Novi vodniki in zemljevidi 

16. november 2016

Novosti iz Planinske založbe 

 Planinska zveza Slovenije je predstavila kar nekaj novosti, ki jih je izdala Planinska založba. Zagotovo bodo prišle prav tako planincem, kot pohodnikom, ki se raje sprehajajo po nižavah. 

Vodnik Julijske Alpe: južni del Andraža Poljanca bo iz tiskarne prišel v naslednjih dneh, a ga je vredno omeniti. »Pokriva« namreč območje južnega dela vzhodnih Julijcev od Krnske skupine čez Spodnje Bohinjske gore do Ratitovca in doslej malo zapostavljene Jelovice. Avtor opisuje vse markirane poti, pa tudi neoznačene pristope in celo nekaj brezpotij. Pri tem je poiskal možnosti, da se lahko obiskovalec na izhodišče pripelje z javnim prevozom, denimo po  železniški progi skozi Bohinj in po Baški grapi.

Za tiste, ki imajo radi lažje, a slikovite planinske poti bo kot nalašč vodnik Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras Milana Vinčeca. Na katerega od 31 opisanih izletov se lahko odpravi vsa družina in skozi vse leto, saj hudih zim tu ne poznajo, poti pa tudi niso zahtevne. Avtor je domačin in dober poznavalec zgodovine, posebnosti in običajev teh krajev ter starih istrskih vasi, ki jih zanimivo opisuje. Opiše tudi botanične posebnosti in namigne, kdaj lahko katero od rastlin, značilno za te kraje, vidimo rasti v vsej njeni lepoti.

Za ljubitelje planin in dobrega branja je kot nalašč knjiga Ljudje v gorah publicista Dušana Škodiča. Petnajst zgodb, vpetih v gorsko okolje, dopolnjujejo ilustracije Milana Plužareva. Avtor je ideje za zgodovinske zgodbe  v časovnem loku od železne dobe do današnjih dni večinoma povzel iz knjige Franceta Malešiča Spomin in opomin gora, druge pa je našel med urejanjem zgodovinskih prispevkov za Planinski vestnik,

Planinska založba je v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije in Geodetsko družbo izdala tudi  štiri prenovljene izdaje planinskih zemljevidov v merilu 1:25.000, in sicer Jalovec in Mangart, Bohinj, Stol in Triglav. Vnesene so številne spremembe, o katerih stalno poroča več sto markacistov s terena, označene so tudi nemarkirane steze. Kdor kupi zemljevid, prispeva k zbiranju sredstev za obnovo in vzdrževanje planinskih poti.

Poleg tega je PZS ponatisnila vodnik Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška,  ki je leta 2014 na 30. slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig;  in Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti, vodnik po 1800 kilometrov dolgi krožni kolesarski poti. Marsikdo pa že komaj čaka na nov koledar za leto 2017, za katerega  je fotografije s prelepimi motivi iz gorskega sveta prispevalo enajst avtorjev.

A. Ž., fotografija: Manca Čujež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media