Samozdraviti se je treba znati

Dobro počutje | maj '22

V razvitem svetu vsak dan porabimo na tone sintetičnih zdravil. Prevladujejo zdravila proti bolečinam, pomirjevala, pripravki za večjo moč in energijo, dvig imunskega sistema, proti stresu in depresiji. Marsikdo med nami tudi prehitro seže po tabletah in drugih umetnih pripravkih tudi takrat, ko to sploh ni nujno potrebno.

Glavobol velikokrat izgine, ko popijemo kozarec vode ali dva, izčrpanost mine, če si privoščimo kakšen dan počitka in več spanja. Sicer pa lahko marsikatero zdravstveno tegobo, blažjo bolezen in tudi bolečine odpravimo ali vsaj omilimo z zelišči in drugimi metodami (masažami, kopelmi, dihalnimi vajami, ajurvedo, fitoterapijo, akupunkturo, bioenergijo in drugimi). Prof. dr. Samo Kreft, mag. farmacije, z ljubljanske fakultete za farmacijo pravi, da so vzroki za to, da zbolimo, v življenjskem slogu in okolju. Tako mnogi ljudje pojedo premalo vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih je največ v sadju in zelenjavi, ter zaužijejo preveč sladke, slane in mastne hrane. Tu so še škodljive razvade, kot sta kajenje in uživanje alkohola, premalo gibanja in stres. Ne pozabimo še na vso kemijo, ki jo pršimo po poljih in sadovnjakih. Vsi ti strupi se na koncu znajdejo na naših krožnikih in v želodcih. Prištejejo se še vplivi onesnaženega zraka, vode in škodljivega sevanja moderne tehnologije. »Naše telo je sicer zmožno razstrupljanja prek jeter. Če pa je strupov preveč, se začno nalagati v organe in tkiva in povzročajo različne bolezni,« je začel sogovornik. Zato se spomladi ljudje pogosto lotijo prečiščevanja telesa in uživajo rastline, kot so regrat, čemaž in pegasti badelj, ki tudi preprečujejo in zdravijo poškodbe jeter.

Vedeti pa je treba, da imajo stranske učinke tako zdravilne rastline kot sintetična zdravila. Sogovornik omeni statine, zdravila za zniževanje holesterola, ki sicer maščobe v krvi imenitno znižujejo, pogosto pa povzročajo bolečine v mišicah. Zato nekateri za zniževanje holesterola raje uživajo prehransko dopolnilo iz fermentiranega rdečega riža, ki se jim zdi naravno in neškodljivo. Pa ni tako. Tudi dopolnila vsebujejo statine in imajo neželene učinke, le da so sintetična zdravila bolj kontrolirana in tudi doza je natančno odmerjena. Takole svetuje: »Med zdravilnimi rastlinami ni tako učinkovitega zdravila za zniževanje holesterola, kot je prehrana. Pomembno je uživanje vlaknin – betaglukanov, ki so prisotni v zunanjem ovoju žit, kot so proso, ječmen, pšenica. Zanje je dokazano še, da krepijo imunski sistem.«

Vročina, bolečine, vnetja

Kamilica, kraljica slovenske ljudske medicine

Za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje revmatičnih bolečin se tradicionalno uporablja vrbova skorja. Salicin, ki je njena glavna učinkovina, je v 19. stoletju postal osnova za sintetizirano acetilsalicilno kislino oziroma aspirin.« Salicin iz vrbove skorje se v telesu pretvori v salicilni alkohol in nato v dobro znano protivnetno snov – salicilno kislino. »Naravno ustvarjena salicilna kislina je slabo raziskana, videti pa je, da učinkuje počasneje in je šibkejša kot sintetična, njeni učinki pa morda trajajo dlje in imajo manj negativnih učinkov na želodec. Razlika med obema je v tem, da vrbova skorja deluje blago in počasi, aspirin pa je učinkovitejši in hitrejši in je tudi natančno odmerjen.« V lekarnah lahko kupite vrbovo skorjo v obliki tablet, praška, čaja ali tinkture.

Tudi za simptome prehlada ali gripe obstajajo bolj naravna sredstva. »Za povečanje imunske odpornosti priporočam ameriški slamnik, za pomiritev suhega kašlja pastile islandskega lišaja, pripravke iz bršljana pa za redčenje sluzi in lažje izkašljevanje.« Ob tem doda, da ameriški slamnik deluje preventivno tudi pri covidu.

Omeni še trditve znanstvenikov, da se mnoge bolezni, na primer rak, srčne bolezni, artritis in alzheimerjeva demenca, začnejo z vnetji na ravni celice, zato bodimo pozorni pri oskrbi ran, skrbimo za zdrave zobe in predvsem črevesje, kjer je center našega imunskega sistema. In se spet vrne k vsakdanji prehrani. »Nekatera živila dražijo črevesno sluznico in skupaj s porušeno črevesno floro lahko povzročijo kronična vnetja, kot sta kolitis in crohnova bolezen.« Dobra preventiva je hrana, ki deluje protivnetno: fermentirana živila (jogurt, kefir, kislo zelje in repa, kombuča, kruh z drožmi), rastlinske maščobe omega-3 iz lanenih in chia semen in tiste najučinkovitejše dolgoverižne omega-3 iz alg ali ribjega olja. Protivnetno delujejo tudi fenolne spojine (sestavine rastlin, ki zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pozitivno vplivajo na človekovo zdravje). Najdemo jih v zelenjavi in sadju, predvsem jagodičevju, zelenem in črnem čaju, rdečem vinu, kavi, semenih.

