Ustno zdravje vpliva na kronične bolezni

Dobro počutje | april '24

Zdravje kratke

Zobozdravniki vsem odraslim svetujejo vsakoletne kontrolne preglede, redno ščetkanje zob dvakrat na dan, uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke in zobne kreme s fluoridi. Kroničnim bolnikom priporočajo še natančnejšo ustno higieno in kontrolni pregled vsakih šest do osem mesecev.

Pri tem naj zobozdravnika seznanijo s stanjem bolezni in zdravili, ki jih jemljejo, kar bo upošteval pri obravnavi. Slabo ustno zdravje pomeni tudi bistveno višje tveganje za demenco obenem pa poslabša kronične bolezni. Nezdravljeno vnetje v ustni votlini lahko na primer povzroči vnetje srčnih zaklopk pri srčnih bolnikih, poslabša sladkorno bolezen in oteži uravnavanje krvnega sladkorja. Velja pa tudi obratno. Neurejena sladkorna bolezen se kaže kot občutek suhih in pekočih ust, izguba okusa, zadah, glivične okužbe, slabo celjenje ran, krvavitev iz dlesni, majavost zob, pogosteje se pojavlja parodontalna bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob. Ta se pospešeno razvija tudi pri bolnikih z osteoporozo zaradi nižje mineralne gostote kosti, sploh če pride do osteoporoznega zloma.

Zdravljenje osteoporoze vključuje dodajanje vitamina D, ki koristi pri paradonatalni bolezni, po drugi strani pa lahko visoki odmerki antiresorptivnih zdravil poškodujejo čeljustne kosti. Stranski učinki se sicer pojavljajo redko, vendar pa lahko povzročijo osteonekrozo čeljusti (boleča razgaljena kostnina ali nastanek fistule na čeljustnici), kar poveča tveganje za zaplete pri izvajanju zobozdravniških posegov. Zato je priporočljivo, da se bolnica ali bolnik z osteoporozo pred zdravljenjem posvetuje z zobozdravnikom. 

Bolj pozorni morajo biti na ustno higieno bolniki z demenco oziroma njihovi svojci, zato naj jo uvrstijo med vsakodnevna rutinska opravila že na začetku bolezni. Izguba več zob namreč pomeni hitrejše napredovanje bolezni. Vendar pa bolniki sčasoma izgubijo spretnost umivanja zob ali proteze oziroma pozabijo, zakaj morajo to početi, ne znajo več uporabljati zobne ščetke. Dokler še zmorejo, naj jih svojci pri tem spodbujajo in nadzorujejo in jim kupijo prijazne pripomočke. Kasneje naj jim pomagajo oziroma poskrbijo, da bodo imeli čiste zobe ali protezo, ter preverjajo stanje v ustni votlini. Zelo je pomembno, da je ustna votlina čista, da ni v njej ostankov hrane in da je sluznica dovolj vlažna.  Zaradi suhe sluznice se težave v ustih pojavijo še prej. Priporočljivo je, da se osebe z demenco izogibajo sladkim jedem in uživajo dovolj tekočine, zlasti vode za žejo.

Cepljenje ščiti pred okuženimi klopi

Mila zima in vlažna pomlad krepita dejavnost klopov, med katerimi je veliko okuženih. Ker je Slovenija med evropskimi državami z najvišjo pojavnostjo klopnega meningoencefalitisa in lymske borelioze, ki povzročata hude zdravstvene težave in lahko pustita trajne posledice, previdnost vsekakor ni odveč. Po vsakem zadrževanju v naravi (tudi če smo bili na vrtu ali v parku) je treba natančno pregledati oblačila in telo, da odstranimo morebitne klope. Zdravniki zelo priporočajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Le-to je za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti, in odrasle, ki dopolnijo 49 let, brezplačno. Cepite se pri osebnem izbranem zdravniku. Kadar je potrebna čim hitrejša zaščita, se lahko uporabijo »pospešene sheme cepljenja«. Proti lymski boreliozi, ki se v prvi fazi kaže v obliki rdečega kolobarja na koži, cepivo ne obstaja, zdravimo jo z antibiotiki.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media