Na kolo za ohranjanje življenj

10. avgust 2017

 Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora Inštitut Andrej Marušič Univerza na Primorskem, Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija in Slovensko združenje za preprečevanje samomora že četrto leto ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora organizirajo akcijo Prekolesarimo svet. V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2017, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomor.

Letošnje geslo je Vzemi si trenutek, reši življenje, in poudarja pomen skupnosti in pozornosti do bližnjega. Izpostavlja pomen medčloveške pomoči in pogovora oziroma prve psihološke pomoči. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, približno 25-krat toliko pa jih samomor skuša storiti.

Življenje je dragoceno in včasih negotovo, tudi težko. Če si vzamemo trenutek časa in svojo pozornost namenimo tistemu, ki jo potrebuje – tujec, družinski član ali prijatelj – mu s tem lahko spremenimo življenje; če je takrat v stiski in razmišlja o samomoru, lahko s svojo pozornostjo spremenimo ali prekinemo tudi samomorilni proces. 

Samomore lahko preprečujemo

Glavni namen akcije Prekolesarimo svet je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki želi na ta način spodbujati druženje med ljudmi in s tem premagovati osamljenost, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk. Udeleženci iz vsega sveta naj bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Sodelujete lahko tudi vi in kolesarite na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno,  sami ali v družbi s svojimi bližnjimi oziroma prijatelji. Gre namreč za dobrodelno akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, zato si lahko s spletne strani https://www.1ka.si/a/136673 natisnete uradni znak ter ga pripnete na oblačila ali kolo.

Organizatorji prosijo, da po končanem kolesarjenju izpolnite spletni obrazec, ki ga najdete na isti spletni strani, napišite svoje podatke in število prekolesarjenih kilometrov. V zameno pa boste dobili potrdilo za udeležbo v akciji. Seštevek kilometrov, ki jih bodo slovenski udeleženci prekolesarili, bodo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora.

Vabijo tudi, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite preko socialnih omrežij, razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media