Z Vzajemnostjo po Hrvaškem Zagorju

22. maj 2016

V soboto, ko je bilo po dolgem času lepo vreme, so se bralci Vzajemnosti v organizaciji turistične agencije Kompas, odpravili na izlet v Hrvaško Zagorje. Najprej smo se ustavili v Kumrovcu, kjer smo si ogledali muzej na prostem Staro selo in Titovo rojstno hišo. V njej so na ogled tudi fotografije pomembnih obiskovalcev, med drugimi je leta 1970 Kumrovec obiskal ameriški predsednik Nixon. Razstavljeno je celo darilo, ki ga je prinesel Titu, to je košček kamnine z Lune.

Za Hrvaško Zagorje je značilno veliko termalnih vrelcev, pred dobrimi petnajstimi leti so tako odprli Terme Jezerščica, kjer smo si ogledali vrt perunik ali irisov in se sprehodili skozi »labirint občutkov«. Potem smo nadaljevali proti Hižakovcu in se peš podali do rojstne hiše Matije Gubca (1538 – 1573), legendarnega zagorskega kmeta, ki je bil vodja slovensko-hrvaškega kmečkega upora in bil zaradi tega tudi usmrčen. Poleg skromne rojstne hiše, smo si v Gornji Stubici ob cerkvi sv. Jurija ogledali še Gubčevo lipo, ki je še edina živa priča tedanjega kmečkega upora. Sledil je še ogled muzeja Kmečkih uporov. V njegovi neposredni bližini stoji na čudoviti razgledni točki impozanten spomenik Matiju Gubcu.

V bližnji restavraciji Rody smo pokusili najboljše zagorske štruklje, potem pa smo se odpeljali še proti Mariji Bistrici, kjer se vsako leto zbere na tisoče vernikov. Ogledali smo si kraj, cerkev, za dobrodošlico so nam postregli z medenim vinom in medenjaki. Sledila je še večerja v restavraciji Vuglec breg, s čudovitim razgledom na bližnje kraje. Polni lepih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov in bili hvaležni vodički Dafini, ki nam je Hrvaško Zagorje tako podrobno in prijetno prikazala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Na otoku Gozo še največ zelenja
10. april 2020

Radoživa in pisana Malta
9. april 2020 Tik preden nam je koronavirus...

Prostor mora biti za vse generacije
2. oktober 2019 Festival za tretje življenjsko...

Veselo druženje bralcev Vzajemnosti v Trogirju
7. junij 2019 Od nedelje do srede se je blizu...

Bogata ustvarjalnost upokojencev
17. maj 2019 Danes so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media