Mladi prostovoljci so investicija v razvoj

5. december 2018

Prostovoljci se maja predstavljajo na Veselem dnevu prostovoljstva.

  Mednarodni dan prostovoljstva vsako leto 5. decembra opozarja na velik prispevek prostovoljk in prostovoljcev ter njihovega dela k družbeni blaginji. Letos so v ospredju lokalni prostovoljci in mladi.

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je na forumu o prostovoljstvu poudarila,  da sta prostovoljno delo in solidarnost mladih pomembna, ker predstavljata investicijo v to, kako se bo razvijal človeški rod. Obenem pa je opozorila, da je danes moralni imperativ poskrbeti zase in za svojo družino, besede trpljenje, človečnost in sočutje pa izpadajo iz naših pogovorov. To  sicer ne velja za vse državljane, predstavlja pa ideologijo oziroma vodilo vladajočega sistema in posameznikov, ki so nosilci moči. Ob tem je pojasnila, da se iz določenih krogov vendarle slišijo pozivi k solidarnosti. Po njenem mnenju v današnjem času enota skupnega interesa postaja vse širša, tako govorimo tudi o globalni solidarnosti, ko gre za klimatske spremembe in begunce. "Kolikšna bo raven solidarnosti, je odvisno od tega, koliko družba solidarnost podpira ali pa jo zasmehuje," je prepričana Anica Mikuš Kos. Dodala pa je, da mladi,  ki so vključeni v prostovoljno delo, pridobijo na učinkovitosti pri reševanju življenjskih nalog, pri razvijanju novih interesov, pripravljeni so prevzeti izzive in tveganja, Za prostovoljstvo potrebna neka stopnja poguma, mladi pa ob tem spoznavajo delovanje različnih institucij in se seznanjajo s socialno krivičnostjo.

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu prostovoljstva spomnil, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. V letu 2017 je v 1650 prostovoljskih organizacijah in organizacijah s prostovoljskim programom delovalo 291.214 prostovoljcev. Skupaj so opravili za kar 9.466.281 ur prostovoljskega dela.

Kot je še zapisal, se zaveda, da je v Sloveniji še veliko več prostovoljskega dela, kot ga zaznamujejo uradne evidence in prepričan je, da prostovoljstvo presega le neposredno pomoč ljudem v stiski. Čeprav je država tista, ki mora poskrbeti za dostojno življenje svojih državljanov, pa se z negovanjem vrednot prostovoljstva po njegovem mnenju razvijamo kot družba. Zahvalil se je tudi mentorjem, staršem in voditeljem v lokalnih skupnostih, ki preko številnih dejavnosti in s svojim znanjem, spodbujajo mlade k prostovoljskim aktivnostim.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media