Druženje

Druženje | april '24

GORNJA TEŽKA VODA

Predstavniki Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine so na nedavnem občnem zboru predstavili, kaj vse so lani naredili. Še posebej so se izkazali športniki, ki so že tretje leto zapored osvojili prvo mesto na pokrajinskih igrah. Zelo aktivni so bili tudi na kulturnem in rokodelskem področju. V programu Starejši za starejše sodeluje 14 od 36 društev, njihovi prostovoljci pa so opravili skoraj 8000 obiskov in organizirali okrog 2000 pomoči ter obiskali več kot 700 vrstnikov. Predsednica pokrajinske zveze Cirila Surina Zajc je med nalogami, ki so si jih zadali v letošnjem letu, še posebej izpostavila prizadevanje za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev. Preverili bodo, za koliko so bili upokojenci prikrajšani pri pokojninah, se zavzeli za čiščenje pokojninske blagajne socialnih zadev, aktivno pa bodo sodelovali tudi pri obravnavi predloga nove pokojninske zakonodaje. Jubilejno 20. srečanje društev bodo letos pripravili 24. avgusta v Šentjerneju. Zbrane sta pozdravila in pohvalila tudi podpredsednik Zdusa Željko Kljajić in direktor Hotela Delfin Miloš Milivojević. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

ANKARAN

Društvo upokojencev in starejših občanov Ankaran je z občino v začetku marca podpisalo pogodbo o izvajanju programa Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma. Prostovoljke in prostovoljci društva želijo obiskati vseh 627 občanov, ki so stari 69 let in več. Med njimi je 171 oseb, starejših od 80 let. Na obiskih bodo ugotavljali, ali potrebujejo kakršno koli pomoč, in jim jo skušali priskrbeti. »Dolgoročni cilj pa je na osnovi pravočasno ugotovljenih potreb zgraditi institucionalno oskrbo za starejše občane v domačem kraju, kjer se najbolje počutijo,« je povedal koordinator programa iz Društva upokojencev Ankaran Roman Cvetko. Društvo je sicer Zdusov program v času med letoma 2011 in 2018 že izvajalo. (Besedilo in fotografija: O. A.)

DVOR

V Društvu upokojencev Dvor so v začetku marca na občnem zboru pregledali delo v preteklem letu in pripravili program za letošnje leto. Posebno pozornost namenjajo projektu Starejši za starejše, v katerem sodeluje petnajst prostovoljcev, ki so opravili 1157 prostovoljnih ur. Obiskovali so starejše občane, med njimi jih je 13 že dopolnilo 90 let, pred novim letom pa so razveselili stanovalce v domovih starejših v Novem mestu, Vidmu - Dobrepolju in Metliki. Člani so se udeležili dveh izletov, čistilne akcije, pripravili so več pohodov ter družabno srečanje ob koncu leta. Med najaktivnejšimi je športna sekcija, ki sodeluje na tekmovanju v pikadu Liga ob Krki in tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele krajine ter kegljanju s kroglo na vrvici. Predsednik Dušan Mikec je predstavil program dela za leto 2024 in prizadevnim članom podelili zahvale. Povedal je še, da bodo poleti pripravili praznovanje 70. obletnice delovanja društva. (Besedilo in fotografija: Slavko Mirtič)

DOMŽALE

Na zadnji februarski dan je Društvo upokojencev Domžale pripravilo letni občni zbor. Predsednik društva Toni Prus je članice in člane seznanil s podpisom nove pogodbe o izvajanju brezplačnih prevozov starejših občanov, ki ga prostovoljci opravljajo že tretje leto. V poročilu o preteklem delu je posebej izpostavil dobro delo prostovoljk in prostovoljcev v programu Starejši za starejše, izrazil je zadovoljstvo, da se člani tako številčno udeležujejo športnorekreativnih dejavnosti, tekmovanj in izletov, uspešno so izpeljali tretje srečanje upokojencev v Domžalah, ki se ga je udeležilo več kot 400 upokojenk in upokojencev. Predsednik je prisotne povabil na četrto srečanje, ki bo junija na domžalskem drsališču. Povedal je še, da je društvo prejelo priznanje Zdusa za najbolj aktivno društvo v PZDU Ljubljana z okolico za leto 2022, lani pa so nekdanjemu predsedniku g. Starinu podelili priznanje častni član društva. Udeleženci zbora so izvolili novo vodstvo društva za prihodnji štiriletni mandat, za predsednika je bil ponovno izvoljen Toni Prus. (Besedilo in fotografija: T. P.)

GROBELNO

Članice in člani Društva upokojencev Grobelno so se sredi marca zbrali na letnem občnem zboru. Pregledali so poročila o delu v lanskem letu. Poleg veliko pohodov in izletov so organizirali praznovanje materinskega dne in Martinovo srečanje, sodelovali na Likofu na taberhi v Muzeju na prostem Rogatec, ob koncu leta pa so obiskali najstarejše in bolne članice in člane. Predsednik Janez Žogan je povedal, da v letošnjem letu načrtujejo sedem izletov in pohode. Silva Koželj, podžupanja občine Šentjur, in Matija Čakš, župan občine Šmarje pri Jelšah, sta izpostavila povezanost med občinama predvsem s skupnimi investicijami. Povezanost občanov je velika, kar je razvidno iz članstva DU, saj jih je polovica iz šmarske, polovica pa iz šentjurske občine. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci je za člane pripravilo štiri turnirje v igranju šnopsa. Tekmovanja se je udeležilo 32 tekmovalcev, prvo mesto je osvojil Peter Jeneš iz Lipovcev, drugo mesto Peter Žalig iz Ižakovcev in tretje mesto Štefan Zadravec iz Lipe. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PIRAN

