Hvala, ker ste

marec '22

Odkar vem zanjo,
imajo dnevi modre oči
in vode barvo njenega krila.
Odkar vem zanjo,
veter šumi njen glas
in rože njene besede govore.

Odkar vem zanjo,
sem kot avgustovska noč:
miren, poln zvezd in daljav.

Ivan Minatti

Veliko lepih pesmi je napisano o ženskah, pa kot da jih premalo slišimo. Zmrazi me vsakič, ko izvem za nasilje in krivice, ki se jim še vedno dogajajo. Ženska je življenje in ubrana dvojina je najlepša pesem.

Na zadnjih olimpijskih igrah je prav naša deskarka Gloria Kotnik spisala posebno zgodbo. Čeprav je v Peking prišla skozi šivankino uho, je dosegla bronasto medaljo. Najbolj navdihujoče pa je to, da je do takšnega rezultata prišla potem, ko je zaradi številnih težav prekinila treninge in tekmovanja, zanosila in rodila sina. Prej je želela imeti vse pod kontrolo in načrtovano do podrobnosti, zdaj se njen urnik spreminja večkrat na dan. Pa je to ne moti. Materinstvo jo je umirilo in prineslo tudi zasluženo medaljo za leta odrekanj in trdega dela.

Vse več žensk je uspešnih športnic, kar dokazujejo tudi naša dekleta. Študirajo tako kot fantje in študij celo prej zaključijo. Uspešne so na različnih delovnih mestih, le na vodilnih še vedno v veliki večini kraljujejo moški. Kakšen napredek, če vemo, da pred dobrimi sto leti dekleta še niso mogla študirati. 

Z vsako naslednjo generacijo je življenje žensk lažje, naše babice so se borile za osnovne človekove pravice, kot je volilna pravica. Samoumevna se nam zdita porodniški dopust in vrtčevsko varstvo. Pa nista. Danes bi nekateri radi, da se ženske spet vrnejo za štedilnik in so le matere in žene. Toda čas teče naprej, je kot tok reke, ki se ne bo obrnil. Bolj kot to, da se nam rodi veliko otrok, je pomembno, da zanje dobro poskrbimo in da imajo ob sebi oba starša, ki se spoštujeta in si pomagata.

V času krize je velik del bremena padel ravno na ženske tako doma kot v zdravstvu, sociali in šolstvu. Zagotovo bi jih morali razbremeniti, predvsem pa njihovo delo bolj ceniti in tudi plačati. S podcenjeno polovico tudi družba ne more biti uspešna in srečna.

Drage bralke, lepo praznujte. Hvala, ker ste.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media