NOVICE OD VSEPOVSOD

april '23

Folklorna skupina Grof Blagaj vabi

Foto: arhiv FS

Folklorna skupina Grof Blagaj, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Polhov Gradec, ob 23. obletnici delovanja pripravlja dva celovečerna nastopa. Dobrodelna koncerta z naslovom Dva novčiča bosta 22. in 23. aprila v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu, sodeloval bo tudi Ivan Hudnik. Izkupiček prireditve bodo namenili šolskemu skladu osnovne šole. Zaradi omejenega števila sedežev je nujna rezervacija po telefonu: 031 250 751 ali po e-pošti: fs.grofblagaj@gmail.com. V folklorni skupini sodeluje devet poročenih parov, ki plešejo pod vodstvom Anite Kobe in ob zvokih harmonike Marka Buha. Plešejo v polhograjski noši, izdelani po risbi slikarja Goldensteina iz leta 1838. Na koncertu bodo pokazali še zadnji kos te noše, in sicer žensko ruto oziroma pečo, katere original hranijo v krajevnem muzeju in jo krasi poseben vzorec klekljane čipke. Polhograjske klekljarice so jo sklekljale po predlogi, ki so jo izdelali v Čipkarski šoli Idrija.

Noč knjige v znamenju miru

V počastitev svetovnega dneva knjige 23. aprila bo potekala tradicionalna Noč knjige, katere tema je letos mir. V navdih naj vam bosta pesnika Karel Destovnik Kajuh, saj je praznovanje 100. obletnice njegovega rojstva podaljšano v leto 2023, ter Frane Milčinski Ježek, ki je v svoji Baladi o koščku kruha zapisal preprosto, večno resnico: Dokler na svetu vsakdo sam / ne sme odrezati svoj krajec kruha, / od krvi zemlja ne bo nikdar suha. / Kar verjemite mi – velika stvar / je takle majhen, tanek košček kruha. Udeležite se različnih branj, predstavitev knjig, pogovorov z avtorji in drugih literarnih dogodkov ter knjige tudi kupite. V ljubljanskem parku Zvezda bo v soboto, 22. aprila, potekal tradicionalni Sejem na zraku. Dogodki, povezani s knjigo in branjem, se bodo vrstili ves april in tudi maja, več o tem najdete na: https://nocknjige.si/, kjer zbirajo tudi literarne prispevke na temomiru.

Brezplačna telovadba za starejše

V okviru Športne zveze Ljubljana poteka Fit vadba Senior. Pridružite se brezplačni skupinski vadbi za starejše, kjer lahko vsakdo vadi v skladu s svojimi sposobnostmi. Vadba poteka ob četrtkih od 10. do 11. ure v Športnem centru Triglav na Vodovodni cesti 25 v Ljubljani. Potrebujete le športno opremo in penasto ležalko (armafleks). Za prijavo in dodatne informacije pišite na: info@szlj.si ali pokličite na telefonsko številko: 01 434 72 92.

Bolšji sejem rastlin

V soboto, 22. aprila, bo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15 od 9. do 17. ure potekal Bolšji sejem rastlin, že 17. po vrsti. Udeležite se lahko vrtnarskih predavanj, svetovanj in delavnic (tudi za otroke) ter vodenega ogleda po vrtu in tropskem rastlinjaku. Glavni del sejma pa je seveda prodaja rastlin in izdelkov, povezanih z rastlinami.

Izlet v Pordenone

Bralci Vzajemnosti so se prvo marčevsko soboto z avtobusom odpeljali v mesto Pordenone, največje mesto italijanske pokrajine Furlanije - Julijske krajine, o katerem nam je marsikaj zanimivega povedala turistična vodnica Alenka Klemen. Najprej smo se ustavili v Passarianu ob mogočni Vili Manin s kar 350 sobanami in ogromnim parkom, bivališču zadnjega beneškega doža, nekaj tednov pa je v njej bival celo Napoleon Bonaparte. Glavni cilj izleta, ki ga je pripravila Turistična agencija Kompas v sodelovanju z Vzajemnostjo, je bil cvetlično-vrtnarski sejem Ortogiardino, ki ima že 42-letno tradicijo. Občudovali smo zelene in cvetoče rastline vseh sort, sadike, grmovnice, se čudili novostim in seveda tudi nakupovali. Nato pa smo se ob prijetnem sončnem vremenu odpravili še na sprehod po središču mesta. Tako stare palače (nekatere so celo iz 11. stoletja) z obokanimi arkadami, zanimivimi fasadami in čudovitimi okrasi na oknih kot modne trgovine, živahen utrip v lokalih in lepo urejene sprehajalne poti ob reki Noncello so le še zaokrožile vtis prijetnega izleta. (Besedilo in fotografija: A. Ž.)