Članice in člani Društva upokojencev Piran so se sredi marca v velikem številu zbrali na letnem zboru članov v Hotelu Delfin v Izoli. Sprejeli so poročila za leto 2023, načrt dela in finančni načrt za leto 2024. Predsednik društva Zdravko Taškar je podelil društvene zahvale, ki so jih prejeli Marija Grbec - Marjuča, Sofija Franza, Ivana Zvonar, Nataša Kocjan, Tadeja Bizjak in Cvetka Lorger Rekič. Z rožo je razveselil najstarejši udeleženki zbora 94-letni Danico Zakovšek in Nado Mihalič. Priznanja Pokrajinske zveze društev upokojencev južne Primorske pa so prejeli Vojko Šuc, Itala Grižon, Barbara Murata, patronažna služba in Center za krepitev zdravja ZD Piran. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

 

IZOLA

Medgeneracijski center Izola je v marcu organiziral dve razstavi ročnih del svojih članic. Na prvi so svoje izdelke razstavljale Lara Babič, Marija Cergeta, Bruna Kocjančič, Edina Kočevar, Jadranka Mikolj, Gabrijela Maršanic in Anica Radočaj. Druga je bila velikonočna razstava ročnih del, na kateri je sodelovala Silva Sfiligaj. Obiskovalci so občudovali zares lepe izdelke, mnogi so se celo spraševali, kako so lahko gospe ustvarile tako lepa ročna dela. Res je s stroji enostavneje, a kdor zna ceniti delo svojih prednikov in ga posredovati prihodnjim rodovom, si zasluži iskreno zahvalo. (Besedilo: Anka Tominšek, fotografiji: Lijana Trontelj)

NAZARJE

V Savinjski dolini nikoli ne bodo pozabili 4. avgusta 2023, ko je v jutranjih urah dolino dobesedno »potopilo in zalilo«. Za imetje ni bilo mogoče poskrbeti, saj je bila bitka za preživetje prevelika. Kraj se je spremenil v reko, voda ni drvela samo navzdol, ampak se je zaradi »založenega« mostu čez reko Savinjo v sredini Nazarij, kjer so se nabrali površno zloženi hlodi nekaterih novodobnih podjetnikov, obrnila nazaj in tekla tudi navzgor. Posledice se bodo odpravljale še mnogo let, in to tako na materialnem kot psihičnem področju. Člani Društva upokojencev Nazarje so bili v veliki meri poplavljeni, veliko jih je ostalo brez oblačil, brez osnovnih sredstev za preživetje, več kot četrtina jih je ostala brez možnosti bivanja v svojih domovih. Na srečo so priskočili na pomoč številni dobrotniki iz celotne Slovenije. Društvo jim je namenilo vsa privarčevana sredstva, v Zvezi društev upokojencev Slovenije so takoj začeli zbirati denar in pozvali člane, naj vsak prispeva evro. Najbolj prizadeti člani so dobili pomoč v obliki denarnih in materialnih sredstev, in to tako iz Zdusa kot tudi iz Pokrajinske zveze društev upokojencev Spodnje Podravje, Društvo upokojencev Voličina je darovalo hladilnik, denarna sredstva je darovalo Društvo upokojencev Šenčur in številni posamezniki, mnogi niti ne želijo biti imenovani. Vsem, ki ste kakor koli pomagali, se Društvo upokojencev Nazarje od srca zahvaljuje, »saj ste nam pomagali preživeti v dneh, ki so bili polni obupa, in premagati ta nepredstavljivi strah, osamljenost, obupanost. Dokazali ste, da upokojenci znamo stopiti skupaj in kljub svojemu nezavidljivemu položaju pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.« (Besedilo in fotografija: DU Nazarje).

PRAZNOVALI SO

Jožica Kovačič je 16. marca praznovala 100. rojstni dan. Rojena kot Jožica Virant je korenine pognala na Gomilskem in tej vasici med Žalcem in Vranskim ostala zvesta do danes. Mladi smo se družili, plesali, se spominja. Tone Kovačič ji je ogrel srce in leta 1955 sta se poročila. Zaživela sta na njeni domačiji, on je hodil v službo, ona pa je prevzela kmečko delo, gospodinjstvo in skrb za družino, v kateri sta se rodila sin Boris in hčerka Mija. Z možem, ki se je poslovil leta 2016, sta imela res lepo sožitje. Vedro in šegavo stoletnico razveseljujejo obiski vnukov in pravnukov pa tudi sosedi, s katerimi rada poklepeta.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Na Spodnjih Škofijah pri Kopru je 3. februarja Anica Jovanovski praznovala 90. rojstni dan. Rodila se je v številni družini v Brestovici pri Komnu, zato je morala služiti pri drugi družini. Kot mladinka se je udeležila delovne brigade Doboj–Banjaluka, kjer je bila tudi odlikovana. Z možem, ki je umrl pred petimi meseci, imata štiri otroke, devet vnukov in osem pravnukov. Anica zelo rada ustvarja: kvačka, plete, dela slike iz žitne slame, vrtnari, skrbi za rožice. Veselje ji delajo ptički, ki jih krmi. Sama si skuha in skrbi zase. Zelo rada posluša glasbo in prebira revijo Vzajemnost.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media