Od ubožnic do pokojnin

junij '23

Aktualno

Stari ljudje so se skozi celotno zgodovino spopadali z negotovostjo, ki so jo povzročale nezaposlenost, bolezni, oviranost in starost. Proces grajenja sistema socialne varnosti v starosti je bil dolgotrajen in postopen, so poudarili na posvetu o univerzalnem pokojninskem sistemu kot nujni socialni inovaciji 20. stoletja, ki ga je pripravil Zavod OPRO.

Socialno varnost v starosti so si lahko zagotovili z lastnim premoženjem, delom, družinsko solidarnostjo ali miloščino. Zadnja je bila kot oblika državne pomoči organizirana s sistemom ubožnic, ki so jih kot del jožefinskih reform pri nas vpeljali v osemdesetih letih 18. stoletja. Namen ubožnic je bil regulirano in nadzorovano zbiranje ter razdeljevanje denarja za reševanje socialnih vprašanj pa tudi družbeni nadzor in sankcioniranje beračenja v javnosti. »Ubožnice lahko po eni strani vidimo kot družbeno priznanje, da mora država poskrbeti za socialno varnost ljudi, ki ne morejo preživeti od svojega dela in nimajo sredstev ali družinskih članov, na katere bi se lahko obrnili za pomoč. Po drugi strani pa so stari ljudje v ubožnicah dojeti kot neproduktivni in nepoboljšljivi, zato se jim je odmerjala kar grozljivo skromna oskrba,« je povedal direktor zavoda Otto Gerdina.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media