DRUŽENJE

Druženje | marec '23

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci že 70 let povezuje upokojence iz vasi Beltinci, Lipa, Gančani, Dokležovje, Ižakovci, Bratonci in Lipovci. Njihov program je usmerjen na različna področja delovanja: socialno- humanitarne dejavnosti, šport, kultura, izletništvo, letovanja, skrb za starejše nad 80 let in dolgotrajno bolne, delujeta tudi sekcija za ročna dela in zeliščarsko-vrtnarska sekcija. Člani sodelujejo na krajevnih in občinskih prireditvah in prirejajo različna družabna srečanja, športna tekmovanja, koncerte Mešanega pevskega zbora Andrej Maroša. K dobremu delovanju društva so v sedmih desetletjih pripomogli tudi nekdanji predsedniki: Ludvik Cigüt, Anton Horvat, Hedvika Šajher, Jožef Bojnec in Martin Glavač. Zadnjih deset let društvo vodi Miroslava Šömen, ki je ob praznovanju 70. obletnice društva prevzela županovo priznanje iz rok župana Marka Viraga. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

POSTOJNA IN PIVKA

Člani Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so v tednu pred kulturnim praznikom obiskali Ljubljano z namenom ogleda Galerije Cukrarna. Prevzel jih je že pogled na obnovljeno poslopje Cukrarne, saj so jo poznali še iz drugih časov, prav tako jih je presenetila notranjost. Pod strokovnim vodstvom kustosinje so si ogledali razstavne prostore in umetniške instalacije, pozorno so prisluhnili zgodovini Cukrarne ter spoznali njen pomen za sedanjost. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

ŠKALE

V Društvu upokojencev Škale so leto začeli športno. V okviru Zdusovega projekta RISE so se udeležili predstavitve igre pickelball, ki so jo pripravili člani TK Krško. Ta igra se s posebnimi loparji in žogo igra na igrišču za badminton, pravila so podobna tistim, ki veljajo v športih, ki jih pickelball združuje, to so badminton, tenis in namizni tenis. Zanimiva, dinamična, ravno prav zahtevna, zelo družabna igra je navdušila udeležence, zato so sklenili, da jo bodo uvrstili v program dejavnosti. V začetku februarja pa so v društvu na pogovoru ob kaminu gostili pisatelja Ivana Sivca, ki je predstavil knjigo Zemlja se z nami pogreza. V njej je opisal življenja domačinov, ki so zaradi izkopavanja premoga utrpeli hude posledice. Ko so proti koncu 19. stoletja začeli izkopavati premog, se je namreč pogreznilo sedeminpetdeset domačij vključno s škalskim hribom kot središčem takratne Šaleške doline. (Besedilo in fotografija: Srečko Črep)

PIRAN

V Društvu upokojencev Piran nadaljujejo serijo izobraževanj članov o uporabi novih tehnologij. Delavnice na temo Digitalno vključeni organizira Zdus v sodelovanju s Simbiozo. Februarskega izobraževanja se je udeležilo 18 članov. V društvu si želijo, da bi jim Zdus ali pristojno ministrstvo namenilo finančno pomoč za nakup novega računalnika ali tablice, ki bi olajšala delo pri nadaljnjem izobraževanju, ki ga načrtujejo aprila ali maja. Poleg tega društvo v sodelovanju s patronažno službo ZD Piran za svoje člane vsak drugi mesec pripravlja brezplačne meritve pritiska in sladkorja v krvi. Naslednja meritev bo 5. aprila v prostorih društva na naslovu Obala 114b. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

SLOVENJ GRADEC 

V Društvu upokojencev Slovenj Gradec imajo poleg sekcije za rekreacijo in šport še sekcijo za kulturo in izobraževanje, v sklopu katere pripravljajo izlete in družabne plesne večere. Te vodi gospa Dragica V. že polnih dvajset let. Ljubitelji plesa iz Slovenj Gradca in drugih koroških krajev se od novembra do aprila srečujejo vsak prvi in tretji četrtek v mesecu v dvorani društva upokojencev. Za dobro vzdušje, petje in igranje na električnih klaviaturah skrbi Miran V. Udeleženci vsak ples zaključijo tako, da zapojejo: Za prijatelje si je treba čas vzet' ... Resnično so postali že pravi prijatelji, skupaj praznujejo tudi vse praznike, tako se je na pustnem plesu zbralo kar 20 plesnih parov, najlepše maske so tudi nagradili. (Besedilo in fotografija: Mojca Primožič)

PRAZNOVALI SO

Med letošnje stoletnike se je 31. januarja zapisala Helena Vida, doma iz dvojezične vasi Petišovci. Stoti rojstni dan je praznovala v Domu starejših Lendava, kjer živi zadnjih deset let in kjer se, kot nam je povedala, dobro počuti, saj ji nič ne manjka. Njen recept za dolgo starost je preprost: da si do vseh ljudi pošten in prijazen. Vse življenje jo je krepilo tudi trdo delo in še vedno zelo rada veze v različnih tehnikah.

Člana Društva upokojencev Otočec Jožefa in Ivan Gričar s Štravberka pri Otočcu sta januarja praznovala že 60 let skupnega življenja. Ivan je delal kot vzdrževalec na otoškem gradu, Jožefa pa je delala doma na kmetiji in gospodinjila. V zakonu so se jima rodili trije otroci, danes ju osrečuje sedem vnukov in dvanajst pravnukov. Zakonca za svoje zadovoljstvo redita zajce in kokoši, družbo jima delata še pes in mačka.

V januarju je 95. rojstni dan praznovala Angelca Pavčnik, dolgoletna članica Društva upokojencev Dolgo polje Celje. Gospa je polna pozitivne energije, čeprav je v življenju doživela mnogo težkih trenutkov. Kot šivilja je trdo delala, da je preživljala sebe in sina, njegova smrt jo je močno pretresla. Pogosto pove, da je srečna, da ima tako dobro snaho in vnuka, ki skrbijo, da ima doma vse, kar potrebuje, ob obiskih jim rada skuha in speče kaj dobrega. Najbolj pa jo razveselita pravnuk in pravnukinja.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Mama, babica in prababica Tončka Zapušek je v krogu svojih najbližjih slavila častitljivo obletnico, 100. rojstni dan. Rodila se je 15. januarja 1923 v Ravnah pri Šoštanju v številni družini Miklavžina. Še vedno je dobrega zdravja in bistra, redno prebira revijo Vzajemnost in tudi druge časopise. Zelo rada prisluhne slovenskim narodnozabavnim vižam v televizijskih oddajah. Zdaj živi pri hčerki Zdenki in zetu Srečku na Prevaljah v hiši, obkroženi s cvetnimi gredicami in sadnimi drevesi. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media