Angleža, srečna med Belokranjci 

Zgodbe | julij '22

KAM NAS PELJE ŽIVLJENJE

Simpatična upokojenca Gill in Denis Wraight

Gill in Dennis Wraight, Angleža, ki sta se pred šestnajstimi leti preselila na Belčji Vrh v občini Črnomelj, sta lahko vzornika vsem nam. Nenehno zaposlena upokojenca živita življenje, ki ga ljubita, in se dobro razumeta z vsemi. Oba tečeta in sodelujeta na tekaških tekmovanjih. Kot učitelja in učenca sodelujeta pri projektih vseživljenjskega učenja in skrbita za svoje mačke.

Gill se je rodila leta 1946 v angleški pokrajini Buckinghamshirev v kraju Aylesbury. Končala je šolo za tajnice v Londonu pri Institut Français du Royaume-Uni. Tekoče obvlada francoščino, španščino in nemščino, nekaj let je delala kot stevardesa in potovala po vsem svetu. »Ko sem delala kot stevardesa, smo imeli dovolj časa, da smo lahko obiskovali kraje, kamor smo leteli. Uspelo mi je prileteti celo v Avstralijo.« Preostali čas je delala kot tajnica v različnih podjetjih, kariero je končala kot osebna tajnica v zaposlovalnem podjetju v severozahodnem Londonu.

Dennis se je rodil leta 1937 v vzhodnem Londonu. Še vedno se spominja nemških bomb, ki so razrušile vse hiše v soseski, kjer je njegova družina živela med drugo svetovno vojno. V tem času je Dennisov oče delal pri podjetju EMI, ki je proizvajalo orožje. Preselili so se v Middlesex, kjer je obiskoval srednjo šolo, ki pa je ni maral, jo zapustil in zadnji dve leti preživel v internatu na deželi, kjer je resnično užival. Začel je delati že pri petnajstih, pri sedemnajstih se je kot prostovoljec prijavil v vojsko in tam ostal tri leta. Služil je v Avstriji, Jordaniji in na Cipru. Po vojski se je zaposlil kot pastir. Kariero je nadaljeval kot nepremičninski agent, vendar je ves prosti čas preživel na šefovi farmi in skrbel za njegove konje. Ko so farmo prodali, je odprl svoje podjetje za vzdrževanje, vrtnarjenje, beljenje, popravljanje, odvažanje smeti in podobno. To je počel 30 let do upokojitve in prihoda v Slovenijo.

Gill in Dennis sta se spoznala leta 1977 pri skupnem konjičku – ponovnem uprizarjanju angleške civilne vojne med kraljem in parlamentom iz leta 1642. Štiri leta kasneje sta se poročila in imata sina. Dennis ima še dve hčeri iz prejšnjega zakona.

Selitev v Slovenijo

Po upokojitvi sta se kot mnogi njuni rojaki nameravala preseliti na Ciper, Dennis se je že učil grščino. Vendar sta se premislila in na Slovenijo naletela povsem naključno. Leta 2005 sta v neki angleški reviji opazila oglas o prodaji premoženja v Sloveniji. Dennis je prišel na ogled sam, Gill se mu je pridružila dan kasneje. Ker je bil njun nepremičninski agent iz Bele krajine, jima je razkazoval samo te kraje. Ko je Dennis zagledal kmečko hišo, v kateri zdaj živita, se je takoj zaljubil vanjo, čeprav je bila ruševina. Je pa od nje čudovit razgled na Krajinski park Lahinje. Ko je hišo prvič videla Gill, ni bila navdušena, saj je bila streha polna lukenj in je deževalo neposredno v hišo. Na drugi ogled sta prišla oktobra, ko Bela krajina žari v milijon odtenkih od svetlo zelene do temno rdeče, in takrat je tudi Gill doumela, kako lepo jima bo tu. Na Belčji Vrh sta se preselila leta 2016, za silo sta uredila senik, v katerem sta živela še nekaj let do konca obnove hiše.

Gill že vse življenje teče, med drugim je leta 1988 pretekla londonski maraton. Lani je tekla na petnajstem dm teku za ženske. »Bojim se, da je moja tekaška kariera končana. Imam težave s hrbtenico, zato se letos ne bom udeležila nobene tekme,« pravi z obžalovanjem. Dennis je svoj tekaški talent odkril šele leta 1957 v zadnjem letu služenja v vojski na Cipru. Videl je oglas za kros, se ga udeležil in brez vsakršnega treninga med 120 tekmovalci pristal na 14. mestu. Kasneje je na tekih predstavljal svoj polk, nato garnizijo in na koncu celo vojsko proti letalstvu in mornarici. Ne teče maratona, pač pa na 1500 in 5000 metrov, včasih tudi na 10.000 metrov. Lani je imel med 84-letniki na 1500 in 5000 metrov najboljši čas na svetu. »Sem zelo tekmovalen. Ni veliko tekačev mojih let. Če je konkurenca šibka, tekmujem sam s seboj, da bi dosegal čim boljši čas.« Njegove medalje in pokali so napolnili mnogo polic na ogromnem zidu. Za svoje tekaške uspehe je bil imenovan za častnega ambasadorja Štukljevega leta 2018. Ne kadim in ne pijem ne vina ne kave ne čaja, ne jem zelenjave, le meso in nekaj sadja,« smeje pove Dennis, ki pri svojih 85 letih načrtuje naslednja tekmovanja. Septembra bo zastopal Slovenijo na Balkanskih veteranskih igrah v Grčiji.

