Kronično obolenje sklepov

Prosti čas | marec '23

Osteoartritis ali degenerativni artritis je najpogosteje diagnosticirana bolezen sklepov pri psih in mačkah ter eden najpogostejših vzrokov njihovega šepanja. Bolezen vsekakor slabo vpliva na kakovost njihovega življenja, vendar je lahko s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki in ustrezno telesno težo živali pod nadzorom.

Značilna je razgradnja sklepnega hrustanca, nepravilno brstenje, kar povzroči še večje vnetne procese ter nastanek koščenih izrastkov oziroma razjed na sklepih. Če bolezni ne odkrijemo in lajšamo pravočasno, preide v kronični potek. Pri mlajših aktivnih živalih so mogoči tudi operativni posegi, kar je odvisno od resnosti in stopnje bolezni ter zdravstvenega stanja živali, pri starejših živalih pa uporabljamo čim manj agresivnih metod, poleg fizioterapije, pravilne prehrane in prilagojenega gibanja živali še na primer prehranske dodatke oziroma sredstva proti vnetju in bolečinam.

Kako prepoznamo artritis?

Artritis povzroča bolečino, okorelost, omejeno gibljivost in pri hujših ter kroničnih primerih izčrpanost in posledično apatičnost. Psi ali mačke težje vstajajo iz sedečega ali ležečega položaja, ne hodijo radi, ne želijo teči, ne zmorejo hoje po stopnicah … Opazimo šepanje, ki je zjutraj običajno veliko slabše, saj so sklepi zaležani, ko se sklepi enkrat ogrejejo, pa kažejo manj gibalnih težav. Živali z artritisom so nezainteresirane za igro, velikokrat, ko so v določenem položaju, opazimo nelagodje, saj se na tak način izogibajo bolečini. Sklepi so otekli in boleči, lahko imajo tudi povišano telesno temperaturo. Večje pasme, predvsem pa pretežke živali imajo več težav, saj njihovi sklepi nosijo večjo težo in obremenitev.

Vzrokov za artritis je več. Eden izmed teh je displazija kolkov ali komolcev, kjer pride do hitrejše obrabe hrustanca in posledično vnetja sklepov. Drugi vzroki so še prevelike in prepogoste obremenitve sklepov, prirojene napake, ki vplivajo na strukturo kosti, poškodbe sklepov v preteklosti (zlomi kosti) ter različne bolezni vezi in mišic ali motnje imunskega sistema, ki povzročijo vnetje sklepov. Pogost vzrok je debelost. Po statističnih podatkih je približno 40 odstotkov živali z artritisom tudi predebelih, kar pretirano obremenjuje njihove sklepe. Poleg tega imajo psi in mačke z več maščobe v krvi višje vrednosti molekul, ki povzročajo vnetje v sklepih, kar poveča tveganje za razvoj bolezni.

Kako skrbimo za žival, ki ima artritis ali osteoartritis? Najpomembnejši ukrep je zmanjšanje telesne teže, s tem je obremenitev sklepov manjša, žival se laže giblje, prav tako se vrednosti vnetnih molekul zmanjšajo, zato je manj znakov bolečine in nelagodja. Obolele živali morajo vzdrževati ustrezno telesno težo. Izberemo hrano, ki bo vzdrževala normalno težo, če je treba, manj kalorično in z več vlakninami, da krotimo občutek lakote pri požrešnejših, najbolje je, da živali hranimo večkrat na dan v manjših obrokih.

Iris Selan, dr. vet. med., fotografija: Alvesgaspar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media