NOVICE OD VSEPOVSOD

september '23

Folklorna skupina Pušelc vabi nove člane

Folklorna skupina Pušelc, ki deluje za Bežigradom v Ljubljani, medse vabi nove člane, ljubitelje ljudskih pesmi in plesov. Veseli bodo dobrovoljnih posameznic in posameznikov (ni nujno, da pridete v paru). Prav tako vabijo tudi glasbenike s primernimi glasbili. Če bi radi razgibali upokojenske dni v dobri družbi, pokličite na telefonsko številko: 031 864 377 (Marija).

Nabiranje znanja v dobri družbi

Ali si želite obuditi nekdanja ali razviti nova zanimanja, bolje razumeti sebe in druge ter dogajanja okoli nas, razvijati digitalne spretnosti, spoznavati tuje jezike in druge kulture? Pridružite se Univerzi za tretje življenjsko obdobje in se vpišite v katerega od številnih študijskih programov s področja spoznavanja in ohranjanja narave, zgodovine in umetnostne zgodovine, filma, glasbe, spoznavate lahko domačo in tujo dediščino, različna verstva, se naučite slikanja, kaligrafije, oblikovanja gline, se lotite kreativnega pisanja ali se preizkusite v novinarskem poročanju, razvijate kognitivne spretnosti ali proučujete medsebojne odnose, spoznavate prednosti in pasti uporabe novih tehnologij ali pa izpopolnite znanje enega od sedmih tujih jezikov. Vpis poteka v septembru vsak delovni dan od 9. do 12. ure na Poljanski cesti 6 v Ljubljani. Več informacij na telefonski številki: 01 433 20 90 in na spletni strani: https://www.utzo.si/mreza-utzo/.

Lažne informacij o uskladitvi pokojnin

Na različnih spletnih straneh oziroma aplikacijah se pojavljajo pasice, ki obveščajo, da se bodo pokojnine uskladile oziroma valorizirale v naslednjem mesecu. Klik na pasico bralca preusmeri na lažno spletno stran. 

Zpiz opozarja, da gre v teh primerih za širjenje lažnih informacij, ki uporabnike preusmerjajo na spletno stran z namenom pridobivanja večjega števila obiskov.

Naj ponovimo, da je bila redna uskladitev pokojnin za 5,2 odstotka že realizirana pri izplačilu februarskih pokojnin. Upokojenci in prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo v novembru in decembru 2023 prejeli za 1,8 odstotka višje prejemke od oktobrskih. Prav tako bodo prejeli še zimski dodatek v višini 40 odstotkov letošnjega letnega dodatka.

Informacije o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o uskladitvah pokojnin najdete na spletni strani www.zpiz.si.

Dopolnite zbirko športne dediščine

Na Krakovskem nasipu v Ljubljani je do 18. septembra na ogled razstava Muzej športa: varuh športne dediščine in predstavlja športe iz različnih obdobij prejšnjega stoletja. Muzej deluje kot organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja, kjer prireja začasne razstave, saj nima svojih ustreznih prostorov. Da bi dopolnili muzejsko zbirko, prebivalce vabijo, da jim podarijo predmete ali fotografije, ki so povezani s slovenskimi športnimi dosežki. Trenutno zbirajo predvsem gradivo v zvezi z zimskimi olimpijskimi igrami v Sarajevu leta 1984. Več informacij: Muzej športa, Kopitarjeva 4, 1000 Ljubljana, tel. št.: 01 431 83 40.

Z vlakom in avtobusom po kulturo

Združenje zgodovinskih mest Slovenije želi spodbuditi turistični obisk njihovih kulturnih znamenitosti. Tako obiskovalcem ob predložitvi vozovnice za vlak, veljavne na dan obiska, upoštevajo 20-odstotni popust pri nakupu vstopnic za muzeje, galerije in druge kulturne ustanove. Popust velja tudi ob predložitvi kartice IJPP (oziroma potrdila, izdanega na podlagi kartice IJPP). V akciji poleg 21 mest, ki so vključena v skupnost, sodelujejo tudi Muzeji in galerije mesta Ljubljane, Pokrajinski muzej Maribor, Muzej Velenje, Kulturni dom Krško in Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, traja pa do 31. oktobra 2023. Več lahko preberete na povezavi: https://www.zgodovinska-mesta.si.

Slovenija, kot jo vidijo tujci

Včasih tistega, kar imamo pred nosom, ne znamo dovolj ceniti, zato mednarodna založba The Slovenia izdaja vodnike, ki predstavljajo našo deželo tako, kot jo vidijo tuji novinarji. V Knjigi Slovenija: 1000 razlogov za dopust doma najdemo naravne in kulturne znamenitosti, zanimivosti in posebnosti posameznih slovenskih regij, ideje za preživljanje počitnic, namige za kulturna, glasbena, športna in kulinarična doživetja … Sedma izdaja po vrsti je izšla v slovenskem, angleškem, nemškem in prvič tudi francoskem jeziku, da bodo naše posebnosti odkrivali tudi na poletnih olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Tako domače kot tuje ljubitelje voda pa bo razveselila osvežena izdaja knjige Mance Korelc Jezera Slovenije: Naj 101 jezero. Prikupna knjiga (v slovenskem in angleškem jeziku) odkriva naravna in umetna jezera, ribnike, bajerje, gramoznice in mlake, ob katerih nam ne more biti dolgčas, in to ne glede na letni čas.

Več informacij najdete na dvojezičnem portalu: https://the-slovenia.com/.

Za krepitev duha in telesa

Društvo Šola zdravja poleg jutranje telovadbe na prostem po metodi 1000 gibov pripravlja tudi brezplačno tedensko vadbo Dihamo z naravo. Gre za enourno vodeno aktivnost na prostem, ki združuje umirjeno gibanje, dihalne vaje in meditacijo, s katero udeleženci krepijo telesno in duševno zdravje in postanejo bolj umirjeni, pozorni in zdravi. V vadbo so vključene tehnike umirjenega giba za razgibanost hrbtenice, dihalne vaje za zavestno poglabljanje diha, meditacija in tehnika t. i. tapkanja, ki še posebej blagodejno vpliva na živčni sistem. V septembru in oktobru vadba poteka enkrat tedensko na 24 lokacijah po Sloveniji, podrobnosti najdete na spletni strani: https://solazdravja.com/category/dihamo-z-naravo/.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media