Nevladne organizacije za spodbujanje izobraževanja starejših

8. februar 2011 23:00

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje je največja mreža v izobraževanju odraslih v Sloveniji, ki se ukvarja z izobraževanjem, medsebojnim učenjem, delovanjem in sodelovanjem starejših v lokalnem razvoju. Vanjo je vključenih 44 univerz, ki segajo tudi v manjše kraje in tako bistveno zmanjšujejo neenakosti, kar zadeva dostopnost starejših do izobraževanja.
Mrežo članic Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje druži prepričanje in vizija, da se lahko starejši ne le z delom, temveč tudi z izobraževanjem vključujejo v družbo in tako premagujejo stereotip o pasivnosti in nekoristnosti starejših. Z izobraževanjem v družbi znanja starejši oblikujejo svoje življenje in življenje drugih. Ponosni smo, da je Slovenija druga v Evropi, in to takoj za Avstrijo, po udeležbi starejših v izobraževanju. Potencial izobraževanja starejših se nadalje kaže tudi v prostovoljnem in plačanem delu, medgeneracijskem sodelovanju in drugih oblikah dejavne starosti.
Naša država je skupaj z drugimi članicami EU sprejela načelo vseživljenjskega učenja in izobraževanja, ki je nujni del razvoja v zdajšnji informacijski družbi. A vseživljenjsko izobraževanje brez izobraževanja vseh generacij, torej tudi starejše, ne more obstajati. V nasprotnem primeru lahko ta skupina kaj hitro začne zaostajati za razvojem družbe in postaja njeno vse večje breme. S tem namenom smo razvili projekt, ki bo skušal povezati čim več nevladnih organizacij v enotno mrežo izobraževanja starejših. Nudili jim bomo strokovno mentorstvo in usposabljanje ter pomoč pri krepitvi veščin in dela v organizacijskem procesu, da bodo tako primerno usposobljene in pripravljene za delo na področju izobraževanja starejših, civilnega dialoga in zagovorništva. Projekt delno financira Evropska unija iz evropskega socialnega sklada.
Mrežo bomo regijsko pokrivali naslednji partnerji: Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani (osrednjeslovenska regija), Zveza kulturnih društev Grosuplje (dolenjska regija), Društvo upokojencev Škofja Loka (gorenjska regija), Notranjski ekološki center Cerknica (notranjska in primorska regija) in Univerza za tretje življenjsko obdobje Žalec (štajerska in prekmurska regija). Skupaj bomo na nevladne organizacije prenašali dosedanje in pridobljeno znanje, utrjevali in razvijali koncept ter poslanstvo univerze za tretje življenjsko obdobje.
Nevladne organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja, socialnega varstva in drugih področjih dela s starejšimi, vabimo, da se nam pridružijo v mreži izobraževanja starejših in se udeležijo naših brezplačnih izobraževanj, mentorstva in vsebinskih srečanj. Za informacije se obrnite na Mašo Bizovičar (tel. 01 433 20 90, e-mail: masa.bizovicar@guest.arnes.si), Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Poljanska ulica 6, 1000 Ljubljana.
Aleksandra Radojc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media