DRUŠTVENA DEJAVNOST

Dobro je vedeti | junij '23

CERKNO

Občni zbor Društva upokojencev Cerkno je bil še posebej slovesen, saj društvo letos praznuje 70. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je predsednica Zdenka Makuc Verbič prevzela plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije, ki jo je podelil predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske Zlatko Martin Marušič. Po dosedanjem upadanju članstva se jim je v zadnjem času pridružilo okrog 50 novih članov, k čemur je gotovo pripomoglo oživljanje družabnih dejavnosti, kamor spadajo izleti, letovanja, različni družabni dogodki, predavanja, srečanja ipd. Društvo upokojencev Cerkno je eno redkih društev, ki ima v lasti svojo poslovno-stanovanjsko stavbo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so jo kupili s preostankom sredstev od občinskega samoprispevka za izgradnjo idrijskega doma upokojencev, s sredstvi od prodaje pisarne ter finančno pomočjo tovarne ETA Cerkno, pri čemer ima zaslugo tedanji predsednik Jože Pirih. Društvo redno vzdržuje objekt, v katerem so bife, pisarna in skupni družabni prostori. Te uporabljajo sekcije, na primer mešani pevski zbor in likovna sekcija, ki ima tu stalno razstavo. V objektu domuje še Rokodelsko društvo Driklc, v drugem nadstropju pa so urejena stanovanja, s katerimi že vrsto let rešujejo bivalne težave svojih članov.(Besedilo Ivana Gantar, fotografija: Viktor Kalan)

ŠMARJE PRI JELŠAH

Društvo upokojencev Šmarje pri Jelšah je na občnem zboru proslavilo 70 let delovanja. Ob tej priložnosti je Zdenka Jan, predsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje, izročila veliko plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije predsedniku društva Janku Čakšu. Društvo šteje 469 aktivnih članov. Iz poročil je razbrati pozitivno delo, dejavni so zlasti prostovoljci programa Starejši za starejše, ki so lani opravili 251 obiskov, ob tem še obiskali in obdarili štiri člane, ki so dopolnili 90 let, in 160 članov, starejših od 80 let. Pet prostovoljcev sodeluje tudi pri projektu e-oskrbe, kot prostovoljni vozniki pa sodelujejo tudi pri projektu Prostofer, ki deluje v občini Šmarje pri Jelšah. V načrtu so zapisali, da bodo letos letovali v Izoli in zdravilišču v Bosni in Hercegovini ter ob Jadranskem morju, se podali na izlete in pohode, redno telovadili in tekmovali v balinanju. Nadgradili bodo program Starejši za starejše in upajo, da bodo opravili 500 obiskov. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

VEVČE - ZGORNJI KAŠELJ

Društvo upokojencev Vevče - Zgornji Kašelj, ki je bilo ustanovljeno 27. junija 1985, šteje več kot 260 članov. Prva predsednica društva je bila Valerija Jasenc, sledili so ji Janez Miklavc, Greta Novak in Milenko Rigler, od lanskega februarja pa ga vodi Zvonka Černetič. Društvo ima od leta 2019 status nevladne organizacije v javnem interesu na področju športa. Vsako leto obiskujejo in obdarijo starejše nad 80 let. Dobro so obiskani izleti, lani so organizirali štiri po Sloveniji, enkrat pa so se zapeljali tudi čez mejo. Pred dvanajstimi leti je na pobudo članov nastala pohodna skupina, ki šteje 113 ljudi. Doslej so izpeljali 20 pohodov, ki jih pripravljajo zelo izkušeni posamezniki, v povprečju se vsakega udeleži okoli 32 pohodnikov. Vse leto skrbijo tudi za rekreacijo članic in članov. V prostorih gasilskega doma imajo vsak četrtek telovadbo, ob ponedeljkih pa jogo. (Besedilo Tatjana Virant, fotografija: Zvonka Černetič)

 

NOVO MESTO

Območni odbor SVIZ Novo mesto je za svoje upokojene člane, ki jih vodi Jožica Unetič, 20. aprila pripravil ekskurzijo na Gorenjsko. Udeležilo se je je 59 članov, ki so si z zanimanjem ogledali domovanje pisatelja Ivana Tavčarja na Visokem in Škofjo Loko. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka že vrsto let spodbuja branje in kulturno pismenost med svojimi člani in v širši lokalni skupnosti. Ob svetovnem dnevu knjige je krožek Beremo skupaj pripravil kulturni večer, na katerem so članice in člani predstavili del svoje literarne ustvarjalnosti. Na ta dan se je zaključila tudi šesta sezona Krpanove bralne značke – bralne značke za vse upokojence v občini Pivka. Vodja projekta Jelka Čeligoj je podelila knjige bralkam in bralcem, ki so jo uspešno opravili. Teh je bilo letos 29. Prireditev so obogatile pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Pivka pod vodstvom Marcela Štefančiča in gostje iz Društva upokojencev Logatec s skečem. (Besedilo: Jelka Čeligoj, Fotografija: Andrej Knafelc)

 

LESCE

 Prostovoljci in prostovoljke RK Lesce in programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Lesce so v aprilu organizirali izlet za starejše krajanke in krajane. Zbralo se je 52 udeležencev, ki so se najprej ustavili na Kostanjevici nad Novo Gorico. Ogledali so si frančiškanski samostan in vrt vrtnic burbonk. Pot so nadaljevali na Sveto goro in izvedeli veliko zanimivega o zgodovini tega romarskega središča in frančiškanski skupnosti. Na poti proti domu so se ustavili še v ajdovski vrtnariji, kjer so izvedeli vse o uspešni vzgoji in negi vrtnic. (Besedilo: Stojan Rezar, fotografija: Zlata Demšar)

