Ohranjanje oblačilne kulture 

Prosti čas | marec '23

Spoznajte jih

Helena Trobentar

Helena Trobentar je ena redkih šivilj, ki zna s popravili, prekrojitvami ali novimi kroji »v življenje« priklicati starinsko modo. Ustvarila je mnogo unikatnih kompletov in posameznih replik, opirajoč se tudi na raziskave priznanih etnologov, kot je dr. Marija Makarovič.

Ta je pred desetletji temeljito raziskala zaledje osrednje Zgornje Savinjske doline med kraji Nazarje, Rečica ob Savinji ter Gornji Grad. V knjigi Oblačilna kultura v Zgornji Savinjski dolini je predstavila tamkajšnje običaje, navade in oblačila 19. stoletja in vse do konca tega stoletja. Na osnovi njenih dognanj, po starih izvirnih modelih ali papirnih predlogah ter samostojno izdelanih krojih izdeluje oblačila Helena Trobentar, modna kreatorka in šivilja, ki zadnja leta živi na Ljubnem ob Savinji. »To je tako globoko v meni, da kratko malo ne morem pospraviti šivalnih strojev in kreirnih šablon, saj sem doživela nov navdih in vem, da še zmorem,« nam je dejala. Najbolj ustvarjalna leta je kot podjetnica preživela v Kamniku, ko pa »me je življenjska pot zanesla med te zelene hribe, sem sčasoma spoznala, da lahko človek, če je zdrav, naredi še kaj za ohranitev kulturne dediščine v modi naših prednikov«. 

Helena šiva ženska oblačila ...

V letih od 2015 do 2022 je skrojila in sešila na stotine oblačil za potrebe posameznikov ter folklornih in kulturnih društev, plesnih klubov ali gledaliških skupin. Mnoga oblačila so varno shranjena v fundusih muzejev in gledališč in zanje skrbijo strokovne roke. Veliko pa jih hrani tudi sama. Zgodi pa se, da si kdo zaželi še kakšen kos, da izpopolni oblačilno zbirko svojih prednikov. Tako je sešila cele serije oblačil za vsa življenjska obdobja. Priložnost za predstavitev njenega dela in nekdanje oblačilne kulture se je pokazala na eni izmed prireditev lanskega septembra ob 100. obletnici Kulturnega društva Ljubno ob Savinji.

... in tudi moške gvante. 

Na dogodku, ki so ga poimenovali Poroka na deželi, so prikazali poročni obred na kmetiji Podplanicev izpod Komna in Travnika. Z igrami in plesi so nastopili Otroška skupina Facki iz OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad, Podplaninci izpod Travnika nad Rastkami, pražnje opravljeni za poroko, mladi folkloristi Verine zvezdice iz OŠ Marije Vere ter Ljudske pevke Predice, oboji iz Kamnika, ter plesni pari FS Oštarija iz Bočne. Vsi nastopajoči so bili večinoma oblečeni v oblačila in kostume izpod veščih rok Helene Trobentar.

Besedilo in fotografije: Jože Miklavc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media