Njene roke ustvarjajo čudovite izdelke

Druženje | maj '22

ROKODELCI SE PREDSTAVIJO 

Ivanka Petučnik

Ob dogovoru za obisk Ivanke Petučnik nisem poznal. Ko sva se srečala, pa sem spoznal, da je to upokojenka, ki ima v hotelu Delfin v rokah vedno pletilke. Kot da želijo njeni prsti nenehno ustvarjati, in to brez truda in nadzora. Proti večeru nastane čudovita kapa, mogoče šal ali nogavice za mrzle dni.

Ivanka se je kot prvorojenka rodila očetu, delavcu v kamnolomu, in materi, gospodinji ter dninarici, v Josipdolu na Pohorju. Življenje ji je kljub ljubezni staršev prineslo zgodnje srečanje z delom: skrbela je za mlajše sorojence in pomagala v gospodinjstvu. V zimskem času, ko je bilo dela manj, jo je mati učila delati prve pentlje z grobo domačo volno. Osnovno šolo je končala v Ribnici na Pohorju. Do šole je bilo uro hoda in še uro za vrnitev. Nato je Ivanka odšla v Maribor v kovinarsko šolo, kjer se je izučila za tehnično risarko. To je bil poklic, ki je zahteval veliko natančnosti. Delo je opravljala v Mariboru in nato na Muti, dokler ji doba računalništva ni odnesla službe. Ivanka, klena kot prava Pohorka, je nov izziv našla v ustvarjanju oblačil za otroke in odrasle. Njene pletenine s čudovitimi barvnimi vzorčki in kombinacijami so bile unikatne.

Članice DU Muta izdelujejo tudi take "pupe".

Ob upokojitvi se je pridružila Trobenticam, to je skupini žensk, ki že šestindvajset let ustvarjajo ročna dela v okviru mutskega društva invalidov in društva upokojencev. Trenutno šteje petnajst članic, vodi jih prav Ivanka. Srečujejo se dvakrat mesečno, kjer si pokažejo izdelke, se učijo nove tehnike in dogovorijo za razstave. Izdelujejo čestitke, nakit iz fimo mase, lesa ali papirja, šivajo, pletejo, kvačkajo, poslikavajo steklenice, barvajo pirhe in izdelujejo praznične dekoracije. Trobentice se rade odzovejo na povabilo, da razstavijo svoje izdelke v bližnjih in daljnih krajih. Znanje prenašajo na otroke in vnuke, saj organizirajo delavnice v Osnovni šoli Muta. Z veseljem sodelujejo na prireditvi Igraj se z mano in pri rožnatem oktobru. Ivanka se udeležuje delavnic ročnih del v hotelu Delfin v Izoli. Tam deli svoje znanje in črpa novega, ki ga nato deli z drugimi članicami.

Ob delu v Društvu upokojencev Muta je Ivanka Petučnik tudi članica upravnega odbora Društva delovnih invalidov Muta. Kot prostovoljka rada pomaga pri prevozih k zdravniku ali po drugih opravkih. Organizira izlete in druge aktivnosti. Za dolgoletno prizadevno delo pri uresničevanju pravic invalidov ter razvoju in krepitvi medsebojnih humanitarnih odnosov je letos prejela republiško priznanje Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Besedilo in fotografiji: Konrad Tržan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media