Gibljivost, spretnost in notranji mir

Dobro počutje | marec '23

Gibanje

Slika 1: poteg prstov in stopala navzgor

Vse troje v naslovu gre skupaj z roko v roki, saj opisane vaje lepo dopolnjujejo in nadgrajujejo druga drugo. Vaje so univerzalne in jih lahko naredite kjer koli in kadar koli in seveda po svojih zmožnostih. Preden začnete, se vsaj malo ogrejte s hojo in vam ljubimi preverjenimi vajami. Med vadbo naj bosta z vami veselje in nasmeh.

Pred začetkom naj opomnim na povezano in globlje dihanje skozi nos. Toplejši dnevi so že sami po sebi krepčilni, če pa se človek nekaj minut dnevno namensko posveti takemu dihanju, spodbudi obilico ugodnih učinkov na telo in dušo. Naj jih omenim le nekaj: krepitev dihalnega in krvožilnega sistema, krepitev mišic in sklepov, izboljšana prebava in presnova, umirjenost ter še mnogo drugih.

Med hojo v naravi ali na mestu prija intenzivnejši dvig gležnja spredaj (slika 1). Vaja je še posebej priporočljiva vsem, ki se morate pri hoji malce bolj potruditi, saj dodatno razgiba gleženj in raztegne zadnje mišice nog, ahilovo tetivo in tudi živec išias. Radi jo naredijo tudi pravi rekreativci in športniki za ogrevanje in dodatno razvijanje elastičnosti stopala. Stopalo dvigujte in spuščajte toliko časa, kolikor zmorete. Ponovite z vsako nogo dvakrat.

Slika 2: predklon

Predklon velikokrat naredimo tudi spontano (slika 2). Starejši ko je človek, pomembnejše je, da ga načrtno tudi ohranja, saj telesu zelo prija razteg hrbtenice in križa ter zadnjega dela nog. Vredno se je preizkusiti in videti, kako globoko sežete z rokami. Predklon zadržite in se v njem poskusite sprostiti z enakomernim dihanjem. Pred počasnim dvigom rahlo pokrčite kolena. Ponovite vsaj dvakrat.

Slika 3: prestopanje pred nogo spredaj

Križanje noge pred drugo nogo (slika 3) vzdržuje spretnost in ravnotežje. Prestopanje naj bo dinamično, kar pomeni, da naj bo narejeno malce hitreje, križanje nog pa naj bo izmenično. Vaja izvajate do zadihanosti. Ponovite vsaj dvakrat.

Slika 4: Veselo cepetanje

Otroško cepetanje je že marsikomu »nakravžljalo« živce. Malokdaj ali sploh nikdar pa se ne vprašamo o njegovih vzrokih in učinkih. Poskusite cepetati z nogami in tresti telo (slika 4), kadar ste utrujeni ali notranje razdejani. Verjemite, da boste kmalu nasmejani, kot so naše demonstratorke cepetavke.

Slika 5: notranji mir

Čisto mirnemu zaključku vadbe se tokrat posvečamo prvič (slika 5). Samo sedite, kot vam najbolj prija. Najbolje je, če sedite v zavetju narave in čisto nič ne mislite, kaj in kako je prav. Vse je prav in edino, kar storite, je, da sledite zvokom iz okolice ter se odrečete vsakemu klepetanju, tudi notranjemu komentiranju. Ob ponavljanju te vaje boste kmalu spoznali, kako lepo je biti sam s seboj v miru.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media