DRUŠTVENA DEJAVNOST 

Druženje | jan. '22

MIRNA

V Društvu upokojencev Mirna že od leta 1999 deluje mešani pevski zbor. Še daljšo tradicijo pa ima prireditev Za Mirno z ljubeznijo, saj so jo novembra lani izpeljali že petintridesetič, poleg tega so jo posneli in naredili DVD, da bo ostal trajen spomin. Ob tem so se spomnili, da so pred časom s podobno prireditvijo z naslovom Pozdrav z Mirne ... (izbranemu kraju) obiskali blizu 30 slovenskih krajev, sedemkrat pa so gostovali zunaj meja Slovenije. (Besedilo in fotografija: Tone Kotar)

JESENICE

Člani Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Jesenice so praznovanje 60. obletnice delovanja zaokrožili oktobra s slavnostno akademijo (posnetek je na YouTubu). V zboru je v teh letih pelo več kot 120 pevcev in se zamenjalo deset zborovodij. Zdaj pevce vodi Peter Novak. Koncertni program so obogatili njihovi gostje: Mešani pevski zbor Kranjska Gora Kulturnega društva Odmev, Folklorna skupina Juliana Kulturno-športnega društva Hrušica in učenci jeseniške glasbene šole. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je pevcem izročil jubilejno malo plaketo Zdusa. Francu Jelencu, najstarejšemu članu zbora in pevcu s kar 77 leti pevskega staža, je Društvo upokojencev Jesenice podelilo naziv častni član društva. Nekdanji zborovodkinji Miri Mesarič, ki je zbor uspešno vodila kar 25 let, so pevci v zahvalo podarili šopek rož in ji zapeli priložnostno pesem. Pevci si v prihodnje želijo dvigniti kakovost petja, popestriti program, imeti več nastopov, predvsem pa pritegniti v zbor nekaj novih pevcev. (Besedilo: Stane Arh, fotografija: Črt Kanoni)

MARIBOR

Komisija za kulturo pri PZDU Maribor je pripravila 3. likovno razstavo pokrajinske zveze. Udeležilo se je devetnajst likovnikov iz devetih društev upokojencev. Razstava, ki so jo pripravili z Območno izpostavo JSKD Maribor in Zvezo kulturnih društev Maribor, je na ogled do 11. januarja 2022 v galeriji RRRudolf v Mariboru, in sicer vsak torek in četrtek med 10. in 12. uro ter sredo med 17. in 19. uro.
(Besedilo in fotografija: Biserka Stergar)

 

MURSKA SOBOTA

Pomurska pokrajinska zveza društev Murska Sobota in Društvo upokojencev Črenšovci sta konec lanskega novembra skupaj pripravila večer ljudske pesmi in plesa. V bogatem programu so nastopili folklorna skupina Društva upokojencev Črenšovci, pevska skupina Društva upokojencev Šalovci, ljudske pevke Društva upokojencev Negova - Spodnji Ivanjci, kvartet pevcev ljudskih pesmi Društva upokojencev Moravske Toplice (na fotografiji), glasbena delavnica Hiša sadeži družbe Murska Sobota, ženska folklorna skupina Društva upokojencev Turnišče, ljudske pevke Jesensko listje Dokležovje, ki so zastopale Društvo upokojencev Beltinci, pevska skupina Rozmarin Društva porabskih slovenskih upokojencev iz Porabja na Madžarskem in ljudske pevke Društva upokojencev Črenšovci. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

VRHNIKA

Leta 2001 je bila pri Društvu upokojencev Vrhnika ustanovljena pohodniška skupina, sestavljena iz upokojenih prosvetnih delavcev in tehničnega osebja iz občin Vrhnika, Logatec, Borovnica in Brezovica. Nadeli so si ime Svizci po sindikatu SVIZ. Pobudnica za ustanovitev skupine je bila Elica Brelih, ki je kar deset let vodila mesečne pohode. Zdajšnja vodnica pa je Sonja Zalar Bizjak. Do zdaj so našteli že 167 pohodov po vsej Sloveniji, na njih je sodelovalo 4898 udeleženk in udeležencev. Vseh 20 let v skupini aktivno sodelujejo Vika Končan, Stanka Grbec, Marica Levstik in zakonca Mari in Franci Zorc. Veselijo se pomladi, saj upajo, da bodo razmere spet dovoljevale druženje. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Sonja Zalar Bizjak.)

AJDOVŠČINA

Dramsko-pevska skupina Zarja, ki deluje pri Društvu upokojencev Ajdovščina, je proslavila 15 let delovanja. Na pobudo takratne predsednice Metke Marušič in posameznic v društvu je najprej nastala dramska skupina, ki jo je vodila Jožica Mozetič. Leta 2010 je pod vodstvom Marije Terčelj začela delovati še pevska skupina. Do zdaj so imele več kot 400 nastopov, kar je zapisano v dveh zbornikih. Ob jubileju so članice pripravile lepo prireditev, na kateri so nastopili tudi gosti, oktet Castrum in ŽePZ Večernica, v pevskem delu sta sodelovala solist Bojan Pergar in harmonikar Mauro Deferri pod taktirko Zore Gregorc. Zlatko Martin Marušič, predsednik PZDU, je skupini podelil plaketo Pokrajinske zveze društev upokojencev severnoprimorske regije. Katarina Volk, vodja Območne izpostave JSKD Ajdovščina, pa je pevkam podelila Linhartove značke za igro in Gallusovo značko. Obenem so se na priložnostni razstavi predstavile še članice in člani rokodelske in fotografske sekcije. (Besedilo: Nevenka Vidmar, fotografija: Ivan Skvarča)

PRAZNOVALI SO

V Društvu upokojencev Kanal so slavili jubilej dveh članic. Častitljivih 90 let praznuje Severina Bojana Kotur iz Ročinja. Že kot majhna deklica se je rada igrala »trgovino«, in res je do upokojitve delala kot prodajalka. Spominja se, kako so nekoč imeli moko, fižol, kavo in drugo blago v predalih. Vse so »vagali« in napolnili v »škrtoc«, vrečko, ki so jo sami zvili iz papirja, ali pa so gospodinje s sabo prinesle lonce ter steklenice za olje.

Tudi Veronika (Vera) Skrt iz vasi Robi nad Levpo je praznovala 90. jubilej. Zaposlena je bila kot računovodkinja v gradbenem podjetju Remont in pozneje Plastiku. Z možem Vladimirjem sta imela hčerko in sina, ima še eno vnukinjo, pred kratkim pa se je razveselila še pravnučka.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

V obmurski vasi Dokležovje jesen življenja preživljata Marija in Štefan Berendijaš, ki sta poročena že 50 let. Štefan, ki je bil zaposlen v tovarni Platana v Murski Soboti, je že 42 let član Lovske družine Bakovci - Lipovci, vrsto let tudi poje pri različnih zborih. Žena Marija je bila zaposlena v tovarni Mura, rada kvačka in peče domače dobrote v krušni peči. Zakonca imata dva sinova in štiri vnukinje, sta dolgoletna naročnika revije Vzajemnost, ki jo rada bereta.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media