Naj prostovoljski projekt in prostovoljci 2014

1. julij 2015

Mladinski svet Slovenije (MSS) je pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2014, na kateri so na Brdu pri Kranju razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2014. Priznanja so podelili predsednik Republike Borut Pahor, ministrica dr. Anja Kopač Mrak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Za naj prostovoljski projekt je bil razglašen projekt Obnovimo slovenske gozdove, ki ga izvaja Zveza tabornikov Slovenije. V projekt je bilo vključenih 1600 prostovoljcev, ki so se pridružili akciji in zbrali sredstva za in posadili 50 000 sadik na skupno 23-ih lokacijah po Sloveniji in tako obnovili okrog 50 ha gozdov.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Ema Trobentar iz Slovenske Bistrice. Izstopa njena ideja o Dnevu družin, ki je namenjen medgeneracijskemu povezovanju ter aktivnemu in kakovostnemu preživljanju prostega časa.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Niko Prelec iz Šalovcev na predlog Suzane Škodnik, mentorice prostovoljstva na Osnovni šoli Šalovci, in sicer za vsakodnevno pomoč starejši sosedi pri hišnih opravilih.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Nastja Maver iz Novega mesta. V letu 2014 je bila kot prostovoljka aktivna pri številnih organizacijah, kjer je opravljala različna prostovoljna dela: individualno delo z otroki, odraslimi, bila spremljevalka na poletnih taborih, mentorica, izvajala je učno pomoč, vodila delavnice ipd.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Amir Crnojevič iz Ljubljane V okviru Društva za otroke sveta je organiziral in vodil mednarodni tabor v Gambiji. Prav tako pa je organiziral številne druge aktivnosti in bil prostovoljec pri različnih organizacijah.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Irena Dolinšek iz Pirana. Najaktivnejša je na promociji krvodajalstva. Za njegovo promocijo je napisala pravljico Rdeča kapljica je doma v Piranu, ki je bila izdana v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Združuje krvodajalstvo in kulturno dediščino.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Gašper Rupnik iz Postojne. Gašper je bil v letu 2014 pobudnik, vodja logistike in operacij pri vzpostavitvi Kriznega centra v Postojni kot odziv na žledolom lanskega februarja. Enkraten odziv na naravno katastrofo z delom, trudom in zagnanostjo, ki ga je prispeval, je bil izjemen.

Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Gregor Matevž iz Javornika. Bil je nepogrešljivi del projekta »Neformalna Koroška zveza tabornikov«, organiziral zimovanje treh taborniških društev, organiziral letni tabor ter jesenovanje z mednarodno dimenzijo in bil mentor več kot 100 mladostnikom.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih, se je odločila podeliti še eno posebno priznanje. Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Žinkana, ki ga je organiziral Mladinski center Dravinjske doline. V okviru projekta so mladi prostovoljci uredili lokalni športni park.

Besedilo in foto: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media