MALA AZIJA IN KAPADOKIJA

10. april 2013

MALA AZIJA IN KAPADOKIJA

1. dan, 12.10.: LJUBLJANA – ZAGREB – ISTANBUL – ANKARA
Zbirališče udeležencev potovanja na odhodnem mestu v Ljubljani in prevoz na letališče  (doplačilo) ali zagrebškem letališču 90 min pred poletom v dopoldanskih urah. Odhod posebnega letala v Istanbul . Po pristanku na istanbulskem letališču avtobusna vožnja proti Ankari, glavnemu mestu Turčije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan, 13.10.: ANKARA –KAPADOKIJA – AVANOS
Zajtrk. Ogled arheološkega muzeja anatolskih civilizacij, Ataturkovega mavzoleja, trdnjave in mošeje Haji Bayram. Popoldne odhod v osrednjo Kapadokijo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan, 14.10.: KAPADOKIJA (AVANOS – GÖREME – ZELVE – URGUP)
Celodnevni ogled Kapadokije - “Mesečeve pokrajine”: Učhisar, naravna kamnita trdnjava in najvišja panoramska točka v Kapadokiji je vidna celo iz Ürgüpa in Avanosa, ogled muzeja na prostem v kraju Göreme, kjer so s freskami poslikane hiše, samostani in cerkve vklesane v skalo. Krščanska svetišča čuvajo številne enkratne freske – lepe primere bizantinske umetnosti iz post ikonoklastičnega obdobja. Kratek postanek v tipični turški vasici Urgup, znani po opuščenih skalnatih bivališčih. Povratek v hotel, večerja in nočitev. Zvečer proti doplačilu priporočamo obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom.

4. dan, 15.10.: KAPADOKIJA – DERINKUYU – DOLINA IHLARA – KONYA
Zajtrk in vožnja proti Konyi. Na poti obisk največjega raziskanega podzemnega mesta Derinkuyu, ki je bilo z enajstimi nadstropji v globino dovolj veliko, da je lahko nudilo zatočišče tisočim kristjanom pred vdorom arabskih plemen. Postanek v kanjonu Ihlara– najdaljši, najgloblji in najzanimivejši dolini v Kapadokiji. V kanjonu se nahaja 105 jamskih cerkva in samostanov in več kot tisoč jamskih bivališč. Ogled Sultanhani Kervansaraya, kjer so se nekdaj ustavljali popotniki in trgovci. Prihod v Konyo, nekdanjo prestolnico seldžuškega kraljestva. Ogled džamije in mavzoleja Mevlana, ki je služil kot samostan verske sekte “plesočih dervišev”, ustanovitelja, misleca in teologa Mevlane. Na tem mestu je shranjenih nekaj najbolj znanih islamskih relikvij (Mohamedova brada…). Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan, 16.10.: KONYA – PAMUKKALE »BOMBAŽNI GRAD«
Po zajtrku nadaljevanje potovanja mimo jezer Beysehir in Egirdir proti Pamukkalam. Prihod v Pamukkale – »Bombažni grad«. Ogled znamenitih teras, prevlečenih z belo kalcijevo plastjo in ogled antičnega mesta Hierapolis, zgrajenega na hribu nad vročimi izviri. Na nekropoli pod zaščito Unesca se nahajajo številni sarkofagi z zanimivimi poslikavami.  Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan, 17.10.: PAMUKKALE – EFEZ – IZMIR – BERGAMA
Zajtrk in vožnja v Selčuk oz. Efez grško antično mesto in kasnejše glavno mesto rimskega imperija na zahodni obali Azije Minor. Ogled enega najbogatejših in najpomembnejših antičnih mest: Marijine hiše, templja boginje Artemide iz 550 pr.n.št. in enega od sedmih čudes antičnega sveta, mošeje in Janezove bazilike. Sledi panoramski ogled Izmira, nekdanje antične Smyne in nadaljevanje poti v Bergamo. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan, 18.10.: BERGAMA – BURSA
Zajtrk. Ogled Pergamona, glavnega mesta antične Male Azije in nekdanjega grškega središča znanosti in umetnosti, kjer se je nahajala ena od treh največjih knjižnic antičnega sveta, v kateri je bilo shranjenih več kot 200.000 del. Knjižnico je Mark Antonij pozneje podaril Kleopatri kot poročno darilo. Tu je bil rojen Galen. Ogled Akropole in templjev. V Asklepionu ogled ostankov zdravilišča posvečenega bogu Asklepionu Vožnja proti Bursi, prvi prestolnici Otomanskega cesarstva, mestu svile ali »zeleni Burso« in najpomembnejšem mestu za trgovanje s svilo na znameniti »svileni poti«. Ogled Zelene mošeje sultana Mehmeta I. Celebi iz 15.stol. in zelenega mavzoleja kjer je sultan pokopan. Večerja in nočitev v hotelu.

8. dan, 19.10.: BURSA – ISTANBUL
Po zajtrku vožnja proti Istanbulu. S trajektom bomo prečkali zaliv Marmornega morja in preko evroazijskega mosta prečkali bosporsko ožino. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palače Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti) in nekdanjega Hipodroma. Nekaj prostega časa na znameniti pokriti tržnici (Kapali čaršija) z več kot 60 ulicami in več kot 4000 trgovinicami. Nočitev.

9. dan, 20.10.: ISTANBUL – ZAGREB – LJUBLJANA
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče. Predlagamo izlet “tržnica začimb in križarjenje po Bosporju s kosilom”. Obisk egipčanske tržnice in križarjenje po morski ožini med Evropo in Azijo, mimo evropske trdnjave - Rumeli Hisar, mimo imperialnih palač Dolmabahče in Beylebeyi in mimo številnih lesenih dvorcev, ki krasijo obale Bosporja, popeljali se boste tudi pod obema bosporskima mostovoma, ki povezujeta dva kontinenta. Spet bodo oživele bosporske legende in izvedeli boste zakaj se ožina imenuje »prehod krav«! Kosilo z lokalnimi specialitetami v restavraciji na Bosporju. Po kosilu vožnja skozi najnovejše mestne predele na letališče in polet v Zagreb v popoldanskih urah. Po pristanku v Zagrebu avtobusni prevoz v Ljubljano (doplačilo).

CENA POTOVANJA: 699€

V ceno je vključeno: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (100€), vsi avtobusni prevozi in ogledi brez vstopnin, 8x nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih lokalne turistične kategorije 4*, 7x polpenzion (zajtrk, večerja) na potovanju in 1x nočitev z zajtrkom v Istanbulu, stroški spremstva slovenskega in lokalnega vodnika, osnovno nezgodno zavarovanje, stroški organizacije in izvedbe potovanja.

Doplačila: enoposteljna soba 140€, vstopnine 119€, križarjenje po Bosporju s kosilom 55€, obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom 30€, avtobusni prevoz na zagrebško letališče, min 20 potnikov 35€. Odpovedni rizik za slučaj bolezni v ožji družini 5%.

OPOMBA:  potovanje je organizirano s posebnim letalom in bo izvedeno ob prijavi najmanj 160 potnikov.

Za potovanje v Turčijo slovenski državljani potrebujemo veljavni potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev od začetka potovanja.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so na voljo na spletni strani www.stop-spa.si  in na prodajnem mestu. Za hotele navajamo lokalno kategorizacijo.

Prijave: Stop, slovenska potovalna agencija, Slovenska cesta 55, Ljubljana, tel. 01/234 48 26, 234 48 27, faks 01/234 48 28, e-pošta: satler.stop@siol.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media