Brezplačna izobraževanja za starejše delavce

29. oktober 2016

Z leve: Barbara Kitek, Jasna Kržin Stepišnik, Albert Štrancar, Bojan Hajdinjak, Vlasta Nussdorfer

Za  delavce, ki so starejši od 45 let, bo po novem, na voljo brezplačno svetovanje in izobraževanje. Namen projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc je povečati vključenost starejših zaposlenih v vseživljenjsko učenje in izboljšati kompetence za potrebe trga dela, so povedali predstavniki ustanov, združenih v konzorcij.V ljubljanski urbani regiji projekt izvaja 11 organizacij: CDI Univerzum, BIC Ljubljana, Glotta Nova, Agora in Center za poklicno usposabljanje, Javni zavod Cene Štupar, B2, Micro Team, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Srednja ekonomska šola Ljubljana in Mednarodni center za prenos znanja. 

Organizirali bodo različne delavnice, tečaje in izobraževanje za pridobitev formalnih in neformalnih znanj. Poudarek je predvsem na tistih znanjih, ki jih tej skupini zaposlenih primanjkuje oziroma jih najbolj potrebujejo, kot so računalništvo, tuji jeziki, slovenščina za tujce, zdravje na delovnem mestu, komunikacija, motivacija, reševanje konfliktov in drugo.

Svetovanja in izobraževanja so začeli ta mesec. Vse storitve so brezplačne, namenjene posameznikom in podjetjem. Udeležijo se jih lahko vsi, ki so starejši od 45 let, zaposleni in imajo največ peto stopnjo izobrazbe (srednja šola). CDI Univerzum v v posebnih programih izobražuje tudi posameznike. Projekt bo trajal tri leta, nato bo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavilo nov  razpis, za dodatna tri leta, do 2022. V svetovanje bo vključenih najmanj 20.000 zaposlenih. Od tega se jih bo vsaj 75 odstotkov vključilo tudi v izobraževanje. 

V tovrstno izobraževanje so, med prvimi, svoje zaposlene vključili v podjetju Skaza iz Velenja, ki zaposluje več kot 310 ljudi.  Menijo, da je izobraževanje zaposlenih pomembno, saj pripomore k večji stopnji njihove samozavesti. Poleg tega pa pridobijo tudi različne certifikate ali nacionalno poklicno kvalifikacijo. Zato so se  povezali z Ljudsko univerzo v Velenju in vsem, ki imajo največ peto stopnjo, ne glede na starost, omogočili izobraževanja.

Novinarske konference se je udeležila tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, ki je dejala: "Včasih je 45. leto starosti pomenilo tudi zadnja leta v službeni karieri. Z dvigom upokojitvenih starosti vse do 65 leta ali celo več pa so starejši zaposleni v precepu. Lahko bodisi stagnirajo in čakajo na upokojitev, ali pa se odločijo postati in ostati bolj kompetentni in s tem tudi lažje zasedejo ali pa ohranijo svoje delovno mesto."  

Besedilo:  Janez Platiše, Foto: Borut Cvetko


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media