STRAŽA

Devetnajsto srečanje upokojenskih pevskih zborov Dolenjske in Bele krajine, ki sta ga organizirala Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine in Društvo upokojencev Straža, je potekalo 21. aprila. Nastopilo je 11 zborov, in sicer mešani pevski zbori društev Novo mesto, Mali Slatnik, Šentrupert, Semič, Podgorje Stopiče, Šentjernej, Črnomelj in Straža, ženska zbora iz Metlike in Kočevja ter moški pevski zbor Rožmarin iz Mirne Peči. Vmes so se kot gostje predstavili literat Frane Umek, harmonikar Marko Malenšek in Mešani pevski zbor Šmarješke Toplice. Najbolj ocenjeni pevski zbor po izboru selektorja Milivoja Šurbka je moški pevski zbor Rožmarin Društva upokojencev Mirna Peč, ki se bo maja predstavil na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

MURSKA SOBOTA

 Pred 60 leti je pri Kulturno-umetniškem društvu Štefan Kovač Murska Sobota nastala likovna sekcija Likos, ki je povezala likovne umetnike iz Pomurja. Med ustanovnimi člani so bili Marija Zrim, Kolman Beznec, prof. Evgen Titan, prof. Vlado Sagadin, Lojze Veberič in drugi. Člani so veliko ustvarjali in pripravili več kot sto skupinskih razstav ter veliko slikarskih kolonij. Sekcija še aktivno deluje, vodi jo Jože Puhan, aktivnih je 28 članov, ki prihajajo tudi z drugih koncev Slovenije. Jubilejno leto so zaznamovali z razstavo slik v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Murskosoboški župan Damjan Anželj je sekciji podelil občinsko priznanje, Nataša Brulc Šiftar, vodja murskosoboške območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je sekciji podelila priznanje za 60 let ustvarjalnega dela, častno značko za dolgoletno ustvarjalno delo na likovnem področju pa je prejel Lojze Veberič. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

LENDAVA

Društvo upokojencev Lendava je organiziralo letošnje srečanje literatov Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota. Udeležilo se ga je 14 avtorjev, pridružili sta se jim tudi predsednica zveze Viola Bertalanič in Danica Kocet, predsednica komisije za kulturo pri zvezi. Mentor, pisatelj in pesnik Robert Titan Felix je z udeleženci delil nasvete, kako napisati pesem ali prozno delo čim bolje, nato pa so razpravljali o svojih delih. Literati so si ogledali še gledališko in koncertno dvorano ter sinagogo, v dar so prejeli knjigo literarnih del lendavskih ustvarjalcev pod imenom Pobiralci rose. (Besedilo in fotografija: Marija Varga)

PRAZNOVALI SO

 Krajanka Vevč Marija Zupančič, ki zdaj živi v domu starejših občanov v Horjulu, je 16. marca praznovala visok življenjski jubilej 100 let. Rodila se je na Prežganju, med vojno je bila aktivistka OF in delala kot kurirka. Z možem Antonom iz Volavelj sta delala v Papirnici Vevče, zgradila sta hišo in ustvarila družino. Rodili so se jima trije sinovi, Marija ima tudi tri vnuke in eno pravnukinjo.

Pred kratkim je 90 let dopolnil Alojzij Rogelj iz Srednje vasi pri Črmošnjicah. Z ženo Olgo imata tri sinove in dve hčerki, sedem vnukov in šest pravnukov. Lojze je član gasilskega društva, lovskega društva, društva upokojencev in društva Orel. Dolga leta je pel pri lovskem in upokojenskem zboru, je tudi priznan pritrkovalec, zdaj pa se največ posveča čebelam.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 Miha Žagar iz Gorenjega Karteljevega se je rodil 8. maja pred 90 leti v bližnjem Jagodniku. V družini, ki je med vojno izgubila očeta, je bilo pet otrok. Mici, Rezka in Jože so že pokojni, letom pa se ne dasta Miha in Tone. Vsi bratje so radi delali z lesom. Miha se je od Toneta naučil sodarskih veščin, obvladal pa je tudi tesarska dela. Vso delovno dobo je bil zaposlen na novomeškem gozdnem gospodarstvu. V Gorenjem Karteljevem sta si z ženo Fani Škrbec iz Brusnic zgradila hišo in ustvarila družina. Rodili so se jima trije otroci: Joži, Mari in Jože. Pred leti mu je žena umrla. Živi skupaj s sinovo družino in danes ga obkroža še sedem vnukov in devet pravnukov. Je zelo vedrega duha in kljub težkemu življenju ima lepe spomine na mlada leta. Vsak dan se sprehodi do bližnjega gozda, od koder je lep pogled na vas. 

Srečanje velikopolanskih šolarjev

Po petdesetih letih so se zbrali nekdanji učenci Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana. Na tretjem druženju po končani osnovni šoli se jih je zbralo 24, pridružila se jim je še razredničarka Marjeta Berden. Večji del nekdanjih sošolcev je ostal v domačem kraju in okolici, druge je življenjska pot popeljala tudi v bolj oddaljene kraje, osem sošolcev pa je že pokojnih. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Maturanti gimnazije Kočevje

 Ob 60. obletnici mature so se aprila letos ponovno srečali nekdanji maturanti kočevske gimnazije. Leta 1963 je maturiralo 24 dijakinj in dijakov, tokrat pa se jih je zbralo štirinajst. Obujali so spomine in si v Šeškovem domu ogledali razstavo ob 150. obletnici gimnazije. (Besedilo in fotografija: Marinka Šega)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media