Žale - kulturno umetniški spomenik

3. oktober 2014

Mnoga pokopališča so med najbolj obiskanimi turističnimi atrakcijami po svetu. Po zaslugi arhitekta Jožeta Plečnika, ki je tik pred drugo svetovno vojno postavil stebriščni portal s štirinajstimi poslovilnimi vežicami v Vrtu vseh svetih, se tudi ljubljanske Žale uvrščajo med najlepša evropska pokopališča. Leta 2007 so dobile tudi mednarodno priznanje - znak evropske dediščine, ki ga imata že spominska cerkev svetega Duha na Jávorci nad Tolminom in partizanska bolnišnica Franja v Dolenjih Novakih pri Cerknem.

Ljubljančani so sicer od leta 1779 pokopavali svoje bližnje pri cerkvi svetega Krištofa (kjer je zdaj Gospodarsko razstavišče), od leta 1906 pa na pokopališču pri sv. Križu na prostoru zdajšnjih Žal. Poleg Plečnika so tu oblikovali nagrobnike najboljši slovenski umetniki, kot so Lojze Dolinar, brata France in Tone Kralj, Ivan Vurnik, Tine Kos, brata Boris in Zdenko Kalin, Edvard Ravnikar, Janez Boljka … Ko boste v dnevih okoli 1. novembra prižigali svečke, si le vzemite čas in se sprehodite po Žalah. Za tiste, ki želite izvedeti več in najti grobove znanih ljudi, sta na voljo brezplačna mobilna vodiča: Plečnikove Žale - Vrt vseh svetih in Park miru - pokopališče Žale. Slednjega so letos dopolnili s tremi novimi sklopi: Pisatelji in pesniki, Igralci ter Vojna grobišča. Tisti, ki imate pametne telefone, si lahko aplikacijo namestite na strani Google play ali na spletni strani aplikacije ARtour.
Vsako prvo sobota v mesecu od marca do vključno oktobra ob 10. uri pa za obiskovalce pripravljajo vodene oglede Žal.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media