Generacija+ se je našla v umetnosti

Zgodbe | marec '23

Spoznajte jih

Del likovne sekcije KUD Pirniče

KUD Pirniče je ljubiteljsko kulturno društvo, ki letos praznuje 90. obletnico obstoja. V domu krajanov imajo svoje prostore štiri gledališke in dve lutkovni sekciji, poleg teh pa še sekcija za uporabno umetnost ter multimedijska, glasbena, fotografska, literarna, filmska in likovna sekcija, ki ji bomo tokrat posvetili več pozornosti.

Deset članic in članov iz okolice Medvod se redno srečuje ob sredah, vsi so ljubiteljski slikarji, zadovoljni, ker so našli prijeten konjiček. Ker so vsi v tretjem življenjskem obdobju, so si nadeli ime Generacija+. Ustvarjajo pod mentorstvom Andreja Militarova, radi raziskujejo in se kaj novega naučijo, druženje jim krepi razpoloženje in zdravje. Pravijo, da slikajo za dušo, a na skupinskih ali individualnih razstavah ali ob drugih priložnostih svoja dela radi pokažejo tudi drugim. Tako že četrto leto urejajo Malo galerijo, kot so poimenovali priložnostno razstavišče v oknih na pročelju Doma krajanov v Zgornjih Pirničah. V izložbah namreč vsak mesec razstavljajo svoje izdelke oziroma jih okrasijo ob različnih praznikih – in tako dajejo tudi mimoidočim možnost, da si ogledajo in občudujejo njihove izdelke.

Medgeneracijsko ustvarjanje 

V likovni sekciji vsako leto organizirajo enodnevni likovni ekstempore ali slikanje v naravi. Preizkušajo različne slikarske tehnike, večkrat se lotijo izdelovanja še drugih izdelkov, na primer adventnih venčkov ali šopkov iz papirja ter keramičnih izdelkov. Na ustvarjalnih delavnicah se jim občasno pridružijo tudi mlajši otroci, večinoma so to vnukinje in vnuki članov, ki z veseljem sodelujejo z babicami in dedki tako pri ustvarjanju kot na skupnih razstavah.

Razstava v prostorih Vzajemnosti

Obojim, tako mlajšim kot starejšim članom, so zelo všeč delavnice oblikovanja izdelkov iz gline. Izdelujejo zanimive skodelice, manjše in večje posodice, zvončke, nakit in druge keramične izdelke. In marsikdo je presenečen nad samim seboj, kakšna umetniška duša se skriva v njem. Delavnice vodi Majda Žakelj, ki sočlane spodbuja, da v izdelke vložijo vso svojo nadarjenost, občutke in domišljijo.

Pred meseci smo v prostorih Vzajemnosti že razstavljali slike Majde Žakelj in Ivice Jan. Zdaj svoja dela razstavlja več likovnikov KUD Pirniče, to so: Olga Bitenc, Nadja Puppis, Milena Blatnik, Marija Michaud, Sonja Pust, Tone Rebolj, Andrej Militarov in Majda Žakelj. Slike si lahko ogledate do sredine maja v prostorih uredništva na Dunajski 109 v Ljubljani.

A. Ž., fotografiji: arhiv KUD Pirniče in J. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media