Vezenine med dediščino in sodobnostjo

Prosti čas | december '22

Številni udeleženci festivala so bili navdušeni.

Po nekajletnem premoru so Rdečo dvorano v Velenju spet napolnile čudovite vezenine, tokrat s poudarkom na vezenih naglavnih pokrivalih. Na 6. mednarodnem festivalu vezenja so sodelovali posamezniki ter predstavniki društev, ki se ukvarjajo z vezenjem, iz Slovenije, Srbije, Italije in Madžarske.

Vezenje je priljubljen konjiček, številne ženske (moških res skoraj ni videti) so resnične mojstrice, nekatere so ob umetniškem in obrtnem ustvarjanju v vezenje vpeljale tudi povsem nove trende. Ob podpori Festivala Velenje, nekaterih javnih zavodov in pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje so festival pripravili na velenjski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Še posebej so zaslužne članice krožka Vezilje. Vodja krožka Jožica Grobelnik, ki je že več kot četrt stoletja mentorica in ustvarjalna vezilja, je poudarila, da je vezenje prostočasna dejavnost, ki navdihuje z lepimi in uporabnimi izdelki. Namen festivala, ki se običajno odvija vsaki dve leti, je ohranjanje slovenske kulturne dediščine ter prikaz različnih tehnik vezenja, uporabljenih materialov in uporabnosti izdelkov. »Pravo širino uporabnosti naglavnih pokrival smo vezilje spoznale šele zdaj, ko smo se lotevale konkretnih izdelkov v različnih tehnikah. Do zdaj so bila morda zapostavljena, čeprav so najvidnejši okrasni del garderobe, a hkrati tudi nepogrešljiv del zaščite v različnih vremenskih obdobjih ter modni dodatki.« Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da pri ročnih delih spoznavamo vrednote ljudske umetnosti, ki jo starejši posredujejo mlademu rodu, je še povedala za Vzajemnost.

Ovratni šal je bil izziv za žirijo.

Dr. Bojan Knific, eden ključnih strokovnjakov na področju tekstilne dediščine in kustos muzeja iz Tržiča, ki že od začetka strokovno usmerja dogajanje na tem mednarodnem dogodku, je pripravil predavanje o ženskih pokrivalih na Slovenskem. Sodeloval je tudi v strokovni žiriji, ki je nagrade za najboljše vezenine podelila Mileni Črv iz TD Kanja Trzin, Štefki Fašnik, članici Šmarske vezilje Društva upokojencev Šmartno pri Litiji, ter Margareti Atelšek iz društva podeželskih žena Toplica iz Ljubnega ob Savinji. 

Prelepi so bili tudi prtički za različne priložnosti

Zanimiva popestritev so bila pokrivala iz keramike, ki so jih izdelali člani skupine Gambatte iz Šaleške doline. Obiskovalci so si lahko ogledali še razstavo natečaja za osnovnošolsko in srednješolsko mladino, pokrivala, ki jih hranijo v velenjskem muzeju, zasebno zbirko narodnih noš ter tematsko literaturo iz zbirke Knjižnice Velenje. Dvodnevno dogajanje je spremljal bogat kulturni program, sklenila pa ga je modna revija.

Besedilo in fotografije: Jože Miklavc 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media