Več optimizma tudi za upokojence

1. oktober 2018

Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je namenjen starejšim in medgeneracijskemu povezovanju, je postal polnoleten. V Cankarjevem domu je danes, na mednarodni dan starejših, odprl vrata za najrazličnejše dogodke, od okroglih miz, predavanj, predstavitev storitev in blaga raznih podjetij in ustanov do kulturnih nastopov številnih ustvarjalcev, predvsem upokojencev. Še pred uradnim odprtjem se je začel pogovor z našimi poslanci v evropskem parlamentu o kakovostni starosti v Evropski uniji. Tanja Fajon, Romana Tomc, Ivo Vajgl in Igor Šoltes so povedali, da evropski parlament ne sprejema konkretnih rešitev na področju politike starejših, to je delo nacionalnih vlad, se pa ukvarja z usmeritvami tudi na tem področju.

V Evropi je vse večji delež starejših od 65 let, teh je skoraj 19 odstotkov. Slovenija, kjer se delež starejših povečuje najhitreje, pa je edina evropska država, ki še nima sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi. Zadnjih 15 let ga je sprejemalo že več vlad, a nobena ga ni spravila v življenje. Po mnenju poslanke Romane Tomc smo premalo angažirani in uspešni tudi pri črpanju denarja iz evropskega socialnega sklada, ki je namenjen tudi za programe pomoči starejšim. Poslanci so še opozorili, da imamo napisanih veliko strategij, ki pa med sabo niso povezane, npr. pokojninska in zdravstvena, premalo pa je tudi sodelovanja in solidarnosti.

Slavnostne otvoritve festivala se je udeležil tudi novi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je povedal, da je čas za optimizem in upokojencem obljubil postopno izboljšanje njihovega položaja. Poudaril je, da so veliko prispevali tej družbi in tudi veliko ji še lahko dajo, na kar računa. Zadovoljstvo nad koalicijsko pogodbo je izrazil tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki je spomnil na pomembno vlogo njihovih društev, saj skrbijo, da ljudje po upokojitvi ne postanejo zapečkarski, da se družijo in krepijo telo in duha.

Rdeča nit kulturnega programa je bila kulturna dediščina, nastopili so: Trobilni kvintet policijskega orkestra pod vodstvom Marka Novaka, Folklorna skupina Tine Rožanc s prekmurskimi in gorenjskimi plesi, citrarka Tanja Zajc Zupanc s pevko Tanjo Saksida in Andrej Šifrer. Programski svet festivala je podelil priznanja za prispevek k razvoju in bogatenju festivala v minulih letih, ki so ga prejeli: Društvo upokojencev Ajdovščina, Jožica Puhar, članica strokovnega sveta Zdus in bivša ministrica za delo Anja Kopač Mrak, častni naziv ambasador festivala pa so podelili Mariji Pukl, ki je leta 2017 postala podpredsednica Zdus, pred tem pa je s festivalom sodelovala v različnih vlogah, nazadnje kot sekretarka predsednika vlade.

Predstavnikom nevladnih organizacij in raznih ustanov se je prvi dan festivala predstavila tudi nova ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, še bolj pa je prisluhnila njihovim problemom, predlogom in povabilom k sodelovanju. Sprejema se je udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je povedala, da so letošnje leto še posebej posvetili starejšim. Nenapovedano je obiskala kar nekaj domov za starejše, da se je prepričala, kako je poskrbljeno za stanovalce, od hrane, postrežbe do namestitve. Izdali pa so tudi zbornik referatov in razprav z naslovom Starejši kot sedanjost in prihodnost družbe. Ob nastopu nove vlade je poudarila, da si zelo želi medresorskega sodelovanja, ki je naša šibka točka, le tako se bodo stvari lahko premaknile na bolje za vse ljudi. Ob tem se je zahvalila nevladnim organizacijam, ki na različne načine pomagajo pomoči potrebnim in večkrat opravijo tudi delo, ki bi ga morale narediti državne ustanove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media