Festival zvončkov

3. marec 2017

Pri nas rastejo številne različice navadnega malega zvončka.

 Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki se lahko pohvali s številnimi naravnimi rastišči enega od prvih znanilcev pomladi, zvončka. Pravzaprav gre le za sorto navadni mali zvonček (Galanthus nivalis) v številnih različicah, saj se zvončki med sabo razlikujejo po obliki in številu cvetov, po velikosti, obliki, številu in obarvanosti zunanjih in notranjih listov in še po marsičem.

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani zvončkom že desetletja posveča posebno pozornost dr. Jože Bavcon in ni naključje, da je ta drobna cvetica dobila svoj večdnevni festival, ki letos poteka od 3. do 5. marca v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15 v Ljubljani. To je priložnost, da spoznamo, kako se posamezni cvetovi razlikujejo med sabo, v stekleni hiški sredi vrta  pa so na ogled prav posebni  - klekljani -  zvončki.

Danes si lahko ogledate zbirke varietet navadnega malega zvončka, ob 17. uri prisluhnete predavanju dr. Jožeta Bavcona o raznolikosti zvončkov v Sloveniji, uro kasneje pa bo mag. Blanka Ravnjak govorila o zvončkih in etnobotaniki. Medtem pa bodo otroci na delavnici ustvarjali prtiček z zvončki.

V soboto, 4. marca, vas ob 10. uri vabijo na predavanje v angleškem jeziku Matta Bishopa z naslovom Snowdrops, ob 11. uri bo predstavitev zbirke varietet navadnega malega zvončka v botaničnem vrtu. Med 10. in 12. uro pa bo potekala otroška delavnica Spoznajmo zvončke!

Zvončki in jazz

Z rožami gre lepo skupaj glasba, zato v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani v torek, 7. marca, pripravljajo 3. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice. Več informacij dobite na telefonski številki  01 2417 153, pri Darinki Hvalec.

Foto: Botanični vrt Univerze v Ljubljani


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media