VESTI IZ ZDUS

Dobro je vedeti | september '22

Skupni izzivi mladih in starejših

Predstavniki koalicije KeKos s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je avgusta sestal s predstavniki Medgeneracijske koalicije Slovenije (MeKoS), ki zastopajo interese mladih in starejših.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), je na srečanju poudaril potrebo po redni in izredni uskladitvi pokojnin glede na draginjo in nujnost spoštovanja sistemske zakonodaje pri izplačilu letnega dodatka. Omenil je tudi, da je v koalicijski pogodbi premalo pozornosti namenjene starejšim, ki predstavljajo kar tretjino slovenskega prebivalstva in za katere so najpomembnejše teme gmotni položaj, skrb za zdravstvo, e-oskrba in digitalizacija. Zato je predlagal ustanovitev posebnega urada za starejše ali urada za medgeneracijsko solidarnost in vključitev zveze v Ekonomsko-socialni svet Slovenije.

Ob tem je poudaril težave pri izvajanju zelo aktualnega zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, saj se je izkazalo, da je trenutno sredstev dovolj le za izobraževanje 5000 posameznikov. »Ne more biti pri 620.000 upokojencih 5000 tistih izbrancev, ki bodo lahko pri izobraževanju izkoristili bon v vrednosti 150 evrov. Kdo pa jih bo izbiral? Bolje, da se ta stvar ustavi oziroma se stvari uredijo tako, kot je treba,« je bil odločen Janez Sušnik. Dodal je še, da se v zvezi društev upokojencev zavzemajo za spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi. Prav tako pa predlagajo povišanje sredstev za e-oskrbo, saj je zanimanja za vključitev v projekt zelo veliko.

Predstavniki mladih (Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije in Študentska organizacija Slovenije) so omenili zlasti problem prekarizacije mladih in stanovanjsko problematiko. Poudarili so še veliko povečanje duševnih stisk mladih ter neprimerno urejeno psihološko dejavnost in tudi zahteve po ureditvi delovanja Sveta vlade RS za mladino in pripravo novega nacionalnega programa za mladino.

Pričakovanje izredne uskladitve pokojnin

Zdus je že konec junija podal zahtevek za najmanj triodstotno izredno uskladitev vseh pokojnin. Vendar je med upokojenci prisotna bojazen, da je izredna uskladitev pokojnin postala talka pogajanj med sindikati in vlado o dvigu plač v javnem sektorju, ki se bodo nadaljevali v mesecu septembru. Komisija za pokojninske in invalidske zadeve je na junijski seji prav tako predlagala, da strokovna služba Zpiza opravi izračun, da bo končno znana dejanska vrednost letnega dodatka za leto 2022 v obeh razredih. Vse od leta 2013, ko je sistemski zakon začel veljati, letni dodatek nikoli ni bil izplačan v skladu s sistemskim zakonom, ampak vedno po vsakokratnem zakonu o izvrševanju proračuna – ZIPRS, opozarjajo v Zdusu. Tretja zahteva Zdusa pa je, da se tudi v prihodnje ohrani seniorska olajšava po dopolnjenem 70. letu starosti. Z zadovoljstvom pa ugotavljajo, da seniorska olajšava 1.500 evrov letno ostaja v predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki ga je dalo v javno razpravo ministrstvo za finance. Predlagano je tudi povečanje splošne olajšave s 4.500 na 5.000 evrov.

E. H.

Za zdaj z digitalnimi boni ne bo nič

Zadnje avgustovske dni smo bili priča hudemu razburjanju upokojencev glede delitve bonov, ki naj bi bili namenjeni digitalnemu izobraževanju. Starejši ljudje so stali v nepreglednih vrstah pred poslovnimi prostori izvajalcev izobraževanja, saj številka 5000 še zdaleč ne dosega pričakovanj, kaj šele realizacije.

