Presajene rastline lepše uspevajo

Prosti čas | marec '23

Dom in vrt

Prvo pomladno sonce budi življenjske sokove v rastlinah, zato je od marca do poletja, ko so dnevi daljši, najprimernejši čas za presajanje rastlin. Z obnovo hranilnih snovi bodo rastline lepše cvetele, bujneje rasle in tudi manj zbolevale.

Najprej preglejmo vse lončnice. Če znamo dobro opazovati, bomo hitro ugotovili, kdaj je rastlina v težavah. Eden najopaznejših znakov je, kadar postane cvetlični lonček za rastlino premajhen. Ko korenine pogledajo iz luknjic za odtekanje vode, je pravi čas, da rastlini namenimo večji lonček. Če ob zalivanju zemeljski substrat ne zadrži vode in večja količina vode steče iz lončka, pomeni, da substrat ne opravlja več funkcije zadrževanja vode. Ko rastlino potegnemo iz lončka in vidimo, da so korenine močno prepletene in med njimi skoraj ni več substrata, pomeni, da bo kmalu začelo primanjkovati hranilnih snovi, kar se bo pokazalo z rumenenjem ali odpadanjem listov in na koncu s propadanjem rastline. Včasih rastline stagnirajo in skoraj ni videti, da bi napredovale v rasti, tudi takrat je primeren čas razmislek o menjavi substrata.

Le nekoliko večji lonček

Pripravimo prostor za presajanje, tako da tla v stanovanju zaščitimo s polivinilasto folijo ali odsluženo tkanino. Tako bomo prihranili čas za pospravljanje. Večja plastična posoda, v kateri bomo izlončevali rastline, bo prispevala, da bo večji delež zemlje ostal v njej. Potrebovali bomo še vrtnarske škarje, zemeljski substrat, vrvico iz naravnega materiala za prevezovanje, oporne palice, zalivalko. Če boste presajali več rastlin hkrati, lahko lončke ponovno uporabite za druge rastline. Priporočam, da jih pred ponovno uporabo očistite in operete z detergentom, ki bo odstranil vse bolezni.

Z velikostjo lončka ne pretiravajte, ker prevelik lonec ne pomeni, da bo treba rastlino manjkrat presaditi, ampak pomeni tudi to, da bo rastlina morala najprej zgraditi dober koreninski sistem, ki bo šele omogočal uspešno rast nadzemnega dela. Manjše in hitro rastoče lončnice presajamo vsako leto. Tiste v velikih loncih pa presajamo na daljše obdobje.

Lončnice presadimo tako, da lonček odstranimo (če ne gre, ga razrežemo s škarjami). Izberemo lonček, ki naj bo za centimeter ali dva večji od prejšnjega. Koreninsko grudo s prsti razrahljamo. Na dno izbranega lončka nasujemo nekaj substrata in vanj namestimo rastlino, okoli nje nasujemo substrat in ga nežno pritisnemo. Z dnom lončka potrkamo ob podlago, da se substrat posede in ostane centimetrski rob, da se voda pri zalivanju ne poliva.

Izberite namenske substrate

Zemlja za presajanje naj bo bogata z mikrohranili in primerna za presajanje sobnih rastlin. Recikliranje substratov je tvegano, zato se ga še profesionalni vrtnarji izogibamo. Bolezni, ki jih s tem prenašamo, lahko uničijo vašo najljubšo lončnico.

Kakteje in sukulente potrebujejo šotni substrat z visokim deležem in pravilnim razmerjem med kremenčevim peskom in apnom ter drugimi sestavinami. Pri presajanju bodečih lepotcev si lahko pomagamo s kuhinjsko prijemalko za žar ali močnejšimi usnjenimi delovnimi rokavicami. Z njimi primemo nadzemni del, da lahko varno odstranimo lonček.

Kaj pa, če rastline cvetijo? Kadar rastline cvetijo, jih ne presajamo, kar velja tudi za najbolj priljubljeno skupino lončnic – orhideje. Vedno počakamo, da preidejo v fazo mirovanja, in se šele potem lotimo presajanja. Orhidejo presajamo vsako leto po končanem cvetenju. Rastlino izlončimo ter otresemo ves substrat s korenin. Porežemo suhe in propadle korenine kot tudi odmrle nadzemne liste. Ohranimo le zdrave korenine in nadzemne dele. Na dno lončka natresemo svežo pripravljeno mešanico substrata, namenjeno orhidejam. Nanj postavimo koreninski sistem kot tudi zračne korenine, ki so prej rasle čez cvetlični lonček. Rahlo pritisnemo in temeljito zalijemo. Prvo gnojenje rastlin pride na vrsto po dveh do treh tednih po presajanju.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media