukrepi, ki so seveda potrebni za zajezitev trdovratnega virusa. Na srečo smo imeli hitro na voljo možnost cepljenja. Ne razumem pa, zakaj je v naši državi tako majhno oziroma bistveno premajhno število cepljenih, predvsem med tistimi, ki nimajo zdravstvenega razloga, da se ne cepijo, in še delajo v dejavnostih, ko s tem ogrožajo soljudi. Pri nekaterih je odgovornost do sebe in soljudi res premajhna in veliko teh so polna usta govorjenja o človekovih pravicah. Če se že ne odločijo za cepljenje, pa nikakor ne razumem propagande proti cepljenju oziroma protestiranja proti ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja je bilo pestro leto, saj smo imeli kar s tri spremembe pokojninske zakonodaje, predlogi še za tri spremembe pa so že vloženi. Po dveh desetletjih pa smo decembra končno prišli do Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Zelo spodbudno je, da so bili pobrani prispevki nad načrtovanimi in bo treba zagotoviti iz proračuna bistveno manj sredstev. V mesecu septembru smo imeli največje število zavarovancev v zgodovini, kar 982 tisoč.

Za upokojence, predvsem tiste z nižjimi pokojninami, je bilo tudi leto 2021 finančno ugodno, saj so bili v januarju deležni izplačila solidarnostnega dodatka (skoraj 300 tisoč prejemnikov), januarja je bila izvedena uskladitev za 2,5 odstotka, z majsko pokojnino pa je več kot 100 tisoč upokojencev prejelo višjo najnižjo pokojnino, višjo zagotovljeno pokojnino in nov višji znesek invalidske pokojnine, junija pa je bil izplačan letni dodatek, do najnižjega cenzusa tudi za prejemnike sorazmernih delov pokojnin v celoti (več kot 36 tisoč).

Januarja 2022 pa lahko 300 tisoč upokojencev ponovno pričakuje solidarnostni dodatek. V tem trenutku še ni povsem jasno, a lahko se zgodi, da bo v januarju prišlo tudi do izredne uskladitve pokojnin. Kdo in v kolikšni višini je bo deležen, pa je v tem trenutku težko napovedati. Redna februarska uskladitev pa bo tudi okrog štiri odstotke.

Vam in vsem vašim želim vse dobro v letu 2022, ki naj bo polno zdravja, sreče in tudi odgovornosti do sebe in soljudi.                                                                                 

Marijan Papež, generalni direktor Zpiza

Janez Sušnik

Spoštovane bralke in bralci Vzajemnosti,

podajmo si roke in zaželimo vse dobro sebi in drugim ter pozabimo na stare zamere.

Dnevi tako hitro tečejo, da jim le s težavo sledimo. Covid, ki ima nove in nove virusne pohode in za njim obolevajo starejši in tudi mlajši, nam povzroča velike preizkušnje. V Zdusu smo bili v letu 2021 zelo pozorni pri upoštevanju navodil NIJZ, k cepljenju pa smo spodbujali tako člane društev kot tudi druge državljane. Rezultati so bili pri starejših opaženi in so prispevali, da je bilo leto 2021 mnogo boljše od 2020, ko smo virus pričakali nepripravljeni in je zahteval veliko smrtnih žrtev. 

Upajmo, da se bo covid v letu 2022 umiril, vendar se bomo še naprej morali vesti preventivno in po navodilih stroke. V preteklem letu smo imeli v Zdusu poleg epidemije tudi druge dejavnosti. Naš humanitarni program Starejši za starejše je deloval v okviru možnosti z vsemi aktivnostmi, da smo olajšali življenje posebno tistim, ki so nemočni in najbolj potrebni pomoči. Veliko časa nam je vzelo usklajevanje Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil v državnem zboru po 20 letih le sprejet. Zakon ima številne pomanjkljivosti, a smo trdno prepričani, da se bo v nekaj letih s popravki približal svojemu namenu in bo večje število starejših, čakajočih na sprejem v dom, ostalo doma v krogu svojih najdražjih, prostovoljcev ali negovalcev. 

Gmotni položaj dela upokojencev bo večni problem zaradi nizkih plač in premoženjskega stanja, ko ne morejo zaprositi za socialni prispevek. Močno smo zaskrbljeni, da se zdravstvena politika oddaljuje od javnega zdravstva in bodo zaradi tega prav upokojenci z nizkimi pokojninami najbolj prizadeti pri ohranjanju zdravja. Pristopiti moramo k reševanju stanovanjske problematike, saj se s starostjo pojavljajo znani problemi z dostopnostjo primernega stanovanja. Mnogi upokojenci imajo prevelike hiše in stanovanja, spopadajo se s težavami pri plačilu obveznosti, dostopnostjo e-oskrbe in osamljenostjo.

V letu 2022 želim vsem predvsem zdravja in osebne sreče z upanjem, da se življenjski pogoji ne bodo poslabševali, za kar se bomo v Zdusu še naprej prizadevali.

Janez Sušnik, predsednik Zdusa


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media