Ključen za delovanje možganskih celic

Dobro počutje | november '22

Vitamin B12 je ključen vitamin za pravilno delovanje možganskih celic, čeprav ga potrebujemo zelo malo. Toda brez njega ne moremo živeti. In že blago pomanjkanje lahko povzroči težave, izgubo spomina, ravnotežja in podobno.

Še huje je, če manjka več vitaminov skupine B. Propadati začne zunanji sloj živčnega tkiva in posledice so tu ... Pri 60 letih to prizadene že okrog četrtino vseh ljudi. V sedmem desetletju starosti se odstotek zviša na 32, pri osemdesetih letih pa prizadene že več kot 40 odstotkov ljudi. S študijami so ugotovili, da je večini bolnikov z alzheimerjevo demenco že dalj časa primanjkovalo vitamina B12. Če so jim ga dodajali, se je njihovo duševno stanje izboljšalo. Najnovejše raziskave dajejo slutiti, da je izgubo spomina, pomanjkanje zbranosti in starostno zbeganost mogoče povezati tudi s pomanjkanjem drugih vitaminov skupine B in vitamina E.

Vzrok za postopno in tiho napredovanje pomanjkanja vitamina B12 je atrofični gastritis. Ta je posledica pomanjkanja ustrezne želodčne kisline ter pepsina in intrizičnega faktorja, ki je nujen za vsrkavanje tega vitamina. Z dodajanjem vitamina B12 se lahko stanje do neke mere popravi. Rešitev je tudi ta, da okrepimo želodčno kislino in njeno ustrezno izločanje za prebavo beljakovin in druge hrane. To dosežemo z uživanjem več grenkih solat (radiča, cikorija, rukola, regrata, artičoke ...).

Osrednji atom molekule vitamina B12 ali kobalamina je kobalt. Vitamin B12 je esencialen vitamin, saj ga ne morejo sintetizirati ne rastline ne živali ne človek. Sintetizirajo ga lahko samo bakterije, ki iz zemlje črpajo kobalt. Kobalamin sodeluje pri sintezi DNK, skupaj z vitaminom B9 pa tudi pri sintezi aminokislin, ki so nujne za nastanek rdečih krvničk in mielinskih ovojnic okrog možganskih celic. Pomanjkanje povzroča perniciozno anemijo in okvare živčnega sistema. Pri zdravem in vsejedem človeku ni nikakršne nevarnosti, da bi mu primanjkovalo vitamina B12, razen po 65. letu, v stresu, ko jemljemo določena zdravila in ko začnemo pozabljati.

Marija Merljak 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media