V znamenju medgeneracijske vasi

11. maj 2018

Tudi v letošnjem tednu Rdečega križa se je zvrstilo veliko najrazličnejših prireditev po celi Sloveniji, s katerimi so javnosti približali svoje delovanje. Novomeško območno združenje Rdečega križa, ki sodi med najaktivnejše pri nas, je 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, ko praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, pripravilo osrednjo prireditev, ki so jo poimenovali Medgeneracijska vas.

Pri pripravi medgeneracijske vasi z bazarjem Spomin na otroštvo – igre nekoč in danes je sodelovalo osem osnovnih šol, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela in udeleženci programov RK, ki so prikazali 30 različnih starih iger, ki se jih je igralo okrog 150 učencev osnovnih šol. Skupaj z Dolenjskim muzejem in kustosinjo Ivico Križ pa so pripravili tudi razstavo fotografij starih iger.

Na prireditvi so razglasili naj prostovoljca, ki je postal Nejc Hočevar iz OŠ Šmarjeta. Priznanje je prejel za prostovoljstvo v krajevni organizaciji RK in za obiskovanje starejših po domovih. Naj prostovoljska skupina je Klub Mladi za boljši svet, v katerem je sedem mladih, ki deluje v okviru območnega združenja pri raznih akcijah. V zadnjem letu so naredili več kot 1000 prostovoljskih ur. V klubu delujejo Mateja Balant s Kmetijske šole Grm, Timotej Bučar, dijak Srednje zdravstvene šole, Gloria Gačić in Jasmina Kramaršič s Srednje vzgojiteljske šole in Jovan Dušanić s Srednje strojne ter David Hren s Kmetijske šole Grm in Nejc Goršin, ki je že zaključil izobraževanje. Podelili so tudi nagrade na natečaju za razglednice Ker nam je mar (risba in lepa misel na izbrano temo), na katerega se je odzvalo dvanajst osnovnih šol in štirje dnevni centri s 323 izdelki. Komisija je izbrala 15 razglednic, ki jih je izdelalo 16 učencev. Z razglednicami polepšajo dan prejemnikom prehranskih paketov. Izbrane razglednice so na ogled v njihovem humanitarnem centru. Nagrade je podelil predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut in nagrajence povabil naslednjo soboto na izlet na Debeli rtič.

Pripravili so tudi okroglo mizo z naslovom Brez ta star'ga mlad ne zraste. O svoji uspešni poklicni poti in karieri so spregovorili: Nuša Rustja, Zvezdana Bajc, Tatjana Gazvoda, Matjaž Smodiš, Janez Usenik in Vladimir Bahč. Pogovora so se udeležili srednješolci in izvedeli, kako lahko gradijo svojo osebno rast in kariero, da bodo poklicno uspešni in osebno zadovoljni.

V tednu RK bo novomeška Križem kapica obiskala mlade po več osnovnih šolah in jih predstavila, kaj je humanost, solidarnost in prostovoljstvo. Na več kot desetih osnovnih šolah in v dvajsetih trgovinah bodo zbirali v Košarico RK prehranske izdelke in higienske pripomočke ter šolske potrebščine. Po krajevnih organizacijah pa se bodo začela srečanja starejših občanov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž 

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media