Z Vzajemnostjo po Prekmurju

7. maj 2018

Kako lepa in raznolika je Slovenija, smo ugotavljali udeleženci sobotnega izleta, ko se je avtobus bralcev Vzajemnosti podal na ogled Prekmurja. Za čas malice smo se po avtocesti mimo Celja, Maribora in Slovenskih goric pripeljali v Dobrovnik in se v Gostilni pri Lujzi najprej okrepčali s pravim prekmurskim bogračem. Potem smo si ogledali nekaj tisoč kvadratnih metrov velik rastlinjak, kjer so s pomočjo geotermalne energije ustvarili pravi tropski vrt. Videli smo tropske rastline z vsega sveta, od banan, ananasa, kave, papaje, popra do vanilje, ki sodi med orhideje. V rastlinjakih imajo tudi proizvodnjo orhidej, največ jih prodajo na trgih vzhodne Evrope.

V Moravskih Toplicah smo se ustavili na kavi in si ogledali zdravilišče. V njihovem parku smo naredili tudi skupinski posnetek. Skozi Mursko Soboto smo se zapeljali v vas Mele pri Radencih in si ogledali Oljarno Šaruga, kjer pridelujejo bučno olje. V bližini pa imajo tudi muzej kmečkega orodja in ostalih predmetov, ki pričajo o nekdanjem življenju v teh krajih.

Potem smo se zapeljali še do zdravilišča Radenci, se sprehodili po njihovem parku, kjer je bila prav takrat poroka. Zadnja postaja našega izleta je bil Dom penin v Gornji Radgoni. Ogledali smo si klet pod slapom, kjer imajo steklenice najbolj priljubljenih penin v Sloveniji - Srebrne in Zlate radgonske penine. Poizkusili smo njihovo rano vino Radgonsko ranino in Zlato radgonsko penino rose, ki je  bila na 60. mednarodnem ocenjevanju vin v Ljubljani med penečimi vini zmagovalka, podelili so ji naziv svetovnega šampiona 2018.

Po poznem kosilu smo se dobre volje vrnili domov, polni lepih vtisov in informacij, ki nam jih je predstavila prijetna Kompasova vodnica Lili Kitič.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Zdus podelil priznanja uspešnim društvom
29. november 2018

Pravljične vožnje z vlakom
29. november 2018

Več optimizma tudi za upokojence
1. oktober 2018 Festival za tretje življenjsko...

 Naj živi druženje!
4. junij 2018 Tudi zadnja dva dneva 14....

Še eno lepo srečanje
1. junij 2018 Za nami je 14. srečanje bralcev...

 


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media