Ponovno odmerjene pokojnine v povprečju višje za 53 evrov 

30. junij 2015

Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so sporočili, da so v zvezi z izvršitvijo odločbe ustavnega sodišča, ki se nanaša na ponovno odmero pokojnin po uradni dolžnosti tistim upokojencem, za katere se je v postopkih revizije že ugotovilo, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, pa jim ta del še ni bil vštet, za preverjanje upravičenosti do ponovne odmere pokojnine evidentiral 5.615 zadev. Do 29. junija, ko se je iztekel šestdeset dnevni rok, so obravnavali 5.237 zadev. Izdanih je bilo 1.645 odločb, od tega se je v 1.290 zadevah spremenil znesek odmerjene pokojnine, v 355 primerih pa do spremembe zneska pokojnine ni prišlo, saj ponovna odmera ne vpliva na višino najugodnejše pokojninske osnove oziroma so pokojnine ne glede na vštevanje dela plače, namenjenega notranjemu odkupu, še vedno odmerjene od najnižje oziroma najvišje pokojninske osnove.

Pri ponovno odmerjenih pokojninah je znesek pokojnine mesečno povprečno višji za 53,20 evra. Najvišja razlika med prej priznano in ponovno odmerjeno pokojnino znaša 410,43 evra. Tako je v konkretnem primeru znesek pokojnine pred ponovno odmero znašal 1.335,37 evra, po ponovni odmeri pa znaša 1.745,80 evra. Zavod bo na podlagi trenutno izdanih odločb o ponovni odmeri pokojnin v mesecu juliju 2015 izplačal za približno 70.000 evrov več sredstev. Končni finančni učinki bodo znani po izdaji vseh odločb o ponovni odmeri pokojnin.

V 3.592 zadevah je bilo ugotovljeno, da so bili deli plač, namenjeni notranjemu odkupu, v pokojninsko osnovo upoštevani že pri prvi odmeri pokojnine oziroma priznanju pravice na podlagi že opravljenih revizij podatkov o plačah v zvezi z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2002. Po izteku roka bo zavod moral obravnavati še 378 zadev. Pri tem pa poudarjajo, da ti upokojenci v primeru, da vštetje delnic v pokojninsko osnovo vpliva na višino njihove pokojnine, ne bodo prikrajšani, saj bo odločba o ponovni odmeri pokojnine učinkovala s 1. julijem 2015, to je z enakim učinkom, kot za upokojence, ki jim je bila odločba izdana v roku, ki ga je v odločbi določilo ustavno sodišče. Pri določenih zavezancih je kljub opravljeni reviziji podatkov za obdobje, ko je v podjetju potekal notranji odkup, potrebno dopolniti oziroma preveriti še nekatere podatke. Zato bo približno 2.900 dodatnih zadev po uradni dolžnosti evidentiranih in obravnavanih v najkrajšem možnem času, po ureditvi potrebnih podatkov.

Ustavna odločba je tistim upokojencem, katerih revizija podatkov o plači za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, še ni bila opravljena, omogočala, da so do 29. junija 2015 vložili zahtevo za revizijo in ponovno odmero pokojnine. Zavod je do tega dne prejel približno 20.000 zahtev, pri tem pa se ugotavlja, da je približno 3.000 zahtev tistih upokojencev, ki so bili zaposleni v podjetjih, kjer je že bila opravljena revizija in so bile njihove zadeve že obravnavane po uradni dolžnosti. Na zavodu še ugotavljajo, da je precej zahtev za revizijo in ponovno odmero pokojnine vloženih iz naslova zaposlitev v podjetjih, kjer lastninsko preoblikovanje podjetja sploh ni bilo izvedeno ali ni bilo možno.

J. D. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media