Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | april '23

STRAH PRED GASTROSKOPIJO

Pred 20 leti je bralka zaradi težav z zgago opravila gastroskopijo, ki jo je doživela kot zelo neprijetno in bolečo. Izvid je bil takrat normalen. Ker se težave (pekoča bolečina za prsnico, kašelj, kolcanje) stopnjujejo, jo je zdravnica ponovno napotila na to preiskavo. Zanima jo, ali morda že obstaja drugačen način pregleda, ki bi pomagal pri razjasnitvi bolezni. 

Vzrok težav je najverjetneje zatekanje želodčne vsebine v požiralnik, ki je zelo pogosta bolezen (GERB – gastroezofagalna refluksna bolezen). Zaradi stalnega zatekanja želodčne kisline pride do kroničnega vnetja sluznice požiralnika, ki je pri endoskopiji pogosto tudi ne vidimo. Potrditev bolezni poteka v več korakih. Najprej sta potrebna natančen pogovor o simptomih in pregled bolnika. Za potrditev imamo vprašalnike, ki nam pomagajo pri usmerjanju v nadaljnjo diagnostiko. Temu sledi poskus omiljenja simptomov z zdravili, ki pa ne more zanesljivo potrditi bolezni. Z endoskopijo lahko izključimo druge bolezni želodca in dvanajsternika ali najdemo značilne spremembe na požiralniku. S preiskavo lahko ugotovimo tudi prisotnost bakterije Helicobacter pylori, ki jo povezujemo z nastankom rane na želodcu. Tej preiskavi pri posameznih bolnikih sledi še 24-urna meritev kislosti želodčnega soka ali meritev krčenja mišice, ki zapira dostop iz požiralnika v želodec.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media