Upokojensko življenje na Belčjem Vrhu

Kot večina upokojencev tudi Gill in Dennis nimata prostega časa, vendar je njuno življenje polno doživetij in vznemirjenja. Poleg teka, za katerega je treba trenirati vsak dan, Dennis vzdržuje sedem vrtov, med drugim cerkvena vrtova v Novem mestu in njuni vasi. Vrtove ureja brezplačno, saj v tem delu uživa. Pomaga tudi sosedom pri čiščenju gozdov, kadar so preveč zaraščeni ali ko odstranijo stara drevesa, da bi posadili nova. Tudi za to pomoč ne zaračuna, obdrži pa les, s katerim kurita svojo krušno peč, ki jo uporabljata za ogrevanje. »Zadnjih deset let nama ni bilo treba kupovati kurjave,« pravi Dennis.

Gill skrbi za hišo in njune mačke ter še za potepuško mačko, ki prihaja vsak dan. Poje v cerkvenem zboru v Novem mestu. Pomagala je pri prevajanju dveh knjig: Poljanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb in Divje rastoče orhideje Bele krajine v naravi in na vezeninah. Uživa v potovanjih, bila je na Novi Zelandiji in obiskala veliko krajev, kjer so snemali film Gospodar prstanov. Zaradi mačk ne moreta potovati skupaj.

Dennisovi hčerki ne prihajata v Belo krajino, saj imata težave z zdravjem. Njun sin in vnukinji pa prihajajo redno. Odkar sta v Sloveniji, je Dennis šel v Anglijo le nekajkrat, Gill pa v Anglijo potuje dva- do trikrat letno iz Zagreba, ki je najbližje letališče. Dennis Anglije ne pogreša, saj zaradi tekmovanj veliko potuje. Veliko časa porabita za organizacijo angleških čajank in zgodovinskih lekcij o Napoleonu za otroke v šolah ter odrasle v centrih za izobraževanje odraslih. Potekajo v angleščini in služijo spoznavanju angleške kulture in zgodovine. Udeleženci pri tem zelo uživajo. Leta 2015 sta sodelovala v Tednu vseživljenjskega učenja, ki ga organizirata Andragoški center Slovenije in Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, in sta v svoji kategoriji zmagala.

V Gornjem Suhorju od leta 2018, ko so postavili tudi spominsko ploščo, prirejajo slovesnosti v spomin na dan v marcu 1945, ko so Nemci sestrelili britansko letalo in so domačini in partizani rešili nekaj članov posadke. Na tej slovesnosti praznujejo slovensko-britansko prijateljstvo. Dennis deli letake po vaseh, da bi ljudje prišli na slovesnost, Gill sodeluje v kulturnem programu. Slovesnosti se redno udeležujeta predsednik države Borut Pahor in britanski veleposlanik, pridejo še gostje iz Velike Britanije. Leta 2019 je bil slavnostni govornik princ Edward, lani je prišel Wendy Morton, državni podsekretar britanskega parlamenta.

Znana sta po vsej Beli krajini in tudi zunaj nje. »V Sloveniji uživava, to je najin dom. Dobro se razumeva s sosedi in imava veliko slovenskih prijateljev,« razlagata Gill in Dennis. Dennisova slovenščina ni prav tekoča, vendar se s sosedi, čeprav ne govorijo angleško, sporazumevajo brez težav. Gillina slovenščina je dosti boljša in zelo rada obiskuje ljudi. Prepričana sta, da se spoštovanje, ki ga kažeš do drugih, vrača tako, da drugi spoštujejo tebe. 

Življenje angleških upokojencev

V Angliji imajo upokojenci državno pokojnino in možnost vplačevanja v pokojninske sklade, še posebej, če so samozaposleni. Velika večina se zanaša predvsem na državno pokojnino. Če imajo dobre dohodke, lahko živijo zelo udobno. Veliko jih potuje. Če pa so imeli slabe plače in zato nizko pokojnino, njihovo življenje ni lahko, saj so življenjski stroški visoki. Naslednjo zimo bo marsikateri upokojenec prisiljen izbirati med ogrevanjem in hrano. 

Bojana Glavina


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media