Pritožbe so prihajale tudi na društva upokojencev in Zvezo društev upokojencev Slovenije, čeprav oboji z »digitalnimi boni« nimajo nič, razen dejstva, da so pristojne ves čas opozarjali, da se ne bo izšlo tako, kot so prvotno načrtovali. Zato so ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh pozvali, naj vendarle zadrži izvajanje zakona o spodbujanju digitalne pismenosti, dokler »pravila« komu, kje in kako ne bodo kristalno čista. To se je tudi zgodilo, ministrica pa je predstavnike Zdusa povabila na sestanek, je na tiskovni konferenci 24. avgusta povedal predsednik zveze Janez Sušnik. Dodal je, da so predlogu, ki jim ga je predstavila prejšnja vlada, nasprotovali že od začetka, saj da je 5000 mest za izobraževanje starejših, ki bi nato dobili bon za 150 evrov, občutno premalo. Meni, da gre za diskriminacijo tistih, ki takšno izobraževanje najbolj potrebujejo, saj zna med njihovimi člani, ki jih je blizu 200.000, računalnik in pametni telefon uporabljati le od 15 do 20 odstotkov.

Podpredsednica Jožica Puhar je izpostavila težavo glede pripravljenosti starejših glede usvajanja novih kompetenc in pri tem izpostavila ruralna področja Slovenije, ki (še) nimajo pokritja s širokopasovnim omrežjem in predstavljajo sivo liso pri digitalizaciji.

Milan Osterc, predsednik Komisije za informatiko publicistiko in izobraževanje, je dejal, da v okolju, iz katerega prihaja (Prekmurje), spontano nastajajo skupine članov različnih društev upokojencev, ki so željni novih znanj in spoznanj s področja digitalnega opismenjevanja, in te skupine učečih se posameznikov bodo dejanski odraz želja in hotenj po znanju, ne pa po pridobitvi česa drugega.

Mateja Strašek, strokovna sodelavka Zdusa za področje izobraževanja, je dejala, da je pozorno spremljala objave v medijih in ugotovila kar nekaj zavajanj. Po njenem mnenju je bilo od začetka jasno, da bo število bonov za starejše omejeno in vezano na usposabljanje, zato bi tudi mediji morali prevzeti odgovornost, saj digitalni boni niso namenjeni vsem starejšim s slabimi digitalnimi kompetencami oziroma brez njih. Omenila je še dva projekta s področja digitalizacije, ki močno zaznamujeta angažiranost Zdusa. To sta Digitalno vključeni in Erasmus plus.

Črt Kanoni

Igra, primerna tudi za starejše

Rekviziti za igranje pickleballa

Reket za integracijo starejših (RISE – Racket for integration of Seniors) je dvoletni projekt, ki ga sofinancira Erasmus+ Sport iz Evropske unije, vanj pa je vključenih pet evropskih partnerjev: Teniški klub Krško (koordinator projekta), Tenis klub AS Pulj – Teniška zveza okrožne Istre, Fair-way Sportegyesület (Fair-way SE) Madžarska, Aignerkarner tennisandmore GdbR – Nemčija in Zveza društev upokojencev Slovenije. Poglavitni cilji so spodbujanje socialne vključenosti, spodbujanje enakih možnosti in ozaveščanje pomembnosti telesne dejavnosti, ki krepi zdravje. Projekt spodbuja igro pickleball, to je pravzaprav različica treh iger z žogico in loparjem: namiznega tenisa, badmintona in tenisa. Namenjena je igralcem vseh starostnih skupin, zlasti tistim z že usvojeno ravnijo znanja enega od imenovanih športov, kar pa seveda ni pogoj. Je odlična rekreativna vadba za koordinacijo rok in oči s preprostimi pravili. Igranje lahko poteka v dvoranah ali pa na prostem, na igrišču za badminton ali pa na polovici teniškega igrišča. Pickleball se praviloma igra v dvojicah, kar pa znova ni pogoj, saj je igra atraktivna tudi med dvema nasprotnima igralcema. Še posebej priljubljena je med starejšimi, saj je enostavna za igranje, vsebuje pa vse socialne komponente, po drugi strani pa zagotavlja dobro aerobno vadbo brez večjega telesnega stresa. Projektni partnerji so se julija sestali v Medulinu in predstavili svoje izkušnje. Med drugim so povedali, da vadijo večinoma dvakrat tedensko in v vadbo pogosto vključujejo tudi otroke, kar prinaša pozitivne rezultate medgeneracijskega sodelovanja. Teniška trenerka Ana Oparenović je predstavila potek vadbe v Krškem, ki se v zimskih terminih odvija v teniškem balonu, v poletnem času pa na prostem, in sicer na igrišču teniškega kluba. Zaradi pozitivnih učinkov v Zdusu že razmišljajo, da bi pickleball uvedli med tekmovalne discipline na državnih športnih igrah.

Č. K. 

M. K.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media