Temna stran pridelave zelenjave v rastlinjakih

Aktualno
Pridelava zelenjave v rastlinjakih je za evropski trg še posebno pomembna v zimskih mesecih. Največ je pridelajo v Španiji (dobre štiri milijone ton letno), ki jo zato imenujejo tudi »zimski vrt Evrope«. Rastlinjaki so razširjeni predvsem na skrajnem jugu, kjer je podnebje najtoplejše, saj se zimske nočne temperature redko spustijo pod deset stopinj Celzija, imajo pa tudi več kot tristo sončnih dni letno.
Gojenje zelenjave v rastlinjakih, grajenih pretežno iz plastičnih materialov, se je začelo v sedemdesetih letih preteklega stoletja v okolici pristaniškega mesta Almeria. Uporaba poceni polietilenske folije, napete na sprva improviziranih nosilcih, je omogočila ohranjanje temperature in vlage tudi v hladnejših nočeh. Pridelki so rasli hitreje, prav tako so bili bolj zavarovani pred škodljivci, neposredno sončno pripeko, vetrom in občasnimi nalivi. Donos na hektar se je povečal tudi za trikrat v primerjavi s klasično pridelavo na prostem.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.