Rojstva v začetku 20. stoletja

Zgodbe | maj '22

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Dr. Ivan Gostiša med operacijo v ženski bolnišnici v Novem mestu

Porodništvo je bilo skozi tisočletja v rokah žensk, ki so s svojim znanjem in izkušnjami pomagale pri porodih. Kot veda se je v Evropi in tudi na Slovenskem začelo razvijati šele v drugi polovici 18. stoletja. Naši kraji so s terezijanskimi zdravstvenimi reformami dobili prve babiške šole, izšli so učbeniki za babice v slovenskem jeziku, porodničarji so se izobraževali v ustanovljenih mediko-kirurških šolah. K razvoju porodništva so prispevale tudi iznajdbe novih instrumentov.

Med najpomembnejšimi so bile porodne klešče, izum iz 17. stoletja, s katerimi so od 18. stoletja naprej pomagali pri številnih porodih.

Porodniško-ginekološki bolnišnični oddelki so se po Sloveniji začeli ustanavljati v dvajsetih letih 20. stoletja. Rojevanje v bolnišnicah pod nadzorom izkušenih porodničarjev in babic je odločilno vplivalo na zmanjšanje umrljivosti mater in novorojenčkov.

Že od leta 1908 so ginekološke bolnice in porodnice sprejemali v Elizabetino žensko bolnišnico v Novem mestu. Za porodnice je skrbela ena šolana babica, za bolnice pa sestre usmiljenke reda sv. Vincencija Pavelskega. Kirurg primarij dr. Peter Defranceschi je opravil prve vse takrat poznane ginekološke in porodniške operacije in postavil ginekologijo na visoko raven. V bolnišnici je od vsega začetka delal tudi dr. Josip Strašek, ki je opravljal operacije in porode, po odhodu Defranceschija pa je bolnišnico tudi strokovno vodil. Do prve svetovne vojne je imela ženska bolnišnica 24 ginekoloških in osem porodniških postelj. Leta 1909 je bilo sprejetih 645 bolnic in porodnic, rodilo jih je sedem. Porodi so v glavnem potekali doma in pogosto brez strokovne pomoči. Leta 1921, ko je Straška nasledil dr. Ivan Gostiša, je bilo v bolnišnico sprejetih 888 bolnic in porodnic, rodilo jih je 31. Vedno več je bilo porodnic, ki so prišle rodit v bolnišnico, leta 1930 jih je bilo že 124. 

Kovček z instrumenti

Kovček dr. Josipa Straška z instrumenti iz okoli leta 1900

Kovček s porodniškimi instrumenti in pripomočki je Josip Strašek prinesel s seboj iz Brežic, kjer je služboval pred prihodom v Novo mesto. Uporabljal ga je pri svojem delu na terenu. Leta 1995 je novomeška porodnišnica kovček skupaj še z drugimi predmeti poklonila muzeju.

Lesen kovček, oblečen v črno impregnirano tkanino, je dvodelen. V zgornjem delu so ginekološko-porodniško-kirurški instrumentarij, zavit v tkanino, steklena posoda za klistir in kovinsko stojalo s stekleničkami z zdravili. Med instrumenti so kirurška pinceta, kateter, kireta, kljuka (2), prijemalke (6), lobanjski perforator, škarje, klešče Braun, porodne klešče, vaginalni spekulum (2). V spodnjem delu kovčka, ki se odpira posebej, so kotliček za sterilizacijo instrumentov, gorilnik, dve kovinski posodici z gazami, škatlica z brizgalko, epruveta s sukancem, škatlica s pudrom, škatlica ampul z zdravili in škatlica s pastilami kinina. Kovček je do konca leta na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri na občasni razstavi z naslovom Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki.

INFORMACIJE
Tehniški muzej Slovenije
Bistra 6, 1353 Borovnica
www.tms.si
e-naslov: info@tms.si
tel. številka: 01/750 66 70 

Milojka Čepon, fotografiji: zasebni arhiv in Dragan Arrigler


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media