Vezeni izdelki so spričevalo marljivosti in ustvarjalnosti

Zgodbe | maj '22

Marija Šolar pri pripravi vezenin za razstavo v mestni hiši Kranj

Upokojena računovodja Marija Šolar iz Zgornje Besnice ima v več mapah zbrano domače in tuje gradivo o vezenju. Veliko časa in truda je bilo potrebnega za pripravo lepo oblikovanega priročnika Umetnost vezenja.

Do zdaj je izdala štiri poučne in spodbudne knjige z lokalno vsebino in leta 2010 za prvi dve prejela Prešernovo priznanje Mestne občine Kranj. V začetku letošnjega aprila pa je presenetila s priročnikom s kar 265 stranmi, ki ga je izdala pri KUD Sejalec Besnica. Sprva je bil njen namen, da vse, kar že ve in zna o vezenju, prenese na papir in ji bo v pomoč pri mentorskem delu. Sčasoma se ji je porodila ideja, da lahko s knjigo pomaga pri ustvarjanju še drugim veziljam.

S priročnikom je potrdila misel mag. Barbare Ravnik Toman, da so vezeni izdelki spričevalo marljivosti, ustvarjalnosti in estetskega čuta človeka, ki jih je izdelal. Marija pravi, da je imela srečo, da je že kot otrok od mame dobila prvo znanje o vezenju. Te spretnosti so se učili tudi v prvih letih šole. Nato se je leta 2009 nekaj upokojenk iz Besnice zbralo z namenom, da se naučijo vezenja in čas izkoristijo za prijetno druženje. »Ker sem imela nekaj osnovnega znanja, sem prevzela delo mentorice. Najprej smo se naučile slovenskega narodnega vezenja, potem vezenja s križci ter nato zahtevnejšega vezenja hardanger in rišelje, naredile prte s švicarskim vezenjem in v tehniki bargello. Obiskovalci razstav so bili vedno navdušeni nad izdelki. To nam je dalo še večje veselje do vezenja in učenja,« se spominja.

Naslovnica priročnika Umetnost vezenja

V priročniku Umetnost vezenja je med drugim opisala 36 tehnik, od tistih, ki jih dokaj dobro poznamo, do bolj zahtevnih, kot so vezenje schwalm, slikanje z iglo, perzijsko vezenje. Prizna, da je z raziskovanjem spoznala vso lepoto in razsežnost ter razvoj te umetnosti skozi zgodovino. Pri delu ji je bila v veliko pomoč edina obsežnejša knjiga o tej tematiki v slovenščini Enciklopedija ročnih del Judy Brittain. Ker pa je želela tematiko obogatiti in razširiti, si je pomagala še z nemškimi in italijanskimi revijami ter s podatki, ki jih je našla na spletnih straneh. Tam so besedila skoraj vedno v angleškem jeziku. Ker ne zna tujih jezikov, je prevajala s pomočjo spletnega prevajalnika. A ti prevodi so bili večkrat skoraj nerazumljivi. In kako je rešila zaplet? »Najboljšo predstavo sem dobila, ko sem vzporedno z opisovanjem posameznega sloga vezenja ali vboda tudi izvezla vzorec. Tako sem zbrala več kot 200 različnih vbodov in jih predstavljam z imeni v slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini. Ker so bile predloge v revijah in na spletu slabo uporabne, sem se izurila še v uporabi računalniškega programa Photoshop in prav vse izrisala sama,« je še povedala. V priročniku je objavljenih 630 risb vbodov v šestih skupinah, in sicer: vbodi po narisu, vbodi po štetju, zančni vbodi, vozelni vbodi, sestavljeni vbodi in okrasni vbodi. 

 Razstavi v Kranju in Besnici

Marija Šolar bo od 12. maja do 12. junija svoja dela predstavljala v galeriji Mestne hiše Gorenjskega muzeja v Kranju. Razstavo snujeta z mag. Tatjano Eržen. S sestro Ivanko Leben in drugimi veziljami KUD Sejalec Besnica pa bodo pod pokroviteljstvom KD Jožeta Paplerja in Krajevne skupnosti Besnica v telovadnici krajevne podružnične osnovne šole 17., 18. in 19. junija ponudile na ogled veliko razstavo vezenin in drugih umetniških stvaritev. 

Besedilo in fotografiji: Stanislav Jesenovec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media