Nove ugodnosti za potovanje z vlakom

22. maj 2018

V dveh letih naj bi po tirih zapeljali tudi novi vlaki.

Slovenske železnice uvajajo številne ugodnosti za potnike, da bi spodbudili ljudi k uporabi javnega prevoza. Med drugim potnikom ne bo treba več doplačevati vozovnice na vlakih višjega cenovnega razreda, znižale so tudi cene letnih vozovnic, za upokojence pa so pripravili letno vozovnico Zlatka.

Prva novost se nanaša na potnike, ki vsak dan potujejo na delo. Po novem bodo obstoječe abonentske vozovnice (mesečne, polletne ali letne) veljale tudi za potovanje z vlaki višjega cenovnega razreda, kot so IC, EC, MV in ICS , in to brez doplačila. Potniki, ki se vozijo na primer iz Maribora, Celja in Kopra v Ljubljano z vlaki intercity, se jim bo mesečna vozovnica pocenila za 15 odstotkov. Na železnicah želijo potnike spodbuditi tudi k nakupu letne vozovnice, ki je do sedaj stala deset mesečnih vozovnic, po novem pa le osem.

S 1. junijem uvajajo tudi novo vozovnico Izletka, namenjeno izletniškim potovanjem ob vikendih in praznikih, stala bo 15 evrov, v roku petih dni pa se bodo potniki lahko vozili neomejeno po celi Sloveniji. Za otroke med 6. in 12. letom bo stala 7,5 evra. Izletka za družine, ki bo stala 30 evrov, bodo za vikende in praznike lahko koristile tudi skupine do 10 ljudi, vpisanih na družinski izkaznici.

Starejšim od 65 leta pa je od 21. maja dalje namenjena Zlatka. Letna karta bo stala 299 evrov, z njo pa bodo lahko upokojenci potovali z vsemu vlaki na vseh relacijah po Sloveniji. Če jo kupita dva hkrati, bosta zanjo skupaj odštela 499 evrov.

Še letos naj bi bil možen nakup vozovnic preko spleta, na postajah pa bodo postavili tudi kartomate. Načrtujejo nadaljnjo integracijo javnega potniškega prometa, ki že velja za študente in dijake, letos pa naj bi jo vpeljali za vse potnike.

Sicer pa na Slovenskih železnicah načrtujejo do leta 2031 posodobiti potniški promet ne le s storitvami, ampak tudi z novimi vlaki. Pred kratkim so podpisali pogodbo za nakup 26 novih vlakovnih motornih garnitur.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media