Moj pogled

Vlasta Nussdorfer, nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike ter humanitarka, je izdala že 12. knjigo. Pravnica in ambasadorka številnih projektov, ustanoviteljica Belega obroča, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ter skladov Plamen dobrote in Hipokrat objavlja kolumne tudi v Vzajemnosti. Nekaj jih je zbrala v knjigi Moj pogled, v njih pa razpravlja o aktualnih temah našega vsakdana: od politike, zdravstva, vrednot in humanitarnosti pa vse do »kompasa« sodobnega človeka, ki rešitve išče v materializmu in pregrehah. Sprašuje se, kako zaživeti v sodobni zmedi časa, in pri tem ponuja številne izhode. Knjiga je izšla pri podjetju Heliopolis izobraževanje, naročite jo lahko na povezavi: https://sasaeinsiedler.si/knjiga-moj-pogled.

Prostovoljec vsaj za en dan

Slovenska filantropija nas vsako leto aprila s sloganom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! nagovarja, da vsaj za en dan postanemo prostovoljci in prostovoljke. Že štirinajsto leto zapovrstjo organizirajo Dan za spremembe, ki bo potekal v soboto, 15. aprila, ponekod pa tudi ob drugih dnevih. V različnih krajih po Sloveniji bodo potekale številne akcije, ki jih pripravljajo šole, društva, občine, podjetja in prostovoljske organizacije in bodo spodbujale in širile sporočilo Za(čutimo) dobro. Če želite tudi vi v družbo in okolje vnesti pozitivne spremembe, se jim pridružite. Koledar dogodkov najdete na naslovu https://www.filantropija.org/danzaspremembe/

Čistilna akcija e-odpadkov

V spomladanskem času potekajo številne čistilne akcije v naravi. Pozabljamo pa na elektronske odpadke, ki jih ustvarjamo z uporabo digitalnih naprav: mobilnih telefonov, tablic, računalnikov. Ali ste vedeli, da neomejena poraba podatkov zahteva trikrat več energije, kolikor je trenutno lahko proizvedejo vsi sončni paneli na svetu? V društvu Ekologi brez meja svetujejo, da iz digitalnih naprav izbrišete vsebine in aplikacije, ki jih ne potrebujete. Aplikacije, ki jih ne uporabljate, prav tako porabljajo energijo, zato jih odstranite iz pametnih telefonov. Na desetine gigabajtov pa boste prihranili z izbrisom nepotrebnih in podvojenih fotografij in videoposnetkov. Izbrišite nepotrebne in podvojene datoteke iz računalnikov in tablic. Razvrstite fotografije ter pobrišite podvojene in zamegljene. Prečistite elektronska sporočila, pobrišite staro in nepomembno pošto, odjavite se od vseh e-novic, ki jih ne prebirate. Razmislite, kako zmanjšati količino poslane e-pošte. Najpomembnejše datoteke shranite v oblak, da lahko do njih neovirano dostopate z različnih naprav. Nehajte pošiljati »ok« in »hvala« e-pošte. Arhivirajte le pomembne datoteke.

Pomanjkljiva finančna pismenost

Na Andragoškem centru Slovenije opozarjajo na problem pomanjkljive finančne pismenosti pri odraslih. Zato v okviru projekta Finančna pismenost za odrasle razvijajo neformalne izobraževalne programe na tem področju, s katerimi uporabniki pridobijo znanje in spretnosti za obvladovanje osebnih in družinskih financ, načrtovanja, varčevanja za prihodnost ter preventivnega ravnanja pred zlorabami in prevarami. Koristne vsebine najdete na povezavi: https://financno.pismen.si/. Za hitro oceno svojega znanja o financah najprej izpolnite vprašalnik, potem pa sledite drugim vsebinam.

Če pa želite izvedeti več o zgodovini denarja na slovenskih tleh od osamosvojitve naprej, potežkati zlato palico, se naučiti ločiti ponarejene bankovce od pravih, izvedeti, kako uravnavamo inflacijo in še marsikaj zanimivega, obiščite Muzej Banke Slovenije na Cankarjevi 1 v Ljubljani (pasaža med Cankarjevo in Tomšičevo). Obisk je brezplačen, muzej je odprt vsak tretji četrtek v mesecu od 13. do 18. ure (ob 13. in ob 17. uri sta predvidena vodena ogleda).

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media