V čarobnem svetu konjev in jezdecev

Prosti čas | marec '23

Z razstave Sveti konji - nebesni jezdeci

Skoraj v vsakem muzeju v Sloveniji najdemo kakšno vsebino, povezano s konji, saj je ta izjemna žival v družbi s človekom ustvarila obsežno in dragoceno kulturno zapuščino. Svojevrsten pogled na sobivanje konjev z ljudmi prikazuje trenutna razstava v Slovenskem etnografskem muzeju, ki nas s čudovitimi eksponati popelje v nevidno duhovno kraljestvo svetih konjev in nebesnih jezdecev.

Obiskovalci vstopijo v razstavni prostor po hodniku, kjer je na eni strani predstavljena mogočna Pozejdonova čreda veličastnih morskih konjev hipokampov, na drugi strani hodnika pa so se v dir pognali prelepi lipicanci. Uvod s Pozejdonom je logičen, saj je kot gospodar svetovnega vodovja hkrati tudi stvarnik konja in hibridnih bitij, kot so vodni konji, ki imajo namesto kopit plavuti, in krilati konji, med katerimi je najbolj znan Pegaz. Kot lahko vidimo na razstavi, je po zapisih iz 17. stoletja obstajala zanimiva pripoved, da je Pegaz iz grškega sveta priletel celo na območje današnjega Rogatca. S sprednjimi nogami je zakopal v tla in iz zemeljskih globin je na površje pritekla zdravilna mineralna voda. Danes na Pegaza spominja njegova upodobitev v grbu Rogaške Slatine.

Uvodna slika lipicancev pa nas spomni na posebno vlogo belih konjev v simboliki in svetovni mitologiji. Beli konji so povezani s simbolom sonca, božanske svetlobe in obrednimi praksami, ki osebo v transu vodijo v drugo dimenzijo podzavesti. Na belih konjih jezdijo božanstva, svetniki, mitološki in pravljični junaki. Njihove upodobitve so ljudem pomenile tudi močno magično zaščito.

Večni jezdeci

Na razstavi je prikazano kar nekaj primerov jezdecev, ki imajo izrazito apotropejsko vlogo. Na Slovenskem je zelo priljubljen in razširjen zaščitni lik sv. Jurija, ki jaha belega konja in uničuje zlo v podobi zmaja. Proti nevidnim demonskim silam pa so na Kitajskem poznali posebno varovanje hiš in palač: na strehi so na sleme postavili keramične jezdece, ki so bili oboroženi z lokom in sulicami. Na razstavi je prikazana skupina večnih jezdecev, ki so jih mojstrsko izdelali obrtniki v 16. stoletju, ko je vladala dinastija Ming.

Izjemni kitajski nebesni jezdeci so iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja, ki letos praznuje 100. obletnico ustanovitve. Ob številnih dogodkih bo muzejski jubilej celo leto spremljala tudi razstava Sveti konji – nebesni jezdeci

Z razstave Sveti konji – nebesni jezdeci (foto: Tomo Jeseničnik)

INFORMACIJE:

Slovenski etnografski muzej
Metelkova ulica 2, Ljubljana
tel. št.: 01 300 87 00
www.etno-muzej.si

e-naslov: etnomuz@etno-muzej.si

Marko Frelih, fotografiji: Tomo Jeseničnik in Blaž Verbič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media