V gorah vse več planincev

11. avgust 2017

Cojzova koča na Kokrskem sedlu 

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) ocenjujejo, da je prva polovica letošnje poletne planinske sezone v planinskih kočah med boljšimi v zadnjih desetih letih. Posebno dobro sezono beležijo planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp. Oskrbniki v planinskih kočah opažajo višji obisk in porast prometa, k čemur pripomoreta tudi vroče in jasno vreme ter visok poletni obisk tujcev.

V Sloveniji je 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so najbolj obiskane v poletnih mesecih. Kot sporočajo z PZS, planinske koče glede na povprečje zadnjih petih let beležijo približno deset odstotkov višji obisk in podobno več nočitev. Opažajo tudi, da so ljudje v kočah spet začeli nekoliko več trošiti, kar je delno povezano tudi z vse večjim deležem tujcev, ki so praviloma večji potrošniki kot domači gostje. V preteklem desetletju je delež tujcev, ki prespijo v planinskih kočah, predstavljal tretjino prenočevalcev, v zadnjih treh letih se približuje 40 odstotkom.

K uspešnosti prve polovice sezone je največ prispevalo obisku gora naklonjeno vreme. Kljub temu pa vreme povzroča tudi težave, zlasti zaradi suše. V nekaterih visokogorskih planinskih kočah občasno prihaja do pomanjkanja vode. Zaradi zelo mile zime z malo snega in manjše količine padavin je manj vode na izvirih oz. v rezervoarjih, posledično je zmanjšan pretok v kočah, v skrajnih primerih celo ni na voljo vode za umivanje. Obiskovalce zato prosijo za strpnost in jih hkrati pozivajo, da si pravočasno uredijo rezervacijo za spanje v planinskih kočah, saj so na vrhuncu poletne sezone, ta traja do sredine septembra,  številne koče v visokogorju polno zasedene. Zato prosijo tiste, ki iz različnih razlogov ne gredo na predvideno turo, da čim prej obvestijo osebje koče o odpovedi rezervacije.

 Planinska zveza se sicer nenehno trudi izboljšati kakovost storitev v planinskih kočah, kjer želijo ustvariti  vzdušje domačnosti, čistega in prijetnega okolja, z okusno in domačo hrano in predvsem prijazno besedo osebja, ki zna obiskovalcem tudi svetovati o primernosti poti in ciljev v okolici koč.

Planinska zveza Slovenije poudarja, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč (https://www.pzs.si/koce.php). Priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine ali posebne planinske spalne rjuhe S tem prispevate k ohranjanju neokrnjene gorske narave, poleg  tega vas v večini koč pri uporabi  lastne posteljnine nagradijo z določenim popustom,  v nasprotnem primeru pa zaračunajo uporabo rjuh.

Foto: Tomaž Bolcar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media