Mama ima demenco!

november '22

DOLGOTRAJNA OSKRBA V SLOVENIJI

Ali ste se že srečali z demenco pri starem človeku? Če se niste, se lahko kmalu, saj ima to bolezen v Sloveniji več kot 30.000 ljudi – z njo se torej srečuje vsaj 100.000 njihovih najbližjih. Zanje je to nerazumljiva bolezen; mama jih na primer dolži, da ji ne dajo jesti. Danes bomo demenci pogledali v obraz, da bi jo razumeli, naslednjič pa spoznali sodobne metode za uspešno sporazumevanje in ravnanje s takim bolnikom.

Demenca je bolezen, ki postavi življenje v družini na glavo (podobno kot kap), z vidika sožitja v družini pa še huje. Pri kapi se to zgodi v trenutku, pri demenci pa človeku um počasi peša – ta bolezen se od nastanka do smrti lahko razvija več kot desetletje. Vedenje obolelega se vztrajno spreminja. Čim višjo starost ljudje dosežejo, tem pogosteje obolijo za demenco. Sam človek ne prepozna svoje bolezni. Ko skuša reševati svoje spominske in druge težave, ki se mu pojavljajo, se za druge obnaša nerazumljivo; brez zunanjega vzroka se razjezi, je malodušen ali obupan. Tudi svojci ne prepoznajo demence pri mami ali očetu, če nimajo o njej osnovnega znanja. Čedalje teže pa obvladujejo sožitje in prilagajajo svoje obveznosti bolezni, na koncu se marsikateri počutijo bolj bolne kot mama ali oče z demenco. Ob kapi je vsakemu jasno, da je to bolezen, demenco pa ljudje doživljajo kot starostno hudobijo – »žlehtnobo« ali odvratno »norost«.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media