ZPS je pripravila pregled ponudbe t. i. očal »na recept«

5. december 2010 23:00

Optike-pogodbene dobavitelje pripomočkov za vid je ZPS povprašala o tem, med koliko okvirji lahko izbirajo zavarovane osebe, ki se oglasijo pri njih z naročilnico ZZZS in za očala ne želijo ničesar doplačati.
Od 162 optikov - pogodbenih dobaviteljev pripomočkov za vid, je podatke posredovalo 125 optikov. Ker imajo nekateri pogodbeni dobavitelji več poslovalnic, so tako na enem mestu zbrali ponudbo za več kot 150 optik. ZPS se je odločila za takšen pregled ponudbe z namenom vzpodbuditi potrošnike, da tudi pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja primerjajo ponudbo. Izkazalo se je namreč, da se tudi ponudba t. i. očal »na recept« od ponudnika do ponudnika zelo razlikuje. Na podlagi podatkov, ki so nam jih posredovali optiki,  zavarovane osebe z naročilnico pri nekaterih optikih nimajo možnosti izbire med okvirji brez doplačila, ali pa lahko zbirajo le med dvema, pri nekaterih optikih pa lahko izbirajo tudi med več sto okvirji.
Ponudba je najbolj raznolika in največja v ljubljanski regiji, kjer je tudi največ ponudnikov. Optiki sporočajo, da se ponudba spreminja tudi glede na povpraševanje ali ponudbo izdelovalcev. Kot posebne ugodnosti optiki pogosto navajajo brezplačno krpico in etui za očala, potrošniki pa lahko pri nekaj ponudnikih izkoristijo tudi možnost brezplačne zamenjave vijakov ali nosnikov,  prilagajanje in ravnanje očal ter druge ugodnosti.
Objavljena preglednica bo tudi v bodoče služila za stalno preverjanje stanja na trgu. Optiki lahko spremembe in nove ugodnosti sporočajo neposredno na Zvezo potrošnikov Slovenije. ZPS poziva potrošnike, da preverijo, ali držijo informacije o ponudbi, ki so jo sporočili optiki, in so na spletni strani www.zps.si, in vsa morebitna odstopanja sporočijo med ponudbo pri optikih in podatki v preglednici.
Z objavljenimi in javno dostopnimi podatki želijo na ZPS spodbuditi tudi javno razpravo med deležniki v iskanju boljših rešitev za končnega potrošnika.
ZPS zbira tudi izkušnje potrošnikov z uveljavljanjem pravice do očal. Vmesni rezultati kažejo, da večina potrošnikov kljub naročilnici za očala doplača nad 150 evrov, saj je po navedbah potrošnikov izbira očal »na recept« slaba oziroma so očala »na recept« brez doplačila nekakovostna. Potrošniki nam svoje izkušnje še vedno lahko sporočijo preko spletnega vprašalnika www.zps.si/vprasalnik/quiz/2 , preko el. pošte zps@zps.si ali preko klasične pošte (ZPS, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana).
ZPS si bo prizadevala, da bo čimprej prišlo tudi do preverjanja kakovosti očal »na recept«,  ker samo število okvirjev, ki jih optiki ponujajo »na recept« brez doplačila, ne pove nič o kakovosti okvirjev.
Več informacij o tem, kako do očal »na recept«, je  dostopnih na spletni strani www.zps.si, kjer je objavljen tudi seznam oftalmologov, ki izdajajo naročilnice za očala in druge pripomočke za vid, seznam pogodbenih optikov, ter seznam očal in drugih pripomočkov za vid s cenovnimi standardi.


Breda Kutin, predsednica ZPS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media