Pogovarjajmo se o varni spolnosti

Dobro počutje | junij '22

Eden izmed izjemnih uspehov človeške družbe je drastično zniževanje obolevnosti in umrljivosti žensk zaradi raka na materničnem vratu – tudi zaradi dobre preventive.

V Sloveniji smo med prvimi uvedli ginekološke dispanzerje na primarnem zdravstvenem nivoju in s številnimi akcijami izobrazili ženske, da so se redno vračale na brezplačni ginekološki pregled, pri katerem smo z brisom materničnega vratu iskali zgodnje znake raka, ko ga je mogoče pozdraviti z minimalnim kirurškim posegom. Od šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko smo začeli izvajati te akcije, smo po podatkih Onkološkega inštituta bistveno znižali pojav invazivnega raka na materničnem vratu in praktično izkoreninili umrljivost zaradi te oblike raka. Ko smo ugotovili, da veliko žensk ne hodi redno na ginekološke preglede, je leta 2003 zaživel program ZORA, v okviru katerega redno vabijo na odvzem brisa materničnega vratu vse prebivalke, stare od dvajset do štiriinšestdeset let. V zadnjih letih za rakom na materničnem vratu pri nas letno zboli okoli 120 žensk, kar je za okoli 60 odstotkov manj kot v začetku šestdesetih let, ko je bila pojavnost tega raka največja. Ženske, vključene v program ZORA, pridejo na zdravljenje v zgodnji fazi bolezni, ko jo je mogoče v celoti pozdraviti.

Bolezen povzroča rakotvorni humani papiloma virus (HPV). Virus se ne prenaša le s spolnimi odnosi (vaginalni, analni, oralni), pač pa tudi s tesnimi intimnimi stiki vseh vrst, s praskanjem, drgnjenjem z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa, kjer tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV. Mogoč je tudi prenos z okuženimi predmeti in genitalnimi bradavicami okužene matere na novorojenčka med porodom.

Več kot polovica oseb se vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPV. V večini primerov okužba sama od sebe izzveni, pri desetih odstotkih pa traja dlje. Moški so bolj dovzetni za ponavljajoče se okužbe, pri njih traja okužba dlje. Ker nimajo nobenih bolezenskih znakov, okužbo širijo z vsakim spolnim odnosom.

Znanstveniki so proti HPV iznašli cepivo, ki zaščiti pred okužbo. Okuženim ne pomaga, zato je treba mladostnike cepiti, še preden začnejo spolno življenje. Od leta 2009 je tudi pri nas uvedeno cepljenje pri deklicah v šestem razredu osnovne šole. Rezultati so že vidni. V letu 2021 sta zboleli za rakom na materničnem vratu le še 102 ženski. V letošnjem šolskem letu smo cepljenje uvedli tudi pri dečkih.

Vloga babic in dedkov

Generacije, ki smo v nekdanji Jugoslaviji rasle skupaj z vrstniki, ki jih je pohabil virus otroške paralize, se zavedamo, kako pomembna so cepljenja za življenje in zdravje otrok in družine. Žal je zadnja epidemija v sedanjem negotovem svetu prinesla preveč neutemeljenega nezaupanja v cepljenja in cepiva. Spolni nagon je eden od najmočnejših nagonov v človekovem življenju. To smo izkusili vsi. Prav v času naše mladosti so se začeli strokovnjaki resno ukvarjati s škodljivimi posledicami prepovedovanja spolnega življenja mladim.

Vloga dedkov in babic ni strašiti vnukov z boleznimi, ki jih prinaša spolnost, ampak jim pomagati s pravilnimi informacijami, kako se okužbam izogniti. Morda bodo dobro obveščeni vnuki lahko prepričali svoje starše o smiselnosti cepljenja, če jih mi ne moremo.

Dr. Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media