»Če ima posameznik blažje težave s srcem, kot je povišan krvni tlak ali pešanje srca, mora k zdravniku, da oceni, ali je že potrebna terapija z zdravili. V začetni fazi bo uporaba gloga v obliki čaja ali kapljic pomagala upočasniti napredovanje popuščanja srca. Glog širi žile, znižuje krvni tlak in izboljša krčljivost srčne mišice.« Vendar ima tudi glog nekatere neželene učinke. Kdor jemlje še druga zdravila, naj vpraša farmacevta o možnih slabih medsebojnih učinkih.  

Blaženje stresa in tesnobe

Stres je največja grožnja zdravju 21. stoletja. Je odziv našega telesa na prihajajočo nevarnost, ki je lahko resnična ali le v naših mislih. Naše telo se odzove po znanem principu: bori se ali zbeži. To je naravna reakcija, vendar pa človek ni ustvarjen za dolgotrajen stres, posledica je porušeno ravnovesje telesnih funkcij, ki se sčasoma pokaže kot simptom na telesu. »Pomembno je najti sprostitev: več počitka, spanja, telesne dejavnosti, branje, poslušanje glasbe, smeh. Tako lahko popravimo škodo in uravnovesimo delovanje telesnih funkcij.«

Proti stresu deluje kamilica. »Verjetno je najbolj priljubljena ljudska zel, ki jo uporabljamo skoraj pri vseh boleznih. Znano je, da kamilični čaj pomirja, blaži prebavne krče, koristen je ob vnetju črevesne sluznice, pomaga pri želodčnem čiru, pomanjkanju teka, vetrovih, za boljše spanje ipd.« Kamilica je kraljica ljudske medicine in hkrati zdravilo za vse težave. »Zanimivo je, da znanost do zdaj ni potrdila nobenega zdravilnega učinka kamilice. Ker pa jo že stoletja uspešno uporabljajo za blaženje raznih težav, mora prav gotovo vsebovati zdravilne mehanizme, ki jih znanost še ni spoznala,« meni Kreft.

Za zmanjševanje škodljivih posledic stresa so se uveljavile tudi tako imenovane adaptogene (prilagodljive) rastline, ki so preživele ledeno dobo. »Te rastline so se morale za preživetje prilagoditi zahtevnim vremenskim pogojem, mrazu, močnim vetrovom in pomanjkanju hranilnih snovi.« Najbolj znani sta ginseng in rožni koren (rhodiola). »Obe rastlini po do zdaj še neznanih mehanizmih uravnavata odziv na stres brez povzročanja dodatne škode organizmu.« Rožni koren je edina rastlina, ki poleg drugih spojin vsebuje tudi farmakološke učinkovine, imenovane rozavini. Iz zgodovine je znano, da je bil rožni koren bolj cenjen kot zlato in da so kitajski cesarji pošiljali odprave iskat to zlato korenino na Altaj. Z njo so si zagotavljali zdravje, dolgo življenje in bister um v pozna leta. »Primerna je za vse, ki so fizično in psihično zelo obremenjeni,« pravi Samo Kreft.

Tudi za depresijo pravijo, da je bolezen sedanjega časa, še posebej se je razširila med pandemijo covida-19 in po njej. »V fitoterapiji za zdravljenje depresije in tesnobe uspešno uporabljajo šentjanževko. Je zelo dobro raziskana rastlina, ki poveča količino serotonina, hormona sreče. Za veliko večino depresij se je izkazala za prav tako učinkovito kot sintetična zdravila.« Pripravkov iz šentjanževke pa ne smejo uporabljati ljudje, ki hkrati jemljejo zdravila za zaviranje imunskega sistema, se zdravijo z zdravili za HIV ali jemljejo varfarin, znan tudi pod imenom Marevan, ki je zdravilo za zmanjševanje strjevanja krvi in je precej pogosto zdravilo med starejšimi ljudmi.

Na koncu se je naš sogovornik spet vrnil na bolečine. »Znano je, da so ljudje že od pradavnine zdravili bolečino s konopljo, kar potrjujejo tudi številne klinične študije.« Konoplja vsebuje kanabinoide, ki so učinkovite spojine za lajšanje kroničnih bolečin (okvare živcev, bolečine zaradi raka, revmatizma in drugih mišično-skeletnih težav, bolečine pri multipli sklerozi, fibromialgiji in drugih). »Vendar pa v Sloveniji velja prepoved uporabe THC (vrsta kanabinoida, ki povzroča omamljenost) in je zato pri nas omejen le na 0,2 odstotka v CBD-oljih in smolah. Je pa v višjem odstotku nujen za doseganje še boljših zdravilnih učinkov. V družbi bomo morali postaviti nove norme glede uporabe konoplje, predvsem pa dovoliti vsakomur, da se z njo zdravi, pa čeprav vse še ni dokazano,« meni Samo Kreft. In še njegov nasvet: če ne poznate delovanja zdravilnih zelišč in njihove uporabe, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevti, ki imajo bogato znanje o zdravilnih rastlinah.

Tatjana Dobnikar, fotografiji: osebni arhiv, sogovornika


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media