Še vedno premalo pobranih prispevkov

19. junij 2015

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je že večkrat obravnaval problematiko neplačevanja prispevkov in pozval pristojne, da se lotijo urejanja tega področja. Vendar do bistvenih sprememb še ni prišlo. Na podlagi poročila o pobiranju prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki sta ga na včerajšnji seji predstavili predstavnici finančne uprave (FURS) Marta Mihelin in Lilijana Rojko, so člani sveta zavoda ponovno pozvali vlado, ministrstvo za finance, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za pravosodje, da pripravijo enoten predpis, ki bo celovito uredil področje plačevanja prispevkov za socialno varnost.

FURS je v letu 2014 pobral za 3.396.912.066 evrov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, na dan 31. 12. 2014 pa je bilo za slabih 294 milijonov evrov dolga. V primerjavi z letom 2013 je bilo v lanskem letu pobranih več prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zmanjšal pa se je tudi davčni dolg (za 3,7 odstotka).

Člani sveta so se seznanili tudi s potekom izvajanja odločbe ustavnega sodišča, ki je 30. aprila 2015 Zavodu naložil, da mora v 60 dneh po objavi te odločbe ponovno odmeriti pokojnino zavarovancem oz. uživalcem pokojnine, za katere je v postopkih revizije ugotovil, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, pa ta del plače ni bil vštet zaradi protiustavne četrte alineje 46. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zavod je maja pričel s postopki za ponovno odmero pokojnine tistim upokojencem, za katere je bilo v postopku revizije ugotovljeno, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Po uradni dolžnosti bo preveril dokumentacijo v približno 9.000 primerih, do sedaj so jih rešili 4.800. Pri ponovnih odmerah pokojnine se je pokazalo, da bodo po novem višje v povprečju za 47 evrov.

Tisti upokojenci, za katere revizija v njihovem podjetju ni bila opravljena, pa lahko do 29. junija 2015 vložijo zahtevo za revizijo in ponovno odmero pokojnine. To zahtevo je do sedaj vložilo več kot 10.000 oseb. Na zavodu pravijo, da gre za okrog 1.200 različnih podjetij, kjer še ni bila opravljena revizija, največ zahtevkov pa se nanaša na Gorenje. Tistim, ki se bodo sedaj upokojevali in so tudi sodelovali pri nakupu delnic z notranjim odkupom, ki so jih vplačali z delom plače, pa za njihovo podjetje pa še ni bila opravljena revizija, bodo izdali začasne odločbe.

Na seji je bil sprejet tudi sklep, na podlagi katerega bodo v letu 2015 razdeljena sredstva za rekreativno, športno in kulturno dejavnost, in sicer upokojencem v višini 164.050 evrov ter 28.950 evrov delovnim invalidom.

J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media