1. DAN FESTIVALA ZA 3. ŽIVLJENJSKO OBDOBJE 29.09.2010

3. oktober 2010

1. DAN FESTIVALA ZA 3. ŽIVLJENJSKO OBDOBJE 29.09.2010

S temi besedami se je predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak na slovesni otvoritvi obrnila na častnega pokrovitelja festivala dr. Pavla Gantarja in zanje požela aplavz.

Koliko obiskovalcev je že prvi dan obiskalo jubilejni tridnevni 10. festival za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, je težko oceniti. Festival je za tri dni odprl vrata s slovesno prireditvijo v veliki Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, vsa tri nadstropja Cankarjevega doma, kjer so vse dni festivala potekale spremljajoče prireditve in se predstavili številni razstavljavci, so bile domala neznosno (pre)polne. Vstopnine ni bilo, vstopnic tudi ne, na festival so prišli z avtobusi in vlakom člani DU iz vseh krajev, mnogi so prišli tudi v zasebni organizaciji, že prvi dan pa so prišli gledat festival otroci iz vrtcev in šolarji.

Otvoritev se je začela z Zdravljico in evropsko Odo radosti, nato pa je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Jankovič. Povedal je, da je Ljubljana, ne samo zaradi dnevnih centrov, tudi sicer naklonjena starejšim občanom, kdo so v naši dolgoživi družbi že starejši, je težko reči. Polaskal je svoji mami, ki je pri svojih 82. letih še vsa čila in poskočna, sam pa se že zaloti kdaj, da je morda s svojimi zamislimi star, se je zamislil. Ni prepričeval za svojo ponovno izvolitev za ljubljanskega župana, pač pa je napovedal, da se že v nekaj letih vidi v vrstah tistih, ki prihajajo na festival kot obiskovalci, da s svojo prisotnostjo potrdijo, da v praksi ni ločnic med generacijami, o katerih nekateri radi govorijo, niso pa še bile nikoli izmerjene ali kako drugače znanstveno potrjene.

Za njim je govoril minister Svetlik, in je spregovoril o staranju družbe, evropskem letu 2012, ki ne bo posvečen samo aktivnemu staranju, ampak predvsem o aktivni solidarnosti.

Največkrat so prisotni s ploskanjem prekinili predsednico ZDUS dr. Matejo Kožuh Novak, ki je brez dlake na jeziku opisala družbeni in gospodarski položaj v državi in težko življenje tistih, ki morajo preživeti z 200, 300 ali 500 evri na mesec! Skupaj jih je že med upokojenci več kot sto tisoč! Dejala je: »Nismo samo po zaslugi svetovnega kapitala pristali globoko v recesiji, veliko so pripomogle slabe politične odločitve v preteklih dvajsetih letih, ki so bile pisane na kožo 'tistih, ki bodo ustvarili nova delovna mesta'. Kje so sedaj ta delovna mesta?«, se je vprašala.

Njen govor se nekateri ocenili kot preoster. Pa je (bil) zgolj olikan izbor povedi, ki jih je slišati na vsakem koraku. Ne na igriščih za golf, pač pa v trgovinah, na tržnici in, če hočete, v gostilnah, kjer dosti bolj robato in svojimi vzgledi potrjujejo točnost besed dr. Kožuhove.

Za njo so zbrane pozdravili še predsednik osrednjeslovenske zveze DU Marjan Sedmak, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, častni pokrovitelj festivala in predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar, pozdrave pa so izrekli še predstavniki 12 držav evropske unije in zahodnega Balkana: Tomislav Ivić, minister za delo, družino in socialne zadeve Republike Hrvaške, Stjepan Adanić, državni sekretar za delo, družino in socialne zadeve Republike Hrvaške in Snežana Lakičevič, državna sekretarka za delo, družino in socialne zadeve Republike Srbije.

Marjan Sedmak je, kot podpredsednik, govoril v imenu predsednica AGE Platforme Anne – Sophie Parent, ki je zaradi štrajka ostala v Bruslju (ja, tudi drugod po Evropi štrajkajo!). Med drugim je dejal, da AGE združuje 160 seniorskih organizacij z več kot 150 milijoni članov iz vse Evrope, zato njen glas ni več mogoče preslišati v delovnih telesih in med poslanci EU, čeprav nanje s svojimi mnenji in zahtevami pritiskajo dobro plačani lobisti farmacevtskih, zavarovalniških in drugih podobnih združenj, ki jim v lovu na milijarde profita, ni preveč plačevati milijonov, da prodrejo v EU s svojimi zahtevami. »EU ni pravljica« je dejal, »tudi v EU sta cilj poceni delo in poceni produkcija!« Kor župan Jankovič je bil Sedmak nagrajen s strani poslušalcev z aplavzom, ki jih je ob pričakovanih 'Spoštovane dame in gospodje' nagovoril še s tovarišicami in tovariši.

V kulturnem delu programa otvoritve so nastopili Godba ljubljanskih veteranov, pevsko društvo upokojencev Celje, upokojensko umetniško društvo Gojko Simonoviće iz makedonskega Kumanova, citrarska skupina Marjanke, folklorna skupina Slavko Šlander iz Celja, instrumentalisti srednje vzgojiteljske šole in gimnazije v Ljubljani, kulturniki iz DU Deskle – Anhovo, upokojenski ženski pevski zbor Stane Habjan in otroški pevski zbor Domžalčki, oba iz Domžal ter igralci Šentjakobskega gledališča v Ljubljani.

Ves čas pa so na različnih prizoriščih Cankarjevega doma potekale spremljajoče prireditve, na odprtem odru v pasaži Maximarketa, na odprtem odru velike sprejemne dvorane CD, bil je posvet kulturnih organizatorjev v DU (vodil ga je mag. Franci Pivec), večer pesmi in plesa, namenjen ohranjanju kulturne dediščine in predstavitev e-bralnikov kot enem dosežkov novih tehnologij.

Drugi dan festivala je namenjen številnim nastopom kulturnih skupin, branju, bo revija zamejskih pevskih zborov, popoldne pa se bodo na svojem 35. srečanju pomerili upokojenski pevski zbori.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media